13 Вордпрес савета за брзину и перформансу

by | Израда сајта

Перформансе су кључни фактор за сваки успешан веб сајт. Од када је Вордпрес постао све више и више популаран, имаће најбоље перформансе онда када је подигнут на прави начин. Ево пар ствари које можете пробати уколико приметите да се ваш Вордпрес сајт не показује тако добро као што би требало због велике посете или неких других скривених разлога које не знате.

Неки основни и једноставни кораци

1. Урадите “upgrade” на последњу верзију Вордпреса

Вордпрес 3.0 има доста унапређења везано за перформансе у односу на претходне верзије. Да бисте искористили ове нове могућности најбоље је да урадите upgrade .

2. Обришите непотребне плагинове и ажурирајте оне који вам требају

Обришите све плагинове које не користите. Деактивирајте их и физички обришите са свог сервера. Деактивирани плагинови ће утицати на перформансе сајта јер Вордпрес проверава да ли су активни или не. Такође морате имате најновије верзије плагинова које користите. Програмери избацују нове верзије својих плагинова јер су изменили код тако да плагин ради боље.

3. Минимизујте PHP и упите ка бази

Има пуно смисла у смањењу PHP-а и упита ка бази. Сваки пут када се страна на вашем сајту учита ако “browser” мора да изврши неки PHP упит, сваки од њих додаје на времену које је потребно да се страна учита. Ако замените PHP упит са статичким HTML-ом, ваш browser ће читати само HTML.

4. Оптимизујте и поправите базу у phpMyAdmin

Једном недељно бисте требали да се улогујете у свој phpMyAdmin и да оптимизујете своју базу. Пронађите Вордпрес табеле, чекирајте све табеле, изаберите Optimise Tables опцију и поправите их. Бићете изненађени како овај трик ради.

wордпресс_спеед_5

Обратите пажњу на слике

5. Изаберите поуздани хостинг за своје слике

Пробајте честе слике, CSS, JavaScript и друге статичне фајлове да преместите на Amazon S3 Storage service и приметићете приметан пад у CPU load-у / потреба за меморијом на серверу ће бити смањена у великој мери. Прочитајте упутство овде.

wордпресс_спеед_6

Можете пробати и овај плагин, WP-Offload ће унапредити перформансе вашег блога тако што ће средити статичке садржаје као што су слике, документа и видео клипове. Ово ће у великој мери смањити узимање bandwidth-а и број HTTP захтева ка вашем серверу. Поред овога постоји и remote манипулација сликама или генерисање thumbnailov-a.

6. Оптимизујте своје слике са овим одличним алатом

Shrink O’Matic је апликација које ће једноставно да умањи ваше слике. Прихвата JPG, GIF и PNG. Једноставно “drag and drop” слике и биће resize-ована како будете желели! Опције вам дозвољавају да изаберете величину добијеног фајла, имена и формате.

wордпресс_спеед_1

Одлични савети за боље перформансе

7. Инсталирајте WP super cache плaгин

Верујем да већина вас зна зашто стално потенцирамо овај плaгин. Овај плагин генерише статичке html фајлове од вашег динамичког Вордпрес блога. Након што је html фајл генерисан сервер ће читати њега уместо “много теже” PHP скрипте па ће бити избегнут приступ бази и већи стрес за ваш сервер.

8. PHP speedy WP

PHP speedy WP може лако да убрза ваш Вордпрес сајт и побољша време које је вашем блогу потребно да одговори на захтев без пуно муке са ваше стране дозвољавајући нам да комбинујемо CSS и Javascript у само два фајла – што са друге стране убрзава учитавање. CSS background слике се аутоматски конвертују у дата URL-е. Ово је корисно за смањење количине HTTP захтева. На жалост, PHP speedy долази и са неколико мана које треба исправити: Комбинован Javascript је смештен на врх стране уместо на дно, не ради са WP super cache-ом. Како бисте натерали ова два плагина да раде заједно прочитајте овај одличан чланак написан од стране Владимира Преловца.

wордпресс_спеед_3

9. WP CSS

Овај плaгин GZIP-ује и скида бео простор у вашим CSS фајловима. Дозвољава вам да користите @import у CSS фајлу, а да при томе не бринете шта ће се десити на страни корисника. Cache време када фајл истиче такође може бити подешено. Можете такође додати CSS фајл одређеној страни или посту и комбиновати их све у један фајл.

10. DB Cache

Овај плaгин кешира сваки упит који је послат ка бази. Врло је брз и користи мали простор на диску за кеш.

Нисмо још увек опробали овај плaгин, али постоји пуно препорука за исти које можете наћи на нету. Било би нам драго да чујемо и ваше мишљење о овом плагину и каква сте искуства имали.

11. Убрзајте приступ вашем омиљеном фрејмоворку кроз AJAX Libraries API

AJAX Libraries API је покушај да се учине веб апликације бржим за програмере на једноставан начин тако што се креира мрежа где се дистрибуирају архитектуре популарних javascript библиотека као што су:

12. Прикажите време потребно за учитавање + број упита

Ево једноставног кода који можете ставити у свој темплејт да бисте знали колико је потребно да се ваша страна учита или колико је sql упита извршила. Овако ћете знати колико је добро ваш Вордпрес блог оптимизован.

< ?php echo get_num_queries(); ? > upita u < ?php timer_stop(1); ? >

13. Optimize DB

MySQL је одлична база и ми је користимо, али понекад не може сама себе да чисти онда када је то потребно. Овај плагин покреће команду која оптимизује базу у којој се налазе ваше Вордпрес табеле и ефикасно их дефрагментује. Ово је веома корисно за табеле које се често ажурирају. Интерфејс је веома једноставан: има само једно дугме: Optimize Now и пар података о томе колико ће простора бити уштеђено. Ево како изгледа:

wордпресс_спеед_4

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи