9 начина да повећате продуктивност рада од куће

by | Интернет зарада

012Без обзира да ли се ради о telecommuting-у или фриленсингу све више професионалаца се окреће раду од куће. Чујемо све више о предностима таквог рада – више времена за породицу, конференцијски позиви у пиџами итд. Али шта је са изазовима? Није увек лако остати продуктиван када сте изложени бројним ометањима.

Ако радите од куће највероватније сте фриленсер, консултант или власник малог бизниса. Ово значи да је количина новца коју зарадите директно повезана са нивоом ваше продуктивности. Губљење времена би у том случају значило губљење новца.

Ево неких савета како да останете фокусирани у току свог радног дана, а да ипак уживате у свим јединственим повластицама рада од куће.

време1. Поштујте своје време

Када радите у канцеларији, породица и пријатељи изгледа по природи ствари поштују ваш распоред. Али када радите од куће неизбежни су позиви у 11 ујутру и од вас се очекује да урадите неке дневне задатке. У тим ситуацијама врло лако вас неко може одвојити од вашег радног дана.

Важно је да поставите границе, ако је то потребно. Људи ће поштовати ваш распоред само ако га ви поштујете први.

халт2. Поставите границе на одређеним пословима

Веома је лако да вам пажња одлута, нарочито када радите на неком тешком или глупом таску. Ако приметите да губите фокус, кажите себи да ћете одвојити још само 15 минута за тај таск. Уколико знате да се назире крај, то ће додати нову енергију у пројекат. Ако то не упали онда пређите на нешто друго па се вратите на овај таск када вам је глава растерећенија.

дате-дуе3. Поставите јасне рокове

Да ли сте се икада запитали зашто сте ултра продуктивни када се рокови ближе крају, док са друге стране за неки обичан таск вам треба и до неколико сати? Ово можете приписати добром раду под притиском, али се ово може објаснити и Паркинсоновим законом, који каже да ће се таск проширити тако да попуни време које сте му доделили. Борите се против овог феномена тако што ћете поставити стриктне рокове за одређене таскове. Ово може бити компликовано као завршетак неке понуде, а и једноставно као одговарање на клијентов e-мејл.

логоут4. Излогујте се за бољу продуктивност

Дигитална ометања нису само сведена на Facebook и Youtube. Гомила мејлова и порука на IM-у од пријатеља и колега односе највише времена. Ако сте заглављени у inbox-у онда одредите део дана када сте одвојени од телефона и е-мејла како бисте завршили посао. Касније се можете улоговати и написати неопходне одговоре.

хоме-оффице5. Одредите свој радни простор

У идеалном случају ћете имати простор који је одређен као ваша канцеларија (ако је могуће и врата која ће да спрече сва нежељена ометања). Прављење граница не само да помаже да будете продуктивнији “на послу”већ помаже и да се одвојите од посла у току слободног времена.

цоффее-лаптоп6. Успоравате? Промените средину

Ако схватите да сте се заглавили (и пробали сте тактику “још само 15 минута”), промените окружење. Идите да радите из кафића на сат времена или у неки оближњи парк. Промена окружења може довести до нових идеја и новопронађеног фокуса.

тиме_манагемент-150x1507. Спроведите преглед времена

Да ли сте се икада запитали на крају радног дана где вам је отишло време? Ако сте само-запослени важно је да разумете како тачно користите своје време. Повремено спроведите детаљну контролу времена и пратите шта сте урадили и колико Вам је било потребно времена. Ове контроле вам могу пружити јасан поглед на рани ток и помоћи вам да урадите одређене исправке, ако је то неопходно.

хп_лист1-150x1508. Направите списак таскова

Ја настојим да имам више листи таскова у исто време. Једна листа прати дугорочне циљеве (нпр. пројекте које морам да завршим до краја месеца). Онда сваког јутра правим посебан списак дневних таскова. Потрудите се да списак ваших таскова учините што реалнијим. Ниште не може више обесхрабрити од буљења у преамбициозну листу пуну ствари које је немогуће одрадити.

бреак-150x1439. Укључите паузе

Било да радите од куће или из канцеларије није могуће да останете фокусирани сатима без престанка. Паузе су интегрални делови радног дана, па се постарајте да буду укључене у исти.  Да ли сте некада одложили одлазак у теретану или на ручак са пријатељем “јер сте презаузети”?

Велике су шансе да сте истог дана провели преко сат времена гледајући ТВ, Facebook, проверавајући рачун у банци или у организовању свог кабинета. Заузетост послом не постиже ништа и неће напунити ваше батерије. С тога прошетајте пса, идите на ручак или радите било шта у чему уживате. Не само да ћете бити срећнији, већ ћете бити и продуктивнији.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи