домениУ пољу Domain у вашем cPanel-у постоје четири иконе: Subdomains, Addon Domains, Parked Domains и Redirects.

Поддомени

Subdomain је уствари поддомен облика poddomen.domen.com. Кликом на Subdomains отвара вам се могућност прављења нових поддомена. Укупан број поддомена дефинисан је за сваки хостинг пакет посебно. Да бисте направили поддомен, довољно је да упишете назив префикса и назив фолдера у коме ће бити смештен садржај поддомена (назив фолдера ће се сам генерисати пошто упишете префикс). Потом кликните на Create и креирали сте нови поддомен. Нови поддомен можете преусмерити на неки url или га избрисати. Фајлове који се односе на нови поддомен уплоадујете преко FTP-а у фолдер public_html/назив фолдера, а из интернет прегледача поддомену приступате нпр. http://poddomen.domen.com.

Addon домени

Addon Domain је посебан, додатни домен који вам омогућава да имате посебан сајт за сваки домен. Кликом на Addon Domains можете додати посебан домен који ћете везати за посебан сајт у оквиру истог хостинг пакета. Наравно, претходно морате регистровати домен и правилно усмерити наме сервере. Упишете назив домена (без www), назив поддомена (хостинг addon домен креира као поддомен), фолдер у коме ће бити смештени фајлови, корисничко име и лозинку. Кликнете на Add Domain и процес је завршен. За нови домен можете урадити редирекцију или га можете укинути. Фајлове уплоадујете FTP-ом у фолдер public_html/назив поддомена, а из интернет прегледача сајту приступате као и сваком другом, нпр. www.nazivdomena.com.

Паркирани домени

Паркирани домен је домен који је прикључен вашем хостингу и води на исти сајт на који води и главни домен. Кликом на Parked domains можете прикључити додатни домен хостингу што значи да ће се када из интернет прегледача приступите том домену приказати исти сајт који се приказује и преко главног домена. Ово је врло често коришћена опција у случају да желите да нпр. домени mojdomen.com, mojdomen.net, mojdomen.co.yu или mojdomen.org приказују исти сајт. Домен придружујете тако што укуцате његов назив (без www) и кликнете на Add Domain! Подразумева се да сте домен који паркирате претходно регистровали и подесили наме сервере.

Редирекције

Редирекције користите када желите да урадите било каква преусмерења неког url-а вашег домена на неки други. Ова опција се често користи када желите да дугачким и компликованим url-овима желите да корисници приступају на једноставнији начин. Нпр. ако имате страницу за контакте која има предуг url, направићете редирекцију тако да ће свако ко откуца www.nazivdomena.com/kontakt, приступити жељеној страници. Редирекције можете правити као сталне или привремене, а можете одабрати и да ли желите да се редирекција врши ако неко куца url са www, без или у оба случаја.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

Oznake (tagovi): cpanel,свет домена

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи