SEO – и да ли је скуп?

Неки људи сматрају да је SEO оптимизација скупа. Наравно, зависи из ког угла посматрате. Ако желите да се појавите на интернету само зато што верујете у стару причу, која нажалост још увек кружи, како можете да згрнете велике суме са врло мало или нимало улагања, И неки ‘мали Мића’ вам уради сајт за 500 евра, онда вам је вероватно много да дајете месечно 1000 или 1500 евра за трошкове SEO-а. Ако сте некад чули овакву лаж или били уплетени у исту, предлажемо да погледате видео:


Жао нам је ако вас је неко навео да верујете у њу, али та прича је лаж. Не скроз. Ви заправо можете направити више новца онлајн са мање улагања него офлајн. Ево зашто:

  1. Доста је јефтиније поставити сајт на ком можете продавати робу или услуге, или чак само информације, него закупити пословни простор или локал. Са 5000 до 10000 евра можете имати сајт који се може носити са великим интернационалним брендовима (ово не значи да ћете имати фенси сајт као њихов, али ћете бити у ситуацији да се такмичите са великим играчима).
  2. Доста је јефтиније такмичити се са њима на претраживачима и уопште у онлајн репутацији, него кроз радио, ТВ или штампане рекламе (позовите било коју ТВ станицу па питајте).

Чињеница је да велике компаније имају новац и да желе да га потроше. Ако Burger King може да потроши 300 милиона на рекламу, а General Motors преко милијарду, сигурно је да ће имати бољу рекламу од вас. Одједном, гледано из тог угла SEO трошак од 1000-1500 евра и није тако страшан, зар не? Наравно да није.

Велике куће не победе увек у SEO игри, иако већина има предност. Покушајте да тражите ‘ципеле’ или ‘уређаји за кућу’ И ‘кафа’ да би видели како се и ситнија предузећа такмиче са великим сајтовима.

У многим нишама, ситна SEO улагања ће да “заврше посао”. Наравно нећете бити #1 код Google-а или Bing-а за кључне речи “кола” или “књиге”  или “храна” за скромнију суму. Али за већину кључних речи тај опсег цена је разуман и опет је доста јефтиније него такмичити се са великим играчима у офлајн свету.

Ако на почетку установите колико новца би одвојили за SEO оптимизацију, приметићете да је SEO врло ефективан начин промоције на тржишту.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

Tags: , , ,