Инсталација phpBB форума кроз cPanel

by | cPanel за почетнике, Израда сајта

Данас сам представљамо инсталацију phpBB форума, као први у серији текстова о Softaculous “auto-install” скриптама које можете инсталирати на АдриаХост серверима.

phpBB је један од најкоришћенијих форумских софтвера на свету. У питању је потпуно бесплатно решење за форум које користе милиони људи широм света. Одликује се надоградивом структуром када је функционалност и визуелни идентитет у питању.

Уколико користите Адриахостове услуге хостинга, уз помоћ само неколико кликова мишем можете инсталирати и покренути сопствени форум. Све што вам је потребно за покретање форума је хостинг и домен.

Уз хостинг долази cPanel контролни панел и Softaculous инсталер. Уз помоћ ових алата можете једноставно и брзо инсталирати неку од 350+ скрипти за блог, форум, портал или вики. Више о томе писали смо у ранијем тексту, па предлажемо да прочитате: Softaculous – лака инсталација најпопуларнијих скрипти на вашем сајту.

У данашњем тексту описаћемо поступак инсталације phpBB форума, онако како се то ради у Адриахостовом cPanel-у уз помоћ Softaculous-a.

Како да инсталирам phpBB форум?

phpBB можете испробати и пре инсталације на следећем линку: phpBB тест.

За инсталацију је потребно да пратите једноставне кораке које смо за вас записали у даљем тексту:

Корак 1. 

Улогујте се на ваш cPanel. Уколико вам је потребна помоћ, погледајте наше видео упутство: Како да се улогујем на cPanel?

Након што се улогујете, пронађите апликацију Softaculous и кликните на њу. Како бисте је лакше нашли, најбоље је да у поље за претрагу cPanel-a укуцате softaculous.

Када се Softaculous инсталер отвори, у поље за претрагу потребно је да укуцате назив скрипте (phpBB, WordPress, Joomla, Drupal…) коју желите да инсталирате.

Корак 2. 

Потражите phpBB и кликните на први резултат који се појави под овим називом:

У десном панелу отвориће се преглед могућности и опис phpBB-а. За почетак инсталације биће довољно да кликнете на дугме Install Now.

Корак 3. – Software Setup

У овом делу потребно је да најпре одаберете интернет протокол. Уколико немате закупљени SSL сертификат, потребно је да одаберете http:// протокол уместо https://. Такође, можете бирати да ли ће ваш сајт радити са www(www.sajt.rs) или без (sajt.rs). 

У делу Choose Domain, уколико у вашем cPanelu-у имате више домена, одаберите домен на којем желите да инсталирате форум:

Посебну пажњу обратите на опцију In Directory. Уколико желите да форум инсталирате у корену домена (овде: sajt.rs) потребно је да обришете phpBB из овог поља. Уколико желите да форум инсталирате у поддиректоријуму домена (овде: sajt.rs/phpbb) можете оставити подразумевану вредност која већ стоји у овом пољу. Када је у питању поддиректоријум инсталације, можете уписати и назив по избору (нпр: sajt.rs/forum – уписујете само форум у поље In Directory).

Корак 4.

Унесите име вашег форума, опис и главни е-мејл који ће бити коришћен на контролној табли форума за одржавање:

Корак 5. 

У поље Admin Username упишите корисничко име администратора које ће бити коришћено за одржавање форума. Немојте изгубити овај податак јер ће вам бити потребан за пријаву на форум.

У поље Admin Password унесите лозинку за администратора. Користите сложене лозинке, велика и мала слова, интерпункцијске знаке и бројеве.

У поље Admin Email упишите е-мејл адресу администратора. Водите рачуна о овим подацима. Поред тога што су вам потребни за пријаву на контролну таблу, они су од пресудног значаја за сигурност вашег форума када је неовлашћена употреба у питању.

Корак 6. 

Одаберите језик форума:

Корак 7. 

За комплетирање инсталације кликните на дугме Install. Уколико је потребно да детаље о инсталацији добијате на одређени емаил, упишите е-мејл адресу у поље Email installation details to:

Инсталација траје кратко:

И врло брзо добићете податке о приступним линковима за форум и контролну таблу форума:

Подразумевани изглед форума је прилично једноставан и практичан:

На крају, када је инсталација завршена, можете поделити новост са пријатељима на Twitter-у, како би и они знали за ваш нови пројекат на Адриахостовом серверу:

Ресурси, стилови и функционалност

phpBB има велику корисничку заједницу, па уколико желите да им се прикључите, научите нешто ново, али и сами допринесете развоју овог софтвера, посетите phpBB форум. Ресурсе за развој и подешавање можете пронаћи на линковима испод:

  • Екстензије за phpBB форум – Екстензије су креиране у виду пакета који се лако инсталирају при чему се добијају нове могућности и функционалност.
  • Стилови – За лаку промену визуелног идентитета.
  • phpBB база знања – Све о подешавањима, могућим проблемима и решењима може се пронаћи у бази знања.
ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи