Besplatne slike, video i muzika za vaš novi sajt, dizajn ili blog

od strane | Izrada sajta, WordPress za početnike

Za sajt ili dizajnerski projekat često su potrebne slike, video snimci i muzika. Rešenje je da kupite ili da pronađete besplatne slike, video i muziku za ono što vam treba. Na internetu postoje oba rešenja, a mi ćemo u ovom tekstu preporučiti sajtove na kojima možete skinuti muziku, video snimke i slike besplatno, bez ili sa obavezom prema autoru i izvoru materijala.

Sajtovi za skidanje besplatnih slika

Postoji dosta sajtova gde se mogu preuzeti slike besplatno koje dalje možete koristiti za svoje potrebe. Ovo što odmah treba videti jeste na koji način se te slike mogu koristiti. To je obično zapisano tako da važi za celi sajt gde preuzimate slike ili zasebno za svaku sliku koja se može preuzeti. Ukoliko postoji neki uslov za korišćenje, obično se svodi da tamo gde postavite sliku, treba i da postavite link do autora ili da na vašoj stranici naglasite ko je autor slike.

Evo nekoliko najpopularnijih servisa za besplatno preuzimanje slika:

Pixabay

Ovde se nalazi preko 1.6 miliona royalty free stock fotografija koje možete koristiti. I ne samo slike, ovde možete preuzeti i besplatne video snimke koje ćete koristiti za vaše projekte. Sve je besplatno, a u znak zahvalnosti možete donirati šoljicu kafe.

besplatne slike za sajt

Materijal sa Pixabaya je pod Creative Commons CC0 licencom i to znači da se može koristiti, modifikovati i distribuirati čak i za komercijalne potrebe bez pitanja. Ukoliko se i vi bavite fotografisanjem, možete doprinete zajednici i omogućiti da neko preuzme vaše fotografije besplatno.

Unsplash

Sve fotografije ovde doniraju fotografi širom sveta. Možete ih preuzeti bez dodatnih obaveza, što znači da ste slobodni da sa ovim slikama radite sve što vam posao zahteva, pa čak i da ih koristite u komercijalne svrhe.

besplatne slike unsplash

O uslovima korišćenja pročitajte ovde. Kao i na Pixabay-u, i ovde možete sami donirati svoje fotografije i postaviti ih za preuzimanje. U znak zahvalnosti kada preuzmete neki materijal besplatno, ukoliko ste u mogućnosti, lepo je postaviti “credit” koji može da pominje autora i izvor ovako:  Photo by Jeremy Bishop on Unsplash.

Pexels

Ovaj servis nudi besplatne stock fotografije, ali i besplatne video snimke ovde. Korišćenje je oslobođeno od bilo kakvih obaveza pa ste slobodni da materijal koristite za lične ili komercijalne potrebe.

pexels besplatne slike

Označavanje autora i izvora nije obavezno, ali je lepo, s obzirom da slika dolazi besplatno. Jedino što je zabranjeno jeste preprodaja slika ili neprikladne izmene tako da određeni detalji na slikama budu uvredljivi.

StockSnap.io

Kada preuzmete besplatne slike koje su vam potrebne možete ih koristiti za lične i komercijalne potrebe po Creative Commons CC0 licenci. Da biste lakše koristili sajt i pratili šta ste sve preuzimali, preporuka je da se registrujete na sajtu.

stocksnap besplatne slike

Velika je raznolikost fotografija, pa ovde možete pronaći možda i više nego što će vam trebati. Možete “lajkovati” ili dodati sliku u svoje favorite i tako je pronaći sledeći put kada dođete na sajt. Naravno, pod uslovom da ste registrovani.

Burst by Shopify

Ovaj servis za preuzimanje besplatnih fotografija pokreće Shopify – platforma koju lako možete koristiti za online prodaju. Shodno tome, fotografije koje ovde pronađete mogu biti praktično iskorišćene za vašu internet prodavnicu.

Shopify besplatne slike

Ovde je takođe zastupljena Creative Commons Zero (CC0) licenca za preuzimanje, korišćenje i dalje deljenje materijala koji se može besplatno preuzeti. Sve slike su u visokoj rezoluciji pa lako možete pronaći dosta kvalitetnog materijala za vašu internet prodavnicu.

Unajmite profesionalnog fotografa za svoje proizvode

Besplatne slike sa ovih sajtova vam ne završavaju posao ako imate svoje proizvode. Tada vam treba fotograf koji će to profesionalno uslikati za vas i te slike možete postaviti na sajt. Evo par preporuka:  Stefan Đaković, Diamondheads.

Sajtovi za preuzimanje besplatnih video snimaka

Često je potrebno pronaći dobar video snimak za sajt ili blog, da bude što kvalitetniji i po mogućstvu besplatan. Na primer, video pozadina na nekim sajtovima može da izgleda lepo, ili jednostavan prezentacioni video u članku može da dočara nešto o čemu pišete. Pexels i Pixabay smo već pomenuli, a evo i nekoliko drugih sajtova gde možete pronaći besplatne video snimke:

Videvo

Ovde možete preuzeti besplatne video snimke, ali obratite pažnju na licencu koja se navodi pored svakog video snimka. Ovde na slici možete videti gde se nalaze podaci autora ako treba naznačiti, kao i podaci o licenci:

videvo besplatni video za sajt

Ovde postoji nekoliko vrsta dozvola za korišćenja, pa šta tačno koja licenca dozvoljala i zahteva pročitajte ovde.

Stock Footage 4 Free

Ovde možete pronaći kvalitetne video snimke za preuzimanje. Svi snimci su visoke rezolucije u .mov formatu, ali nema 4k rezolucije. Licenca pod kojom možete koristiti materijal je objašnjena ovde.

footage 4 free besplatni

Pre preuzimanje video snimaka, potrebno je da se registrujete. Ako vam je to bitno, kvalitet varira u zavisnosti od snimka do snimka, pa kako možete pronaći video snimke visokog kvaliteta, tako možete naleteti i na one lošije.

Clipstill

Na ovom sajtu možete pronaći video snimke koji su više kao ponavljajuće animacije koje se mogu pustati u krug (loop). Ovo dođe odlično za pozadine na sajtovima ili kao zgodna animacija za društvene mreže.

besplatni video snimci

Jedini nedostatak kod ovog servisa jeste to što ima mali izbor besplatih video snimaka koje možete preuzeti. Ovde možete pročitati na šta imate pravo kada je u pitanju rad sa ovim materijalom Clipsill licence.

Videezy

Velika baza sa besplatnim snimcima, gde veliku pažnju privlače i kvalitetni snimci iz vazdušne perspektive. Snimci su besplatni za ličnu i komercijalnu upotrebu, ali se traži pominjenje izvora u projektu gde je snimak iskorišćen.

videezy video snimci besplatno

Pre nego što iskoristite materijal sa ovog sajta, preporučujemo da pročitate i o uslovima korišćenja. Ne zaboravite “aerial” snimke pravljene dronom.

Motion Places

Odlično mesto gde možete preuzeti video snimke. Sav materijal raspoređen je po gradovima gde je zabeležen a da biste preuzeli bilo šta potrebno je da unesete svoju email adresu.

motion places besplatni video snimci

Uslove korišćenja koji važe za preuzimanje materijala sa Motion Places sajta možete pročitati ovde. Imajte u vidu da su snimci više za korišćenje u “loop”-u i mogu pronaći dobru primenu kao lepe pozadine za jednostranične sajtove ili travel blogove.

Sajtovi za preuzimanje besplatne muzike

Naravno, ovde nije reč o muzici koju biste prvenstveno preuzeli radi slušanja i uživanja, već o numerama koje možete koristiti za muziku na sajtu, za kratke špice, za uvod, za tok ili kraj nekog video snimka. Evo gde preuzeti besplatnu muziku:

Youtube Free Music for Commercial Use

Ovde možete pronaći najbolje snimke (ručno odabrane) iz Youtube audio biblioteke. Audio zapisi su pod Creative Commons (CC) licencom i tamo gde je naglašeno, treba navesti autora muzike koju koristite.

youtube besplatna muzika

Dozvole i način korišćenja možete pronaći u opisu svakog snimka koji slušate, pa pažljivo pročitajte. Tamo gde nije naglašena licenca ili uslovi korišćnja, možete se poslužiti materijalom kako za ličnu tako i za komercijalnu upotrebu bez obaveza.

DigCCmixter

Odličan sajt gde odmah na početku imate pregled muzike i opcije za preslušavanje i preuzimanje. Jedina “mana” je to što morate navesti autora tamo gde koristite ovaj materijal.

digdigccmixter besplatna muzikaKada kliknete na opciju za preuzimanje numere, otvoriće se prozor gde lako možete kopirati tekst koji treba navesti tamo gde planirate da koristite materijal. Tekst se možete preuzeti u plain ili HTML obliku, a tu je i opcija za korišćenje na Youtube-u. Naravno, možete i platiti za licencu i koristiti muziku bez obaveza.

Royalty free music by Bensound

Royalty koristi CC licencu i o načinima korišćenja možete pročitati ovde. Tu je tačno zapisano šta može i šta ne može u sklopu licence, i šta dodatno može da omogući plaćena licenca.

royalty besplatna muzika za skidanje

Prilikom skidanje ove muzike, možete videti da je možete koristiti bilo gde sve dok ukazujete na bensound.com. Odmah pored, možete obezbediti i plaćenu licencu.

FreeSound

Ovde možete pronaći veliki broj kraćih zvukova, šumova, alarma, snimaka zvukova kućnih aparata i slično. Da biste preuzeli materijal sa ovog sajta, potrebno je da se registrujete i da se ulogujete.

free sound besplatna muzika

Što se tiče licenci, zastupljene su tri, i to zero (cc0), attribution (by), attribution noncommercial (by-nc). Više o tome pročitajte ovde.

Free Music Archive

Muzika koja se može pronaći ovde je ogranizovana od strane WFMU radio stanice. Numere možete pretraživati po žanrovima i listama popularnosti po godinama, mesecima i nedeljama.

free music archive besplatna muzika arhiva

O dozvolama za korišćenje materijala sa ovog sajta, najbolje je da pročitate ovde. U pitanju su nekoliko različitih nivoa uslova korišćenja pa se pre preuzimanja informišite ispravno.

O licencama i uslovima korišćenja besplatnog materijala

Postoje različite varijante licenci za korišćenje besplatnog materijala, ali sledeće se najčešće koriste:

 • Royalty-Free: Besplatno korišćenje, nije potrebno da plaćate sa materijal ili licence.
 • Creative Commons: Može se koristiti besplatno, ali pročitajte uslove korišćenja.
 • Public Domain: Sve slike koje su napravljene pre 1923 u SAD-u spadaju u javno dobro i možete ih kopirati, modifikovati i distribuirati.
 • Attribution: Možete koristiti materijal sve dok na mestu korišćenja navodite ko je autor materijala.
 • Commercial Use: Dozvoljeno je korišćenje čak i u poslovne svrhe, npr. kada pravite reklamu za firmu.
 • Membership: Potrebno je da se registrujete na sajtu gde se materijal preuzima, da biste mogli da ga koristite. Neki sajtovi i naplaćuju članarinu.

Pre nego što besplatno preuzmete bilo koji materijal, obavezno izdvojte malo vremena da pročitate o uslovima korišćenja, naročito ako to radite za potrebu vaše firme.

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

6 Komentari

 1. Gordana

  Poštovani,

  imam pitanje u vezi preuzimanja videa za sajt. Ovo sve što ste postavili mi zasad i ne treba jer ja znam kako postaviti video na sajt, našla sam uputstvo na WordPress-u, jako jednostavno. Samo treba prekopirati link. Medjutim, ja imam problem a ne znam da li vi možete da mi pomognete da ga rešim. Ako otvorite ovaj moj sajt koji je početni,jer sam priložila ime sajta,dakle tek sam počela da radim…. naime videćete na početnoj stranici da sam prekopirala dva videa sa Vimea i dr. malo niže sa Youtuba Kako je ispalo sa Vimea u redu je, ali sa Youtuba je velicina zaista ….ne izgleda lepo na stranici..ogroman je, tako da ne znam da li postoji način da bude veličina kao sa Vimea….probala sam više puta ali uvek ispadne isto…. pozz

  Odgovori
  • Ivan Blagojević

   Poštovana Gordana, ovaj problem može da se javi ako postavite samo link sa youtube-a direktno u vaš članak. Kada želite da ugradite video snimak sa Youtube-a, imate embed kod koji treba da kopirate u vaš tekst. Taj embed kod možete naći ispod svakog videa na Youtube-u, u delu Share. Kopirajte kod i postavite u vaš tekst, tada se neće javiti problem koji imate.

   Odgovori
 2. Mira Rakic

  Postovani,
  Potrebna mi je muzika “Igra malih labudova” besplatno…ja radim za decu besplatno video priloge i juce su mi sklonili sa mog fb …
  Kako da dodjem do te muzije?
  Hvala

  Odgovori
  • Ivan Blagojević

   Poštovana, u ovom slučaju je najbolje da kontaktirate autora ili nekoga ko ima prava na taj sadržaj i raspitate se o uslovima korišćenja.

   Odgovori

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu