Instalacija phpBB foruma kroz cPanel

od strane | cPanel za početnike, Izrada sajta

Danas sam predstavljamo instalaciju phpBB foruma, kao prvi u seriji tekstova o Softaculous auto-install skriptama koje možete instalirati na AdriaHost serverima.

PhpBB je jedan od najkorišćenijih forumskih softvera na svetu. U pitanju je potpuno besplatno rešenje za forum koje koriste milioni ljudi širom sveta. Odlikuje se nadogradivom strukturom kada je funkcionalnost i vizuelni identitet u pitanju.

Ukoliko koristite Adriahostove usluge hostinga, uz pomoć samo nekoliko klikova mišem možete instalirati i pokrenuti sopstveni forum. Sve što vam je potrebno za pokretanje foruma je hosting i domen.

Uz hosting dolazi cPanel kontrolni panel i Softaculous instaler. Uz pomoć ovih alata možete jednostavno i brzo instalirati neku od 350+ skripti za blog, forum, portal ili viki. Više o tome pisali smo u ranijem tekstu, pa predlažemo da pročitate: Softaculous – laka instalacija najpopularnijih skripti na vašem sajtu.

U današnjem tekstu opisaćemo postupak instalacije phpBB foruma, onako kako se to radi u Adriahostovom cPanelu uz pomoć Softaculousa.

Kako da instaliram phpBB forum?

PhpBB možete isprobati i pre instalacije na sledećem linku: phpBB test.

Za instalaciju je potrebno da pratite jednostavne korake koje smo za vas zapisali u daljem tekstu:

Korak 1. 

Ulogujte se na vaš cPanel. Ukoliko vam je potrebna pomoć, pogledajte naše video uputstvo: Kako da se ulogujem na cPanel?

Nakon što se ulogujete, pronađite aplikaciju Softaculous i kliknite na nju. Kako biste je lakše našli, najbolje je da u polje za pretragu cPanela ukucate softaculous.

Kada se Softaculous instaler otvori, u polje za pretragu potrebno je da ukucate naziv skripte (phpBB, WordPress, Joomla, Drupal…) koju želite da instalirate.

Korak 2. 

Potražite phpBB i kliknite na prvi rezultat koji se pojavi pod ovim nazivom:

U desnom panelu otvoriće se pregled mogućnosti i opis phpBB-a. Za početak instalacije biće dovoljno da kliknete na dugme Install Now.

Korak 3. – Software Setup

U ovom delu potrebno je da najpre odaberete internet protokol. Ukoliko nemate zakupljeni SSL sertifikat, potrebno je da odaberete http:// protokol umesto https://. Takođe, možete birati da li će vaš sajt raditi sa www(www.sajt.rs) ili bez (sajt.rs). 

U delu Choose Domain, ukoliko u vašem cPanelu imate više domena, odaberite domen na kojem želite da instalirate forum:

Posebnu pažnju obratite na opciju In Directory. Ukoliko želite da forum instalirate u korenu domena (ovde: sajt.rs) potrebno je da obrišete phpbb iz ovog polja. Ukoliko želite da forum instalirate u poddirektorijumu domena (ovde: sajt.rs/phpbb) možete ostaviti podrazumevanu vrednost koja već stoji u ovom polju. Kada je u pitanju poddirektorijum instalacije, možete upisati i naziv po izboru (npr: sajt.rs/forum – upisujete samo forum u polje In Directory).

Korak 4.

Unesite ime vašeg foruma, opis i glavni email koji će biti korišćen na kontrolnoj tabli foruma za održavanje:

 

Korak 5. 

U polje Admin Username upišite korisničko ime administratora koje će biti korišćeno za održavanje foruma. Nemojte izgubiti ovaj podatak jer će vam biti potreban za prijavu na forum.

U polje Admin Password unesite lozinku za administratora. Koristite složene lozinke, velika i mala slova, interpunkcijske znake i brojeve.

U polje Admin Email upišite email adresu administratora. Vodite računa o ovim podacima. Pored toga što su vam potrebni za prijavu na kontrolnu tablu, oni su od presudnog značaja za sigurnost vašeg foruma kada je neovlašćena upotreba u pitanju.

 

Korak 6. 

Odaberite jezik foruma:

 

Korak 7. 

Za kompletiranje instalacije kliknite na dugme Install. Ukoliko je potrebno da detalje o instalaciji dobijate na određeni email, upišite email adresu u polje Email installation details to:.

Instalacija traje kratko:

I vrlo brzo dobićete podatke o pristupnim linkovima za forum i kontrolnu tablu foruma:

Podrazumevani izgled foruma je prilično jednostavan i praktičan:

Na kraju, kada je instalacija završena, možete podeliti novost sa prijateljima na Twitteru, kako bi i oni znali za vaš novi projekat na Adriahostovom serveru:

Resursi, stilovi i funkcionalnost

phpBB ima veliku korisničku zajednicu, pa ukoliko želite da im se priključite, naučite nešto novo, ali i sami doprinesete razvoju ovog softvera, posetite phpBB forum. Resurse za razvoj i podešavanje možete pronaći na linkovima ispod:

  • Ekstenzije za phpBB forum – Ekstenzije su kreirane u vidu paketa koji se lako instaliraju pri čemu se dobijaju nove mogućnosti i funkcionalnost.
  • Stilovi – Za laku promenu vizuelnog identiteta.
  • phpBB baza znanja – Sve o podešavanjima, mogućim problemima i rešenjima može se pronaći u bazi znanja.

 

 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Oznake (tagovi): cpanel,izrada sajta,phpbb

0 коментара

Povratna veza/Povratni ping

  1. Pokretanje bbPress forum iz cPanela preko Softaculousa - […] bbPress je drugi po redu forum o kojem pišemo u našoj seriji tekstova na temu skripti koje se brzo…
  2. Покретање bbPress форума из cPanela преко Softaculousa - […] bbPress је други по реду форум о којем пишемо у нашој серији текстова на тему скрипти које се брзо…

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu