20 алата за UX дизајнере, њихове тимове и клијенте

by | Израда сајта

20-Одабраних-алата-за-УX-дизајн2

Било да сте искусни дизајнер или сте тек започели каријеру у  развоју корисничког доживљаја (енгл. UXUser experience) добро је информисати се о постојећим алатима који могу помоћи да обављање свакодневних задатака убрзате, а сам посао олакшате без губљења квалитета.

Уз помоћ UX алата који ће бити описани у даљем тексту можете значајно да унапредите сам доживљај презентације, да пратите, бележите, анализирате, комбинујете различите резултате који се добију на основу постављених фактора и да све то заједно примените у развоју апликација и веб сајтова. И не само  то, видећете и алате који ће вам помоћи да се повежете са члановима свог тима иако не припадате истог географској локацији или временској зони.

Алати за истраживање, тестирање и добијање повратне информације

Mouse Stats

Алати-за-УX-дизајнере---Моусе-Статс-алатMouse Stats алат мери активност корисника бележењем употребе миша. Омогућава праћење сваког покрета, скроловање и кликтање које корисници обављају. Може снимати и видео запис у коме бележи понашање корисника што се касније може прегледати и анализирати.

Од велике је користи и Heatmaps – мапа која странице веб-сајта претвара у топло-хладне области у зависности од активности (клик, скроловање). Ово је одличан начин за сакупљање , процесуирање, визуализацију и разумевање понашања корисника било да они користе стони рачунар, лаптоп, таблет или телефон.

Поред тога, Micro Surveys је још једна употребљива опција која вам може омогућити да упитате кориснике шта мисле о вашем сајту. Док се уз помоћ Form Analitics-а може извући максимална употребљивост Mouse Stats-а комбиновањем свих анализа у јединствен извештај.

Бронзани пакет коштаће вас 19$ месечно.

UserVoice

Алати-за-УX-дизајнере---УсерВоице

Као што само име овог алата наговештава, његова сврха је да дизајнерима помогне да сазнају шта крајњи корисници мисле о њиховом веб-сајту или производу. Одликује се једноставношћу и пружа управо увид у најпотребније извештаје. Од познатијих компаније које су поклониле поверење овој апликацији највећу пажњу привлаче Bing Ads и Google.

Основни пакет можете добити за 499$ месечно.

Usability tools

Алати-за-УX-дизајнере---Усабилитy-тоолс

Овај алат омогућава дизајнеру да израђени веб-сајт доживи очима корисника. Уз помоћ разних алата за истраживање и тестирање могу се унапредити многи аспекти UX-а. Поред тога, можете послати и директно питање људима који раде на овој апликацији и затражити да вам укажу на то како да поправите услужност вашег сајта. Лако се може добити и извештај о понашању корисника одређених циљаних група.

Уз помоћ Usability tools-а може се уштедети доста времена јер се у сваком тренутку могу добити најкорисније информације о корисничком доживљају, што укључује и приказ кретања курсора миша, кликови и скроловање које корисници обављају. Добија се и увид у садржаје на које су корисници кликнули и које су проблеме имали при том искуству.

Професионални пакет ове услуге кошта 19$.

Appsee

Алати-за-УX-дизајнере---АппСее

Још један алат који је од користи многих UX дизајнерима и долази као софтвер за анализу мобилних апликација. Дизајнерима омогућава лаку анализу конверзије и побољшање порформанси апликације.

Могућност под називом User Recordings служи за праћење сваке акције коју корисници предузимају и пружа увид у сам начин коришћења апликације. На основу тога, лако се могу идентификовати проблеми и потешкоће при коришћењу.

Долази и са Touch Heatmaps-ом, мапама за сваку страницу на основу којих се по принципу топло-хладно приказује фреквенција коришћења елемената дизајна. Ту је и Realtime In-App Analytics опција која у сваком тренутку може приказати анализу корисничког понашања у виду визуелно побољшаних извештаја.

Attensee

Алати-за-УX-дизајнере---Аттенсее

Овај алат омогућава мерење визуелне пажње и коришћење тих резултата за унапређење UX-а. Тачније речено, Attensee мери ефикасност самог дизајна и проналази нова решења која ће га побољшати. Омогућава и комбиновање више информација добијених од корисника као и коришћење тестова и упита.

Посебна пажња обраћа се на задржавање и ефикасност елемената намењених конверзији, као што су CTA (енгл. Call to action) дугмад и банери.

Уз помоћ овог алата могу се упоредити неколико верзија дизајна и на основу резултата заснованих на анализи различитих фактора, одлучити који дизајн применити. При томе се анализирају распореди елемената на страници, њихове величине и боје.

Цена овог алата износи 49$ за један месец.

Ethn.io

Алати-за-УX-дизајнере---Етхнио

Овај алат може доста помоћи у самом истраживању. Омогућава  регрутацију људи који ће одговарати на питања, пружа могућност одабира квалификованог и бираног кадра за одређену врсту захтева и упита. Да ствар буде боља са сваким од њих може се обавити директан интервју.

Све што је потребно за коришћење овог алата је постављање Ethn.io JavaScript-а на сајт или се може користити mobile-friendly директни линк за Facebook Ad, linkedin Ad или Twitter Find. Ако их корисници попуне, добије се директно обавештење након чега се они могу контактирати преко мејла и тако заказати интервју.

Основни пакет услуга кошта 49$ месечно.

Polldady

Алати-за-УX-дизајн---Поллдаддy

Polldady је један од најпопуларнијх креатора анкета. Са Polldady напредним уређивачем креирање анкета је једноставан процес. Потребно је одабрати од 14 типова питања и коришћењем CSS wizardry-а, могуће је утицати на сам изглед анкете изменом фонтова, величине, боје и додавањем HTML, слика и видео снимака.

Polldady омогућава и адресирање анкете преко е-мејла на циљане групе корисника, али се може користити и као банер на веб-сајту. Има посебне опције филтрирања и извештавања па се лако могу добити само тражени извештаји, односно, посебно интересантне информације. Подаци се лако могу извозити као Excel PDF, CSV, Google Docs и у XML формату.

Polldady је бесплатан, али уколико се определите за Професионални налог, коштаће вас 299$ годишње.

Алати за израду прототипова

Пре него што се крене са писањем кода, прототип пројекта игра важну улогу у одабиру, планирању и визуелној представи. Следећи алати односе се на израду прототипова па се уз помоћ њих може израђивати и анимирана апликација или чак сложени веб-сајт.

POP

Алати-за-УX-дизајнере---Поп

У питању је лака апликација која на једноставан начин скице претвара у прототипове који стварно раде.  Поред тога што је користан, POP штеди и време. Можете направити велики број идеја без бриге око опсецања и увоза, POP увози и опсеца слике истовремено.

Великом брзином може да дуплира идеје и пројекте док се линкови могу додатно исправљати како би се добио потпуно функционални приказ идеје. Уз помоћ опције таговања и категорисања лако се могу пронаћи сви употребљени фајлови.

POP је бесплатна апликација, али се за неограничено коришћење плаћа 25$ месечно.

Pidoco

Алати-за-УX-дизајн---Пидоцо

Овде је заступљен drag-and-drop начин уређивања. Веома је лако радити са овом апликацијом, а уштеда времена се у највећој мери постиже, јер није потребно програмирати да би се припремио прототип за презентацију.

Pidoco омогућава интеракцију па је још у радој фази израде апликације могуће упознати клијенте са идејом и на основу њихове повратне информације може се уштедети новац пре него што ће бити уложен у развој који неће створити задовољавајућу форму услуге.

Пидоцо се плаћа на месечном нивоу и кошта 12$.

UXPin

Алати-за-УX-дизајн---УXпин

UXPin омогућава креирање интерактивних прототипова, а најбоља ствар код ове апликације је што дизајнерима и власницима сајтова омогућава увид у то како ће њихови пројекти изгледати на мобилним уређајима. Потребно је само подесити прегледач на жељену величину екрана и на тај начин се омогућава преглед на различитим величинама екрана. Омогућена је и лака сарадња између тимова.

Уз помоћ неколико кликова идеја постаје потпуно интерактивни приказ. Основни пакет UXPin-а кошта 19$ месечно и погодан је за фриленсере и мале фирме.

Proto.io

Апликације-за-УX-дизајн---Протоио

Овај алат највише користи програмерима који израђују апликације које претежно користе анимацију. Proto.io омогућава анимацију било ког елемента у дизајну уз одабир начина на који ће анимација бити покренута, односно, у зависности од акције корисника која ће покренути ефекат. Омогућава лако у брзо интегрисање и интеракцију између припремљених шаблона у једноставном дизајнерском процесу.

Amplify и Big Fish Games су међу задовољним клијентима ове апликације. Proto.io кошта 24$ за месец дана.

Solidify

Алати-за-УX-дизајнирање---Солидифy

Овај алат долази из ZURB-а, дизајнерске компаније из Campbell, California. У питању је хибрид за тестирање и прототипинг који омогућава креирање идеје за пројекат у виду садржаја на које се може кликнути и оценити доживљај. Пројекат испробавају различити корисници на различитим врстама уређаја.

Обезбеђује лако разумљиве извештаје и процене уз које се лако може закључити да ли је дизајн употребљив и користан за развој. Пружа се увид у то како корисници обављају одређене задатке у вашем пројекту поред тога што се добија и њихово мишљење о самом искуству.

Основни пакет Solidify кошта 19$ месечно.

Power Mockup

Алати-за-УX-дизајнере---ПоwерМоцкуп

Уз помоћ ове апликације могуће је направити прототип директно у PowerPointu. Представља сјајан начин да укључи чланове тиме који нису толико технички укључени у сам дизајн.  Пошто долази са архивом матрица Power Mockup представља алат који сваки дизајнер може пожелети као велику помоћ у раду и самој презентацији.

За мање тимове, Power Mockup цена износи 269$.

Balsamiq

Алати-за-УX-дизајнере---Балсамиq

У питању је десктоп апликација, али и веб апликација и додатак за разне bug tracker-е и вики софтвере. Поседује мноштво могућности, али међу најбољима су оне које се користе за брзи прототајпинг. Сам процес рада своди се на drag-and-drop метод који обезбеђује висок ниво удобности.

Balsamiq долази уз цену од 89$.

Алати за сарадњу и комуникацију у склопу тима

Све је чешћа појава да тимове који раде на развоју апликације чине чланови које дели хиљаде километара раздаљине и различите временске зоне. Да би сарадња била успешна и ефикасна и да би се савладали временски рокови, следећи алати могу бити од користи:

InVision

Алати-за-УX-дизајн---ИнВисион

Олакшан је процес добијања повратне информације и мишљења о самој апликацији која је у изради. Потребно је само означити коментаре и екране да би се свака информација ажурирала аутоматски. Клијенти, као и остали чланови тима лако могу да прате напредак пројекта, али и претходне верзије пројекта враћајући се кроз историју која приказује и коментаре и мишљења. Уз помоћ неколико кликова цео процес може бити враћен уназад.

Компаније као што су Evernote, Soundcloud, AT&T, Sony, LinkedIn, Dell, ESPN, и Adobe су једне од задовољних клијената ове апликације.

InVision је потпуно бесплатан.

Memesort

Алати-за-УX-дизајн---Мемосорт

Овај алат вам може помоћи да се изборите са хаосом који може настати када се у налету инспирације обликују прве идеје чланова тима који комуницирају преко интернета. Memesort омогућава лаку сарадњу са целим тимом у реалном времену и без обрзира на локације на којима се чланови налазе.

Виртуални Post-Its креира дијаграме и скице без муке и проблема. Олакшана је израда извештаја са е-састанака и лако дељење и трансфер датотека.

Основни пакет овог алата кошта 5$ месечно, док се за тимско коришћење мора издвојити 10$ за месец дана.

StoryboardThat

Алати-за-УX-дизајн---сторyбоардтхат

Уз помоћ ове апликације можете унети живот у вашу презентацију и приказати је на потпуно јединствени начин кроз причање приче. StoryboardThat поседује велику архиву ликова, слика и сцена. Могу се бирати ликови од Старе Грчке па до свемирског доба. У питању је лаган и флексибилан дизајн који долази са 6 шаблона као што су Spider Maps, Timeline, Classic, T-Charts, Grids и Frayer Models. Да све буде још боље, у питању drag-and-drop метод организације.

StoryboardThat је бесплатна апликација, али уколико желите да је користити у оквиру своје корпорације морате издвојити 19$ месечно.

Mural.ly

Алати-за-УX-дизајн-мураллy

Уз помоћ Mural.ly апликација лако је држати све замисли и скице идеја на једном месту. Потребно је убацити у радни простор апликације све цртеже и допунити их мултимедијалним елементима по избору било да се они налазе на интернету или рачунару. Олакшана је сарадња са осталим члановима тима, коментарисање и акције без обзира на географску локацију.

Disney, IBM, и Paypal су једне од компаније које су се одлучиле за Mural.ly који долази са пробним периодом у трајању од месец дана. Најјефтинији пакет за тим до пет чланова кошта 29$ месечно.

Prevue

Алати-за-УX---Превуе

Сваки део ове апликације направљен је са идејом да ваш пројекат буде што боље и што лакше представљен. Било да делите резултате са клијентима или упознајете остатак тима са идејом, лако можете додавати нове чланове заједно са радом који су они прилажу уклапајући га у њихов налог.

Велика пажња обраћа се типовима екрана и прегледачима, па је потпуно небитно да ли ваш клијент још увек користи Internet Explorer или можда чак Retina екран, ваша презентација ће бити представљена на најбољи могући начин.

Цена овог алата је 5$ за месец дана до пет чланова тима.

Обавезно проверите и алате направљене у Србији

Алати-за-УX-дизајнере---Спицефацторy

Домаћа фирма која стоји под именом SpiceFactory нуди сјајна решења када је тестирање, побољшање и представљање UX дизајна у питању. Њихова је апликација KonceptApp  која може помоћи код тестирања употребљивости на моделу прототипа. Можете испробати демо Dashboard и демо Prototyp пре него што се одлучите за регистрацију свог налога. У питању је одлична услуга где живи људи тестирају ваше идеје, дају детаљне извештаје о коришћењу и износе своје мишљење.

Usabilitysquare такође долази из кухиње SpiceFactory-а и служи за тестирање дизајна. Многи ентузијасти окупљају се на овом месту и тестирају апликације. И овде своје мишљење износе корисници, услуга је бесплатна и лако се може добити повратна информација од тестера. Свако ко тестира производ попуњава и анкету на основу које можете видети чак и образовање и квалификације људи који су оценили ваш производ.

Постоји још много алата на тржишту који могу бити од користи

Поред ових можете пронаћи и многе друге апликације које ће вам завршити добар посао. Истражите, испробајте и потрудите се на пронађете решење које ће бити од користи и вама као дизајнерима, али и клијентима и члановима вашег тима. Сам начин комуникације и софистицираност презентације често обавља највећи део посла када је склапање договора у питању па се и ту потрудите додатно како би сви аспекти успешног пословања били задовољени.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи