YU домен активан још 6 месеци

О гашењу .yu домена и преласку на .rs смо већ писали у више наврата, а крај живота некадашњег националног домена наше земље планиран је у поноћ 30. септембра 2009. у складу са одлуком ICANN-а. Тачка на YU, како је РНИДС назвао кампању преласка са .yu на .rs домене, ипак неће бити стављена још 6 месеци.

РНИДС је од ICANN-а затражио продужење живота yu регистра због специфичних проблема које ове измене носе. Поред престанка рада старих мејл налога гашењем yu домена домаћи веб ће претрпети ударац и у форми гашења бројних неажурних backlink-ова, мејл адреса у мејл листама, као и пада Google page rank-a .yu страница.преузимање

Из РНИДС најављују да .yu неће гасити ни након истека овог периода док од Интернационалног регистра не добију званичан захтев.

По званичним подацима РНИДС транзиција на .rs завршена је у мају 2009, а на старој .yu адреси остало је још око 4000 домена (број регистрованих .rs домена тренутно износи око 50.000).

Продужење .yu домена вебмастерима даје додатно време  да прелазак на нови домен изведу што безболније пратећи следећи поступак:

– провера интерних и излазних линкова у оквиру самог сајта
– провера спољних линкова са којих саобраћај долази на сајт, уколико је сајт и даље линкован на .yu домену требало би замолити друге вебмастере да
 усмерење садржаја са старог на нови домен 301 редирекцијом, о чему смо већ писали на блогу.

Чак и уколико немате .yu домен потребно је проверити мејлове регистрованих корисника и обавестити их о преласку на .rs домен и мејл адресе корисника који имају .yu мејлове променити на .rs мејлове (у случају већих провајдера). Ово је нарочито битно ако корисници за логовање на сајту користе е-мејл адресу јер је увек могуће да ће самоиницијативно покушају да сајту приступе користећи нови .rs мејл.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

Tags: , , ,

No comments yet.

Submit Comment