15 sajtova koje bi web developeri trebalo da znaju

od strane | Izrada sajta

Kreiranje dobrog web sajta nije lak posao, ali postoji par alata koji developerima i dizajnerima mogu definitvno da olakšaju žvot. Evo 15 jako korisnih web sajtova koje bi svaki web developer ili web dizajner trebalo da doda u svoj spisak.

ColorCombos

colorcombos1

Kada dizajnirate izgled web sajta jedan od prvih (i najvažnijih) koraka u procesu je biranje šeme boja koju ćete primeniti. Color Combos vam omogućuje da pretražite hiljade kombinacija boja kako bi vas inspirisao za vaš budući dizajn. Šeme boja se mogu pretražiti po bojama.

Posetite ColorCombos

LIpsum

lipsum1

Da li ima neko ko ne zna veoma popularni Lorem Ipsum tekst? Ovaj tekst se koristi od strane web dizajnera u celom svetu kako bi simulirali renderovanje stvarnog teksta u okviru svog dizajna. Lipsum.com vam omogućava da kreirate željeni broj paragrafa pomenutog teksta lako i brzo.

Posetite Lipsum

What the font?

whatthefont

Definitivno jedan od mojih omiljenih. Upravo ste videli logo ili website koji koristi određeni font i jako vam se svideo. Naravno voleli biste baš isti takav na svom sajtu…ali ne znate kako se zove. U ovoj situaciji imate dve opcije: pretraživati internet za istim ili bar sličnim fontom ili da koristite What the font servis. What the font vam dozvoljava da uploadujete logo ili sliku koja sadrži font i reći će vam koji je to font. Rezultati su neverovatni.

Posetite WhatTheFont

ConvertIcon

converticon

Favicon je obavezan detalj svakog web sajta, uglavnom zato što u modernim browserima kao što je Firefox npr. može biti prikazan pored naslova sajta u tabu. Takođe se pojavljuje i u bookmarks meniju. Favicon može biti u različitim formatima uključujući popularni .png. Jedini problem je što Internet explorer neće prikazati favicon koji je u .png formatu. Na sreću postoji ConvertIcon, besplatan online servis na kojem možete uploadovati fotografiju i dobiti .ico fajl, kako bi podržali sve browsere.

Posetite ConvertIcon

BgPatterns

bgpatterns

Pozadine sa paternima su definitivno jedan od trendova danas u web dizajnu. Na BgPatterns.com, možete pretražiti veliku selekciju paterna koje možete besplatno upotrebiti u svom dizajnu.

HTML encoder

htmlencoder

Da li prikazujete kod na svom web sajtu? Ako je odgovor potvrdan onda verovatno znate kako to dosadno može da bude. Morate da otkucate &lt; da biste prikazali <. Ako morate da prikažete 50 linija koda to može da potraje. HTML Converter uzima kod i vraća vam isti samo konvertovan u HTML entitete.

Posetite HTML encoder

Xenocode Browsers

xenocode

Xenocode Browsers je verovatno jedan od najvažnijih alata kojim možete proveriti rad svog web sajta u različitim browserima. Xenocode Browsers vam dozvoljava da pokrenete IE6, IE7, IE8, Firefox 2, Firefox 3, Google Chrome i Operu direktno sa weba. Jedina slaba tačka servisa: Ne radi na Mac-u i GNU/Linux PC računarima.

Posetite Xenocode Browsers

Test Everything

testeverything

Da li ste nekad poželeli da testirate svoj dizajn u mnogo različitih browsera, da proverite PageRank, čak i da proverite svoj kod sve na jednom mestu? Ako imate potrebu za tim, Test Everything je mesto za vas. U njemu je uključeno više od 100 različitih alata koji testiraju skoro sve na web strani.

Posetite Test Everything

Sprite Generator

spritegenerator

CSS Sprites je tehnika koja je definitvno jako korisna, pre svega smanjuje broj HTTP request-a. Mada, CSS sprites zahteva vreme i posebno znanje, što je, čini se, po malo teško za primeniti, naročito za početnike. Fantastičan Sprite generator vam omogućava da pošaljete zip fajl koji sadrži vaše slike. Servis će vam vratiti slike ali kombinovane u sprite i još bolje CSS kod koji ćete samo prekopirati u svoj glavni CSS fajl.

Posetite Sprite Generator

Buttonator

buttonator

Lepi dugmići su jedan od obaveznih delova svakog sajta ili bloga. Ako nemate dovoljno veštine ili vremena da kreirate kul dugmiće evo adrese za vas: Buttonator je napredan generator dugmića koji možete koristiti potpuno besplatno.

Load Impact

loadimpact

Postoji jako puno slučajeva da sajtovi padnu kada se objavi link ka njemu na front page-u popularnih sajtova kao što je Digg ili StumbleUpon. Besplatan Load Impact servis će vam dozvoliti da testirate kako će vaš web sajt podneti iznenadnu eksploziju poseta. Rezultati na sajtovima hostovanim na Adriahost-u su bili odlični.

Posetite Load Impact

IconFinder

iconfinder

Naravno jedan od obaveznih stvari na web sajtu su dobre ikonice.Postoji pregršt besplatnih ikonica koje se mogu pronaći na webu, pa su ljudi sa sajta IconFinder odlučili da naprave kolekciju besplatnih ikonica koje možete upotrebiti u svom dizajnu. Definitvno je lako pronaći ono što vam treba.

Posetite Icon Finder

Type Tester

typetester

Testiranje kako će se fontovi renderovati na vašoj web strani može ponekad  biti osetljiva operacija. TypeTester vam omogućava da testirate kako će fontovi i njihovi atributi izgledati. Definitivna ušteda vremena.

Posetite Type Tester

CSS Tidy

csstidy

Čak i napredni developeri moraju ponekad da optimizuju svoj CSS kod. CSS Tidy je besplatna, online aplikacija koja će ispraviti greške i optimizovati vaš CSS. Na primer, može automatski detektovati redudantne stilove, veoma čest problem CSS kodova. Postoji dosta podešavanja koje će se postarati da budete zadovoljni rezultatima.

Contact forms generators

contactformgenerator

Forme su veoma važan deo bilo kog web sajta, jer dozvoljavaju vašim korisnicima ili klijentima da interaguju sa vama. Korišćenjem Contact Forms Generator-a, uštedećete vreme koje vam je potrebno za kreiranje formi, uključujući PHP, ASP ili Perl kodove koji su vam potrebni za slanje emailova sa sajta u vaš inbox. Contact Forms Generator čak ne zahteva ni neko posebno programersko znanje.

 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

0 коментара

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu