Бесплатне слике, видео и музика за ваш нови сајт, дизајн или блог

by | WordPress за почетнике, Израда сајта

За сајт или дизајнерски пројекат често су потребне слике, видео снимци и музика. Решење је да купите или да пронађете бесплатне слике, видео и музику за оно што вам треба. На интернету постоје оба решења, а ми ћемо у овом тексту препоручити сајтове на којима можете скинути музику, видео снимке и слике бесплатно, без или са обавезом према аутору и извору материјала.

Сајтови за скидање бесплатних слика

Постоји доста сајтова где се могу преузети слике бесплатно које даље можете користити за своје потребе. Ово што одмах треба видети јесте на који начин се те слике могу користити. То је обично записано тако да важи за цели сајт где преузимате слике или засебно за сваку слику која се може преузети. Уколико постоји неки услов за коришћење, обично се своди да тамо где поставите слику, треба и да поставите линк до аутора или да на вашој страници нагласите ко је аутор слике.

Ево неколико најпопуларнијих сервиса за бесплатно преузимање слика:

Pixabay

Овде се налази преко 1.6 милиона royalty free stock фотографија које можете користити. И не само слике, овде можете преузети и бесплатне видео снимке које ћете користити за ваше пројекте. Све је бесплатно, а у знак захвалности можете донирати шољицу кафе.

бесплатне слике за сајт

Материјал са Pixabay-a је под Creative Commons CC0 лиценцом и то значи да се може користити, модификовати и дистрибуирати чак и за комерцијалне потребе без питања. Уколико се и ви бавите фотографисањем, можете допринете заједници и омогућити да неко преузме ваше фотографије бесплатно.

Unsplash

Све фотографије овде донирају фотографи широм света. Можете их преузети без додатних обавеза, што значи да сте слободни да са овим сликама радите све што вам посао захтева, па чак и да их користите у комерцијалне сврхе.

бесплатне слике унспласх

О условима коришћења прочитајте овде. Као и на Pixabay-у, и овде можете сами донирати своје фотографије и поставити их за преузимање. У знак захвалности када преузмете неки материјал бесплатно, уколико сте у могућности, лепо је поставити “credit” који може да помиње аутора и извор овако:  Photo by Jeremy Bishop on Unsplash.

Pexels

Овај сервис нуди бесплатне stock фотографије, али и бесплатне видео снимке овде. Коришћење је ослобођено од било каквих обавеза па сте слободни да материјал користите за личне или комерцијалне потребе.

пеxелс бесплатне слике

Означавање аутора и извора није обавезно, али је лепо, с обзиром да слика долази бесплатно. Једино што је забрањено јесте препродаја слика или неприкладне измене тако да одређени детаљи на сликама буду увредљиви.

StockSnap.io

Када преузмете бесплатне слике које су вам потребне можете их користити за личне и комерцијалне потребе по Creative Commons CC0 лиценци. Да бисте лакше користили сајт и пратили шта сте све преузимали, препорука је да се региструјете на сајту.

стоцкснап бесплатне слике

Велика је разноликост фотографија, па овде можете пронаћи можда и више него што ће вам требати. Можете “лајковати” или додати слику у своје фаворите и тако је пронаћи следећи пут када дођете на сајт. Наравно, под условом да сте регистровани.

Burst by Shopify

Овај сервис за преузимање бесплатних фотографија покреће Shopify – платформа коју лако можете користити за онлајн продају. Сходно томе, фотографије које овде пронађете могу бити практично искоришћене за вашу интернет продавницу.

Схопифy бесплатне слике

Овде је такође заступљена Creative Commons Zero (CC0) лиценца за преузимање, коришћење и даље дељење материјала који се може бесплатно преузети. Све слике су у високој резолуцији па лако можете пронаћи доста квалитетног материјала за вашу интернет продавницу.

Унајмите професионалног фотографа за своје производе

Бесплатне слике са ових сајтова вам не завршавају посао ако имате своје производе. Тада вам треба фотограф који ће то професионално усликати за вас и те слике можете поставити на сајт. Ево пар препорука:  kanilingus, Stefan Đaković, Diamondheads.

Сајтови за преузимање бесплатних видео снимака

Често је потребно пронаћи добар видео снимак за сајт или блог, да буде што квалитетнији и по могућству бесплатан. На пример, видео позадина на неким сајтовима може да изгледа лепо, или једноставан презентациони видео у чланку може да дочара нешто о чему пишете. Pexels и Pixabay смо већ поменули, а ево и неколико других сајтова где можете пронаћи бесплатне видео снимке:

Videvo

Овде можете преузети бесплатне видео снимке, али обратите пажњу на лиценцу која се наводи поред сваког видео снимка. Овде на слици можете видети где се налазе подаци аутора ако треба назначити, као и подаци о лиценци:

видево бесплатни видео за сајт

Овде постоји неколико врста дозвола за коришћења, па шта тачно која лиценца дозвољала и захтева прочитајте овде.

Stock Footage 4 Free

Овде можете пронаћи квалитетне видео снимке за преузимање. Сви снимци су високе резолуције у .mov формату, али нема 4к резолуције. Лиценца под којом можете користити материјал је објашњена овде.

фоотаге 4 фрее бесплатни

Пре преузимање видео снимака, потребно је да се региструјете. Ако вам је то битно, квалитет варира у зависности од снимка до снимка, па како можете пронаћи видео снимке високог квалитета, тако можете налетети и на оне лошије.

Clipstill

На овом сајту можете пронаћи видео снимке који су више као понављајуће анимације које се могу пустати у круг (loop). Ово дође одлично за позадине на сајтовима или као згодна анимација за друштвене мреже.

бесплатни видео снимци

Једини недостатак код овог сервиса јесте то што има мали избор бесплатих видео снимака које можете преузети. Овде можете прочитати на шта имате право када је у питању рад са овим материјалом Clipsill лиценце.

Videezy

Велика база са бесплатним снимцима, где велику пажњу привлаче и квалитетни снимци из ваздушне перспективе. Снимци су бесплатни за личну и комерцијалну употребу, али се тражи помињење извора у пројекту где је снимак искоришћен.

видеезy видео снимци бесплатно

Пре него што искористите материјал са овог сајта, препоручујемо да прочитате и о условима коришћења. Не заборавите “aerial” снимке прављене дроном.

Motion Places

Одлично место где можете преузети видео снимке. Сав материјал распоређен је по градовима где је забележен а да бисте преузели било шта потребно је да унесете своју емејл адресу.

мотион плацес бесплатни видео снимци

Услове коришћења који важе за преузимање материјала са Motion Places сајта можете прочитати овде. Имајте у виду да су снимци више за коришћење у “loop”-у и могу пронаћи добру примену као лепе позадине за једностраничне сајтове или travel блогове.

Сајтови за преузимање бесплатне музике

Наравно, овде није реч о музици коју бисте првенствено преузели ради слушања и уживања, већ о нумерама које можете користити за музику на сајту, за кратке шпице, за увод, за ток или крај неког видео снимка. Ево где преузети бесплатну музику:

Youtube Free Music for Commercial Use

Овде можете пронаћи најбоље снимке (ручно одабране) из Youtube аудио библиотеке. Аудио записи су под Creative Commons (CC) лиценцом и тамо где је наглашено, треба навести аутора музике коју користите.

yоутубе бесплатна музика

Дозволе и начин коришћења можете пронаћи у опису сваког снимка који слушате, па пажљиво прочитајте. Тамо где није наглашена лиценца или услови коришћња, можете се послужити материјалом како за личну тако и за комерцијалну употребу без обавеза.

DigCCmixter

Одличан сајт где одмах на почетку имате преглед музике и опције за преслушавање и преузимање. Једина “мана” је то што морате навести аутора тамо где користите овај материјал.

дигдигццмиxтер бесплатна музикаКада кликнете на опцију за преузимање нумере, отвориће се прозор где лако можете копирати текст који треба навести тамо где планирате да користите материјал. Текст се можете преузети у plain или HTML облику, а ту је и опција за коришћење на Youtube-у. Наравно, можете и платити за лиценцу и користити музику без обавеза.

Royalty free music by Bensound

Royalty користи CC лиценцу и о начинима коришћења можете прочитати овде. Ту је тачно записано шта може и шта не може у склопу лиценце, и шта додатно може да омогући плаћена лиценца.

роyалтy бесплатна музика за скидање

Приликом скидање ове музике, можете видети да је можете користити било где све док указујете на bensound.com. Одмах поред, можете обезбедити и плаћену лиценцу.

FreeSound

Овде можете пронаћи велики број краћих звукова, шумова, аларма, снимака звукова кућних апарата и слично. Да бисте преузели материјал са овог сајта, потребно је да се региструјете и да се улогујете.

фрее соунд бесплатна музика

Што се тиче лиценци, заступљене су три, и то zero (cc0), attribution (by), attribution noncommercial (by-nc). Више о томе прочитајте овде.

Free Music Archive

Музика која се може пронаћи овде је огранизована од стране WFMU радио станице. Нумере можете претраживати по жанровима и листама популарности по годинама, месецима и недељама.

фрее мусиц арцхиве бесплатна музика архива

О дозволама за коришћење материјала са овог сајта, најбоље је да прочитате овде. У питању су неколико различитих нивоа услова коришћења па се пре преузимања информишите исправно.

О лиценцама и условима коришћења бесплатног материјала

Постоје различите варијанте лиценци за коришћење бесплатног материјала, али следеће се најчешће користе:

  • Royalty-Free: Бесплатно коришћење, није потребно да плаћате са материјал или лиценце.
  • Creative Commons: Може се користити бесплатно, али прочитајте услове коришћења.
  • Public Domain: Све слике које су направљене пре 1923 у САД-у спадају у јавно добро и можете их копирати, модификовати и дистрибуирати.
  • Attribution: Можете користити материјал све док на месту коришћења наводите ко је аутор материјала.
  • Commercial Use: Дозвољено је коришћење чак и у пословне сврхе, нпр. када правите рекламу за фирму.
  • Membership: Потребно је да се региструјете на сајту где се материјал преузима, да бисте могли да га користите. Неки сајтови и наплаћују чланарину.

Пре него што бесплатно преузмете било који материјал, обавезно издвојте мало времена да прочитате о условима коришћења, нарочито ако то радите за потребу ваше фирме.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи