Softaculous – laka instalacija najpopularnijih skripti na vašem sajtu

adriahost-softaculous-autoinstaler

Softaculous je aplikacija koja omogućava automatsku instalaciju za više od 350 poznatih platformi za sajtove, blogove, forume, menadžerske aplikacije, email liste i druge. Softaculous od nedavno možete pronaći u Adriahostovom cPanelu odakle svaku instalaciju možete obaviti samostalno i bez poznavanja komplikovanih postavki sajtova.

Uz pomoć Softaculousa nije potrebno da sa interneta preuzimate skripte, postavljate ih na server, a zatim kreirate i povezujete bazu podataka. Uz nekoliko klikova, Softaculous preuzima najnoviju verziju softvera za vaš sajt, postavlja ga i raspakuje na vaš hosting prostor, kreira bazu podataka i povezuje je sa skriptama, instalira plaftormu i obavesti vas o uspešnom postupku tako što vam pošalje obaveštenje na email adresu koju ste uneli tokom instalacije.

Ako bismo govorili najjednostavnijim jezikom, rekli bismo da je Softaculous grafički interfejs za instalaciju platformi sajtova na vašem hosting prostoru. Pre nego što krenemo sa primerima i instukcijama, daćemo odgovor na najčešće postavljana pitanja:

WordPress, Joomla i Drupal mogu biti instalirani u svega nekoliko klikova uz pomoć Softaculousa. 

Kako se koristi Softaculous?

Softaculous vrši automatsku instalaciju softvera na vašem hosting prostoru. Podrazumevaćemo da koristite Adriahostov hosting i da želite da instalirate novu platformu za sajt, blog, forum ili neki od podržanih CMS-ova (CMS – Content Management System, primer: WordPress je CMS). Da biste to postigli potrebno je da sledite jednostavan postupak koji će najteži deo poslao obaviti umesto vas:

korak 1:

Pristupite cPanelu. Ukoliko vam je potrebna pomoć, možete pogledati naše video uputstvo na srpskom jeziku: Kako da pristupim cPanelu?

korak 2:

Pronađite Softaculous. Na vrhu cPanela postoji polje za pretragu aplikacija. Ukucajte „softaculous“ i kliknite na prvi rezultat koji se pojavi u rezultatima:

softaculous-adriahost-slika-1a

korak 3:

Kada se otvori Softaculous, u panelu sa leve strane nalaze se grupe softvera sa pripadajućim platformama:

softaculous-adriahost-slika-2

Ukoliko kliknete na prvu grupu softvera koja se zove Blogs, videćete spisak platformi koje možete instalirati ukoliko želite da pokrenete blog. Ovde se nalazi i WordPress. Međutim, ukoliko kliknete na grupu koja se zove Portals/CMS možete otkriti još veći broj platformi koje će vam biti od koristi ukoliko pokrećete portal ili sajt. Ovde možete pronaći Joomla i Drupal platforme:

softaculous-adriahost-slika-3

korak 4.

Kada odaberete neku od platformi i kliknete na njen naziv, u desnom panelu potrebno je uneti osnovne podatke za instalaciju. U zavisnosti od platforme, obično je potrebno odabrati lokaciju (domen ili neki poseban direktorijum) gde će biti instaliran softver, biće potrebno da unesete i username i password za prvog administratora, kao i email adresu na koju će biti poslati detalji instalacije.

softaculous-adriahost-slika-4a

Najpopularnije skripte koje podržava Softaculous

U spisku ispod sledi nekoliko najpopularnijih rešenja koje možete instalirati preko Softaculousa u Adriahost cPanelu:

softaculous-adriahost-wordpress-instalacija-cpanel

WordPress – trenutno jedno od najpopularnijih rešenja za blog, prezentaciju ili čak internet prodavnicu. Lako prilagodljiv i upravljiv čak i ako nemate velikog predzanja u izradi sajtova i administraciji.

adriahost-softaculous-drupal-cpanel-instalacijaDrupal – Definitivno u prva tri mesta kada je veb prezentacija u pitanju i najčešći izbor mnogih korisnika. Spada u dobar izbor i rešenje za posao, blog ili hobi.

adriahost-softaculous-joomla-cpanel-instalacija

Joomla CMS je pored Drupala i WordPressa, najčešće birana platforma za firme i organizacije koje žele da se predstave na internetu. Ima veliku moć transformacije i postavke za svačiji ukus.

softaculous-adriahost-phpbb-instalacija-cpanel

phpBB je rešenje korišćeno od strane miliona korisnika i spada među najkorišćenijom kontrolnom tablom za forume. Poseduje lako podesiv i nadogradiv interfejs kojim mogu upravljati čak i početnici.

adriahost-softaculous-smf-cpanel-instalacija

Simple Machines je još jedan odličan forumski softver kojim se lako može upravljati. Jednostavno se instalira i administrira. Za instalaciju je dovoljno samo 7,5 MB prostora na disku. Kao i phpBB, u pitanju je besplatno OpenSource rešenje.

adriahost-softaculous-mybb-cpanel-instalacija

MyBB je još jedna forumska platforma. Lako se održava i u velikoj meri čini da upravljanje forumskim diskusijama ne zadaje probleme administratorima.

softaculous-adriahost-mediawiki-instalacija-cpanel

MediaWiki je Wiki softver. Wikipedia koristi ovu platformu za sve svoje enciklopedijske članke. Lako se koristi i podešava, pregledan je i koristan za uputstva, tekstove i velike baze znanja.

softaculous-adriahost-dokuwiki-instalacija-cpanel

Još jedan Wiki softver pod nazivom DokuWiki. Čak je i lakši od MediaWiki-a. Prednost mu je laka instalacija dodataka i vizuelnih šablona.

adriahost-softaculous-laravel-cpanel-instalacija

Laravel je čist i jednostavan framework za php programiranje. Omogućava lako kreiranje novih aplikacija uz laku sintaksu.

adriahost-softaculous-bootstrap-cpanel-instalacija

Bootstrap je framework koji se ponaša odlično na svim internet pregledačima. U pitanju je snažno front-end rešenje za brzo i lako programiranje. Poseduje sve responsive odlike pa se dobro prikazuje na tabletima i telefonima.

adriahost-softaculous-prestashop-cpanel-instalacija

PrestaShop je e-commerce rešenje koje na jednostavan način može pretvoriti posetioce sajta u kupce vašeg proizvoda.

adriahost-softaculous-abantecart-cpanel-instalacija

AbanteCart je besplatno rešenje za vašu internet prodavnicu. Napravljen je od strane entuzijasta i na osnovu njihovog velikog iskustva u e-commerce vodama.

adriahost-softaculous-magento-cpanel-instalacija

Magento je napravljen na Zend Framework platformi 2008. godine. U pitanju je platforma za internet prodaju i nalazi se pod OpenSource licencom.

Kompletan spisak raspoloživog softvera koji možete instalirati i isprobati nalazi se u samoj Softaculous aplikaciji. Predlažemo da se ulogujete na vaš cPanel i isprobate softver po vašoj želji.

cPanel sa Softaculous autoinstalerom

Ukoliko još uvek nemate svoj hosting sa Softaculos skriptom, pregledajte našu ponudu i odaberite paket za vas. Dovoljno je da kliknete na link ispod. Svi naši paketi uz cPanel imaju i Softaculous:

>>Softaculous na Adrihost cPanelu<<

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Tags: , ,

12 Responses

 1. Oglasi 25 децембра, 2016 at 7:03 pm #

  Joomla je odlican CMS, svako ko zeli da napravi neki sajt, toplo je preporucujem . Vecina Hosting provajdera zaista je olaksala koriscenje i amdinistraciju vaseg sajta putem Cpanela o kome u ovoj vesti ima informacija. Adria Host vazi za jedne od boljih!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Instalacija phpBB foruma na Adriahostovom serveru - 10 фебруара, 2017

  […] Uz hosting dolazi cPanel kontrolni panel i Softaculous instaler. Uz pomoć ovih alata možete jednostavno i brzo instalirati neku od 350+ skripti za blog, forum, portal ili viki. Više o tome pisali smo u ranijem tekstu, pa predlažemo da pročitate: Softaculous – laka instalacija najpopularnijih skripti na vašem sajtu. […]

 2. Instalacija Open Real Estate sajta iz cPanela - 17 фебруара, 2017

  […] Ukoliko koristite Adriahost usluge i imate neki od hosting paketa, Open Real Estate možete instalirati iz vašeg cPanela preko aplikacije Softaculous o kojom smo pisali ranije u našem tekstu Softaculous – laka instalacija najpopularnijih skripti na vašem sajtu. […]

 3. Instalirajte Mediawiki iz cPanela i pokrenite svoju enciklopediju - 24 фебруара, 2017

  […] Instalacija je jednostavna ukoliko koristite naše usluge hostinga. Dovoljno je da se ulogujete u vaš cPanel i potražite aplikaciju Softaculous. […]

 4. Collabtive – project management softver iz cPanela i Softaculousa - 3 марта, 2017

  […] dolazi uz svaki Adriahost cPanel u sklopu aplikacije Softaculous. Instalacija je jednostavna, pa je dovoljno da potražite Softaculous i otvorite ga. U pretrazi […]

 5. DokuWiki – enciklopedija i baza znanja na vašem sajtu - 31 марта, 2017

  […] pitanju je Softaculous aplikacija uz pomoć koje je dovoljno da označite DokuWiki za instalaciju, označite na kojem […]

 6. OpenCart internet prodavnica na Adriahost serveru preko cPanela - 7 априла, 2017

  […] Softaculous je aplikacija koju dobijate uz cPanel našeg hostinga i omogućava vam da brzo i lako, u nekoliko klikova instalirate i pokrenete sajt koji vam je potreban. Više o Softaculousu posali smo ranije, pa možete pročitati o čemu se tačno radi i kako vam ova aplikacija može biti od koristi: Softaculous. […]

 7. Lychee galerija za čuvanje i prezentaciju vaših fotografija - 14 априла, 2017

  […] i jednostavno. Otvorite cPanel koji ste dobili uz Adriahost hosting paket i potražite apliaciju Softaculous. U Softaculousu pronađite Lychee i kliknite na dugme za […]

 8. HTMLy blog za izradu novog sajta - 21 априла, 2017

  […] instalirati direktno iz cPanela. Potrebno je samo da se ulogujete na cPanel i potražite aplikaciju Softaculous. U ovoj aplikaciji potražite HTMLy kucajući naziv u polje za […]

 9. QdPM Project Management alat za upravljanje projektima - 11 маја, 2017

  […] aplikaciju možete instalirati iz Adriahost cPanela korišćenjem cPanel aplikacije pod imenom Softaculous. Potrebno je da pristupite Softaculousu, pronađete qdPM skritu i pokrenete njenu instalaciju […]

 10. DokuWiki – енциклопедија и база знања на вашем сајту - 9 октобра, 2017

  […] питању је Softaculous апликација уз помоћ које је довољно да означите DokuWiki […]

 11. Serendipity блог и инсталација из cPanela - 9 октобра, 2017

  […] из cPanel-a. Довољно је да се улогујете у cPanel и потражите Softaculous. У Softaculous-у можете пронаћи велики број апликација које […]

Submit Comment