Осам начина да откријете ко вам шаље сумњиви е-мејл

by | Интересантно

Спам филтери на е-мејл сервисима доста добро функционишу, и директно у спам фолдер шаљу спамерске мејлове, са готово свих сумњивих адреса. Али, деси се некада да неки е-мејл прође све те филтере, стигне у наш inbox, а делује сасвим реалистично. Можда сте изненада добили неку понуду за сарадњу или посао, како да знате да ли је права или је у питању добро прикривен спам, чак превара?

Ако сумњате да ли је е-мејл адреса с које вам је стигао е-мејл лажна или права, ови параметри вам могу помоћи:

 3. Проверите постоји ли та е-мејл адреса

Веома једноставно можете проверити да ли уопште постоји е-мејл адреса са које вам је стигао е-мејл. Идите на страну за логовање е-мејл сервиса пошиљаоца, и правите се да сте изгубили шифру. Тражиће вам да унесете е-мејл адресу пошиљаоца. Ако та адреса не постоји, бићете обавештени да је нема. Проверите!

4. Користите Rapportive додатак

Нашли сте е-мејл адресу, али вам она не значи ништа? Уз овај додатак за Gmail, ако на ту e-мејл адресу постоје регистровани корисници на друштвеним мрежама,Rapportive ће их пронаћи. Проблем је што су налози на друштвеним мрежама углавном везани за приватне мејлове, па се може десити да остану непрепознате.

Раппортиве додатак за е маил

5. Користите Facebook за проверу идентитета

Стотине милиона људи користи друштвене мреже, нарочито Facebook. Ако вам неко шаље е-мејл значи да је компјутерски писмен, велика је шанса да има налог на овој популарној друштвеној  мрежи. Пронађите ту особу – било преко имена, било преко е-мејл адресе. Онда ћете лакше моћи да проверите ко заправо стоји иза мејла. Али, може се десити да ако претражујете преко е-мејла, не нађете ништа на Facebook-у, нарочито ако је то на пример, пословни мејл. Може да се деси и да нађете FB профил, али морате га мало истражити да би видели да ли је профил прави или лажан.

6. Претражите и друге друштвене мреже

Осим Facebook-а, Twitter, LinkedIn, Instagram су веома популарни и могу се претраживати уз помоћ е-мејл адресе везане за налог на друштвеној мрежи. Ако је у питању Gmail налог, и корисник користи остале Google производе улогован, посао је још лакши.

Постоје и онлине алати, попут  Spokeo,  или Knowemкоји вам могу помоћи у претраживању познатих сајтова – друштвених мрежа, блогова, и то уз помоћ е-мејла, имена или телефона.

Спокео Пеопле Сеарцх - Wхите Пагес - Финд Пеопле 2015-08-04 00-05-157. Откријте порекло ИП адресе е-мејла

Е-мејл садржи и неке занимљиве податке, који вам можда нису видљиви на први поглед. На пример, садржи ИП адресу пошиљаоца. На основу ње можете открити земљу и град из којег се е-мејл шаље. Можда нећете моћи да одредите одакле неко куца, али стећи ћете слику. Ако неко пише да је из Јапана, а видите да је послао е-мејл из Шведске, јасно је да ће вам се “упалити црвена лампица”.

Како да откријете ИП адресу пошиљаоца? Када отворите е-мејл и кликнете на “reply” дугме, кликните на “show original”. Када се header е-мејла отвори, писаће “примљено од” и поред ће стајати ИП адреса пошиљаоца. Копирајте ту ИП адресу у неки од алата за проналазак IPlocation или Youngestsignal.

 8. Користите и слике

Ако сте нашли профилну слику на друштвеној мрежи особе за коју верујете да вам је послала мејл ( можда се лажно предстравила), више информација о тој особи можете наћи ако користите претраживач слика (рецимо Google претраживач слика) – најпре уплоадујете слику коју желите, и кликнете на плаво поље за претрагу. Резултат ће вам показати све сајтове, блогове и остале онлајн изворе који су користили ту слику.

Све ове технике могу вам помоћи да разлучите да ли је мејл који сте добили исправан или лажан. Немојте дозволити себи да у време када је најважније ко контолише информације ви у брзини своје личне податке дате некоме ко не би смео да их има, или на било који други начин дозволите да будете жртва е маил преваре. Велики е-мејл сервиси, попут Google и Yahoo-а и сами непрестано развијају нове алате, како би корисницима олакшали да разликују “жито од кукоља”, тј да што прецизније открију лажне од правих е-мејл порука.  Погледајте, Google има и споствени алат за анализу header-a поруке, тј. е-мејла.

Када је у питању спам, немојте заборавити и на то да процес може да буде обрнут, да филтери за спам некада и исправне мејлове погрешно протумаче и пошаљу у спам. С времена на време проверите овај фолдер (који се у Gmail-у може подесити да рецимо после 30 дана брише мејлове), можда вам је тамо неки важан мејл који очекујете или права пословна понуда.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи