15 сајтова које би веб-девелопери требало да знају

by | Израда сајта

Креирање доброг веб-сајта није лак посао, али постоји пар алата који девелоперима и дизајнерима могу дефинитвно да олакшају жвот. Ево 15 јако корисних веб-сајтова које би сваки веб-девелопер или веб-дизајнер требало да дода у свој списак.

ColorCombos

цолорцомбос1

Када дизајнирате изглед веб-сајта један од првих (и најважнијих) корака у процесу је бирање шеме боја коју ћете применити. ColorCombos вам омогућује да претражите хиљаде комбинација боја како би вас инспирисао за ваш будући дизајн. Шеме боја се могу претражити по бојама.

Посетите ColorCombos

LIpsum

липсум1

Да ли има неко ко не зна веома популарни Лорем Ипсум текст? Овај текст се користи од стране веб-дизајнера у целом свету како би симулирали рендеровање стварног текста у оквиру свог дизајна. LIpsum.com вам омогућава да креирате жељени број параграфа поменутог текста лако и брзо.

Посетите LIpsum

What the font?

wхаттхефонт

Дефинитивно један од мојих омиљених. Управо сте видели лого или вебсајт који користи одређени фонт и јако вам се свидео. Наравно волели бисте баш исти такав на свом сајту…али не знате како се зове. У овој ситуацији имате две опције: претраживати интернет за истим или бар сличним фонтом или да користите What the font? сервис. What the font? вам дозвољава да уплоадујете лого или слику која садржи фонт и рећи ће вам који је то фонт. Резултати су невероватни.

Посетите What the font?

ConvertIcon

цонвертицон

Favicon је обавезан детаљ сваког веб сајта, углавном зато што у модерним прегледачима као што је Firefox нпр. може бити приказан поред наслова сајта у табу. Такође се појављује и у bookmarks менију. Favicon може бити у различитим форматима укључујући популарни .png. Једини проблем је што Internet explorer неће приказати favicon који је у .png формату. На срећу постоји ConvertIcon, бесплатан онлајн сервис на којем можете отпремити фотографију и добити .ico фајл, како би подржали све прегледаче.

Посетите ConvertIcon

BgPatterns

бгпаттернс

Позадине са патернима су дефинитивно један од трендова данас у веб дизајну. На BgPatterns.com, можете претражити велику селекцију патерна које можете бесплатно употребити у свом дизајну.

Посетите BgPatterns

HTML encoder

хтмленцодер

Да ли приказујете код на свом веб сајту? Ако је одговор потврдан онда вероватно знате како то досадно може да буде. Морате да откуцате &lt; да бисте приказали <. Ако морате да прикажете 50 линија кода то може да потраје. HTML Converter узима код и враћа вам исти само конвертован у HTML ентитете.

Посетите HTML encoder

Xenocode Browsers

xеноцоде

Xenocode Browsers је вероватно један од најважнијих алата којим можете проверити рад свог веб-сајта у различитим прегледачима. Xenocode Browsers вам дозвољава да покренете IE6, IE7, IE8, Firefox 2, Firefox 3, Google Chrome и Operа-у директно са веба. Једина слаба тачка сервиса: Не ради на Mac-у и GNU/Linux PC рачунарима.

Посетите Xenocode Browsers

Test Everything

тестеверyтхинг

Да ли сте некад пожелели да тестирате свој дизајн у много различитих прегледача, да проверите PageRank, чак и да проверите свој код све на једном месту? Ако имате потребу за тим, Test Everything је место за вас. У њему је укључено више од 100 различитих алата који тестирају скоро све на веб страни.

Посетите Test Everything

Sprite Generator

спритегенератор

CSS Sprites је техника која је дефинитвно јако корисна, пре свега смањује број HTTP request-а. Мада, CSS Sprites захтева време и посебно знање, што је, чини се, по мало тешко за применити, нарочито за почетнике. Фантастичан Sprite Generator вам омогућава да пошаљете zip фајл који садржи ваше слике. Сервис ће вам вратити слике али комбиноване у сприте и још боље CSS код који ћете само прекопирати у свој главни CSS фајл.

Посетитe Sprite Generator

Buttonator

буттонатор

Лепи дугмићи су један од обавезних делова сваког сајта или блога. Ако немате довољно вештине или времена да креирате кул дугмиће ево адресе за вас: Buttonator је напредан генератор дугмића који можете користити потпуно бесплатно.

Load Impact

лоадимпацт

Постоји јако пуно случајева да сајтови падну када се објави линк ка њему на fron page-у популарних сајтова као што је Digg или StumbleUpon. Бесплатан Load Impact сервис ће вам дозволити да тестирате како ће ваш веб-сајт поднети изненадну експлозију посета. Резултати на сајтовима хостованим на Адриахост-у су били одлични.

Посетите Load Impact

IconFinder

ицонфиндер

Наравно један од обавезних ствари на веб-сајту су добре иконице. Постоји прегршт бесплатних иконица које се могу пронаћи на вебу, па су људи са сајта IconFinder одлучили да направе колекцију бесплатних иконица које можете употребити у свом дизајну. Дефинитвно је лако пронаћи оно што вам треба.

Посетите IconFinder

Type Tester

тyпетестер

Тестирање како ће се фонтови рендеровати на вашој веб-страни може понекад  бити осетљива операција. Type Tester вам омогућава да тестирате како ће фонтови и њихови атрибути изгледати. Дефинитивна уштеда времена.

Посетите Type Tester

CSS Tidy

цсстидy

Чак и напредни девелопери морају понекад да оптимизују свој CSS код. CSS Tidy је бесплатна, онлајн апликација која ће исправити грешке и оптимизовати ваш CSS. На пример, може аутоматски детектовати редудантне стилове, веома чест проблем CSS кодова. Постоји доста подешавања које ће се постарати да будете задовољни резултатима.

Contact forms generators

цонтацтформгенератор

Форме су веома важан део било ког веб-сајта, јер дозвољавају вашим корисницима или клијентима да интерагују са вама. Коришћењем Contact Forms Generator, уштедећете време које вам је потребно за креирање форми, укључујући PHP, ASP или Perl кодове који су вам потребни за слање мејлова са сајта у ваш inbox. Contact Forms Generator чак не захтева ни неко посебно програмерско знање.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи