SEO за Google maps и како да ваша фирма буде прва

by | СЕО и Маркетинг сајта

Уколико је ваша фирма уписана у Google maps то ће вам омогућити да будете први у органској претрази када неко укуца термин који је повезан са оним што ви радите и од чега зарађујете. Из тог разлога, битно је будете у Google maps листингу фирми и добро оптимизујете овај део онлајн маркетинга. У овом тексту објаснићемо како да се упишете у Google maps, оптимизујете бизнис упис, поставите Google maps Citations и средите Google Plus како би све имало смисла.

Google My Business подешавање

Пријавите се на Google My Business. Можете се пријавити са постојећим Gmail налогом или отворити нови.

Гоогле мy бусинесс и Гоогле Мапс

Овде је потребно да упишете податке фирме: име фирме, земљу, улица и поштански број, град, телефон фирме, категорија којој ваша фирма припада и адреса вашег сајта.

Биће потребно да потврдите и да ви имате право да фирму са тим подацима упишете у Google maps. Уколико сте власник или радите у фирми, ви имате право на то:

На крају ће бити потребно да одаберете како ће бити потврђен упис у Google maps односно Google My Business. Овде можете одабрати да то буде урађено телефоном или тако што ћете добити писмо са верификационим кодом на адресу фирме:

Имајте у виду да се ништа неће појати у листингу све док не обавите верификацију. Потрудите се да то обавите што пре како бисте наставили са уређивањем. Када добијете писмо, пронађите петоцифрени PIN, пријавите се на Google My Business и идите на Not Published Locations > Manage Location, кликните на Verify Now и унесите петоцифрени PIN број.

Оптимизација Maps Listing-а

Имајте у виду да се нећете одмах наћи у прва три места у Google претрази, али уз помоћ ових упутстава можете у року од неколико месеци доћи до врха, па пажљиво пратите инструкције.

Попуните сва поља са информацијама које Google тражи:

Ово је битно. Google ће поставити низ питања која су битна за што бољу оптимизацију. Уколико ви одговорите на 5 од 10 питања, а ваша конкуренција одговори на 9 од 10 то значи да ће они бити испред вас.

Најпре треба попунити следеће:

 • Слике: Profile, Interior, Exterior, At Work, Team, Identity
 • Радно време
 • Веб-сајт

Када су слике у питању, најбоље је да их назовете по ономе што се на њима налази. На пример, ако водите цвећару и на профилној слици имате букет са ружама, фајл слике назовите buket-ruza.png (или .jpeg, .gif у зависности од формата фајла). Ако поставите слику где се виде сви који раде у цвећари, фајл слике назовите ekipa-iz-cvecare.png.

Business Listings за Google Maps

Business Listings су сајтови који потврђују оно што пише на вашем Google My Business налогу. Гледајте на то овако: Што више сајтова потврђује ваше податке, већа је вероватноћа да су ваши подаци исправни.

Потребно је да се пријавите и попуните све форме на следећим листама:

 • Google My Business ( Google Maps )
 • Bing Places ( Bing Maps )
 • Yelp
 • Angie’s List
 • Four Square
 • Hot Frog
 • EZLocal
 • Sacramentobusinesslist.com
 • Sacramentocountybizlist.com
 • Yellow-pages

Google Maps Citations

О овоме неће чути да се пуно говори, многи људи нису сигурни ни шта је то “Google Maps Citations”. Међутим, постоје потврде о томе да је ово дефинитивно фактор који утиче на рангирање. Ово је буквално link/pin/bookmark за ваш профил на мапи и можете га креирати на google.com/maps

Пример можете погледати овде

Свака креирана мапа има Наслов, Опис и Адресу (Title, Description, Address). Ово су сачувани пинови – обележивачи (bookmark) које можете делити са пријатељима, колегама или са било ким другим. Да направите нову мапу кликните на три линије у углу екрана и одаберите опцију Create new map.

Направите Google+ Business налог

Пријавите се на Gmail налог са којим сте направили и верификовали ваш Google My Business профил. Кликните на кружић са вашим аватаром и у менију који се отвори пронађите име ваше фирме.

Кликните на име фирме, а затим и на опцију Enable Google+. Уколико се име ваше фирме не прикаже одмах, кликните на “All your Brand Accounts” и пронађите исправни профил.

Попуните све на Google+ Business профилу

Као што је то урађено и за Google My Business и овде треба попунити сва поља. Немојте остављати празна поља, па најпре попуните следеће:

 • Profile Picture – профилна слика, аватар
 • Background Picture – позадинска слика
 • Tagline – искористите свих 140 карактера, користите кључне речи и називе ваших услуга

Додајте садржаје и линкове у About Me секцији

Profile > Edit Profile > Manage Page – Овде опишите ваш посао у 200-500 речи. Овде можете поставити и линкове који воде до страница на вашем сајту где посетиоци могу пронаћи услуге које пружате.

Напишите Post и направите колекцију (Add a Collection)

 • Направите колекцију (Create Collection)
 • Напишите Post
 • Запратите и потрудите се да будете запраћени од што је могуће више људи

Ово је довољно за добар почетак

Уколико испратите и спроведете све што смо записали у овом тексту, то ће бити довољно да за почетак направите добар помак у онлине маркетингу када је Google Maps, Google My Business и Google + Business у питању. Даљи рад морате засновати на одржавању профила, допуњавању постова, пратилаца и интеракције са другим профилима. Све ово не одузима пуно времена, корисно је јер ћете бити међу првима на Google и бесплатно је.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи