Kim Dotcom, MegaUpload и обрисани подаци

by | Шкрабалица

Kim Dotcom, власник MegaUpload сервиса, изјавио да је холандска компанија LeaseWeb обрисала “најмање 40 петабајта” података са сервера MegaUpload-а. Из LeaseWeb-а тврде да су учинили “сваки разуман и легалан напор” да сачувају податке.

Kim Dotcom је 19. јуна јавно оптужио холандску хостинг компанију LeaseWeb да су изненада обрисали све са сервера MegaUpload-а. Оснивач MegaUpload-а наставља да се бори судским путем широм света поводом затварања његовог file-sharing сајта. Путем Twitter-а је изјавио да су сви кориснички подаци и пресудни докази за њихову одбрану уништени ‘без упозорења’. LeaseWeb, са друге стране, брани своје поступке.

ким

Убрзо након оптужбе TorrentFreak је објавио е-мејл упућен LeaseWeb-у од стране Dotkom-овог адвоката, у коме стоји да је MegaUpload заправо тражио чување свих својих података.

“MegaUpload захтева да LeaseWeb сачува све информације, документацију и податке који се односе на MegaUpload, јер би њихово уништавање од стране LeaseWeb-а било, између осталог, кршење важећих правила чувања података грађанских парница и ометање доказа у кривичном поступку, што може изложити LeaseWeb различитом степену одговорности,” написала је Ira Rotken, Dotkom-ов правни саветник. Овај део текста појавио се у е-мејлу упућеном адвокату LeaseWeb-а у марту 2012. године.

“Од првог дана чинили смо све да сачувамо податке и очекивали смо да ће суд у Вирџинији донети пресуду о подацима потрошача која ће нам омогућити да поново повежемо сервере и кориснике са њиховим подацима,” изјавио је Dotkom. “LeaseWeb је уништио наду да ћемо моћи то да учинимо.”
Проценио је да је губитак “око 40 процената” од укупних података MegaUpload-а, “најмање 40 петабајта.”

У писму Dotkom-овог адвоката наводи се да је аустралијска компанија Istra, понудила да чак купи сервере или подаке у име MegaUpload-а.

“LeaseWeb је поставио толико пуно препрека и не желе чак ни да преговарају,” изјавила је Ira Rotken. “LeaseWeb је глув за било каква преговоре. Њихове такозване жеље за сарадњу са MegaUpload-ом биле су варка.”

“LeaseWeb B.V.  није био у правној обавези да задржи податке”

У одговору на оптужбе, Alex de Joode, виши правни саветник LeaseWeb-а, написао је:

LeaseWeb B.V. је свестан е-мејла на који MegaUpload упућује, и истиче да поменути е-мејл не мења нашу страну приче или чињеницу да је LeaseWeb учинио сваки разуман и легалан напор да сачува податке MegaUpload-а. MegaUpload је изнајмио 630 dedicated сервера од LeaseWeb-а. Да појаснимо, ови сервери нису били у власништву MegaUpload-а, већ их је LeaseWeb B.V. поседовао или изнајмљивао. Скоро годину дана ове сервере је чувао и одржавао LeaseWeb B.V. о свом трошку. Захтев MegaUpload-а био је део озбиљније дискусије док су сервери још увек били онлајн.  Дана 29.марта, 2012. сервери су архивирани, а иницијални захтев MegaUpload-а постављен је пре овог датума. Стога, не видим никакво неслагање између наше изјаве и чињеница.

LeaseWeb није примио никакав одговор од MegaUpload-а на наша разумна и оправдана питања у вези са MegaUpload-овим захтевом за чување података. Заправо, нисмо примили никакав одговор од MegaUpload-а или њихових адвоката на нашу поруку од 13. априла 2012., нити на наше обавештење о условима од 11. јануара 2013. године.

Без обзира на чињеницу да од MegaUpload-а није примио ниједан одговор, као ни оправдано захтеване информације, LeaseWeb B.V. одлучио је да настави да чува сервере и задржи информације готово годину дана отада (до 4. фебруара 2013.), иако LeaseWeb није био ни у каквој правној обавези да задржи податке и нити је примио био какву надокнаду за свој труд.

LeaseWeb такође истиче да уговор са MegaUpload-ом спада под надлежност локалних холандских закона, који у овом случају штите LeaseWeb.

Извор: Arstechnica

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

Oznake (tagovi): kimdotcom,leaseweb,megaupload

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи