Како да купим хостинг и домен, инсталирам Вордпрес и почнем да пишем?

by | cPanel за почетнике, WordPress за почетнике

За почетак са блогом или сајтом најбоље је одмах обезбедити квалитетан хостинг за веб сајт, препознатљив домен и кренути са презентовањем садржаја. Пре интернета неоподна је идеја, план и средства. Једном када се све стави на папир креће се од израде сајта, преко реклама до повезивања са потенцијалним и одржавања веза са потврђеним клијентима.

Било да сте зацртали планове о покретању личног блога или сајта ваше фирме, сам почетак не мора бити везан за велика улагања, велике планове и дугорочне циљеве. Можете кренути постепено са основим средствима, али уз стално праћење развоја посета, потражње и резултата вашег интернет присуства.

Три пакета за блог или сајт, одаберите један

Адриахост је обезбедио три адекватна пакета услуга који могу задовољити како капацитете који су неопходни за мале сајтове и личне блогове, преко малих фирми, па све до великих предузећа са великим бројем посета. Сва три пакета можете видети овде Хостинг пакети

Као што и на слици видите у понуди је Basic, Business и Business Plus пакет и ми ћемо се у овом тексту задржати само на Basic, основном пакету који задовољава капацитете неопходне за почетак. Обратите пажњу на веће пакете, Business и Business Plus, јер у склопу ова два пакета добијате и бесплатан SSL, док у Business Plus пакету имате и бесплатан домен.

Basic пакет – савршен за мале сајтове и блогове (22-34€/год)

Овај основни, почетни пакет даје вам на располагање 2GB простора за сајт, неограничен проток информација, могућност да поставите два сајта до 50.000 посета месечно. Сасвим довољно за почетак, али уколико још у старту доживите велику популарност и премашите одређену границу броја посета или ако једноставно желите да проширите капацитете можете то учинити уз помоћ нашег тима који ће вам помоћи у најкраћем могућем року.

Цена овог пакета износи 33,5€ по години, али ако се одлучите да уплатите за три године унапред, платићете само две па ће вас хостинг изнети неких 22,3€ годишње. Ово је одлично, јер сигурно планирате да свој сајт имате и водите га и за три, пет и десет година.

Наручивање и куповина хостинга и домена

Први корак до постављање сајта је куповина хостинга и домена. Идите на страницу Хостинг пакети. У склопу понуде за Basic пакет, кликните на избор периода закупа и одаберите онај који вама одговара (на слици означено стрелицом).

Уколико одабере три године, једну добијате бесплатно и то је најисплативија варијанта уколико планирате да сајт имате дуже од једне године, а на крају објашењења за наручивање можете упоредити цену уколико плаћате за једну и цену за три године. 

Након бирања периода, кликните на дугме Поручи које се налази у склопу Basic пакета и одмах испод периода плаћања (немојте кликнути на дугме које се налази испод пакета који нисте планирали). Након што кликнете на дугме Поручи, бићете одведени на страницу за регистрацију домена.

Регистрација домена за блог, сајт, за фирму

Овде региструјете адресу на којој ће се налазити ваш сајт. Сигурно сте је већ смислили, истражили како се пише, памти и колико је људима привлачно и звучно. Унесите жељену адресу у поље на слици означено бројем 1. Уколико желите да се ваш сајт налази на домену mojsajt.rs, унесите само mojsajt. У изборнику са падајућим опцијама, на слици означен са бројем 2 одаберите домен који може бити .com, .rs, .info…

Проверите још једном да ли сте исправно унели циљану адресу и кликните на дугме Настави (на слици означено бројем 3).

најбољи-хостинг-слика-4-домен

Потврда наруџбине и увид у детаље купљеног хостинга и домена

Одмах по клику на дугме Настави, под условом да је одабрани домен слободан (на слици испод означено бројем 1), бићете прослеђени на страницу са детаљима поруџбине. Сви ови детаљи налазе се на истој страници па се немојте забунити што их у овом тексту видите одвојенима.

Опције домена:

Видећете опције за куповину истих адреса на различитим доменима као што су .net, .org, .me или .info (на слици означено бројем 2). Многи се одлучују за куповину свих наведених опција како неко други не би купио исту адресу на неком другом домену и тиме случајно или намерно довео до збуњивања корисника који желе да пронађу вас. Није обавезна опција, али вреди размислити.

Уколико већ поседујете хостинг за сајт означите опцију на слици обележеној са бројем 3. И уколико желите да активирате заштиту података о власнику домена (идентитет ће бити скривен за јавност), означите и опцију на слици означену бројем 4.

опције домена и наручивање додатних

Хостинг пакет:

У овом делу још једном проверите да ли сте одабрали хостинг пакет за који сте се и одлучили или ако сте се предомислили, можете одабрати други. Кликом на падајући избор можете поново направити одабир. Не заборавите да проверите и временски период пре него што кренете даље.

потврђивање одабраног хостинг пакета

Подаци за ваш налог:

Подразумеваћемо да сте нови корисник(на слици означено бројем 1). Унесите своје име у предвиђено поље (на слици означено бројем 2) које ћете користити за пријаву у клијент зону кориснисничног сервиса, овде не уносите своје презиме. Унесите и своју актуелну адресу е-поште у поље Email, на слици означеном бројем 3.

уносење података за налог

Подаци за плаћање:

Унесите своје личне податке који ће бити неопходни како би све ваше уплате биле примљење и заведене. Одаберите државу, унесите тачно име и презиме, још једном актуелну е-адресу, телефон. Уколико отварате налог у име фирме, означите поље Фирма, што ће отворити додатне опције за унос имена фирме и ПИБ. Упишите адресу, град и поштански број.

Одаберите начин плаћања. Ако сте фирма вероватно ће плаћење ићи преко рачуна. Постоји и опција плаћања преко уплатнице или кредитне картице за физичка лица.

уношење података за плаћање

Унесите промотивни код:

Ако пратите објаве на нашим профилима друштвених мрежа можете видети промоције и објаве кодова којим остварујете одређене попусте. Ако сте видели нашу објаву и знате како гласи промотивни код, унесите га у поље предвиђено за то и кликните на дугме Потврди.

уношење промотивног кода

Преглед детаља поруџбине уколико сте одабрали да платите за три године унапред:

На крају имате преглед услуге коју плаћате и онога што добијате. На слици испод приказан је збир који обухвата:

  • цену хостинга за три године 
  • цену регистрације домена за једну годину

И то је повољнија могућност где једну годину добијате бесплатно (2+1). Ево шта добијате:

Проверите добро још једном да ли је сте управо онако како сте испланирали. Ако је све у реду кликните на дугме Поручи. Тиме се завршава наручивање хостинга и домена.

Преглед детаља поруџбине уколико сте одабрали да платите за једну годину унапред:

На слици испод можете видети цену за исти пакет хостинга и збир који обухвата:

  • цену куповине хостинга за једну годину
  • цену регистрације домена за једну годину

У зависности од могућности и планова одаберите варијанту која вам највише одговара када је плаћање у питању. Вреди напоменути да је прва варијанта где плаћате унапред за три година најисплативија.

Врло брзо очекујте нови мејл на адресу коју сте унели у тражено поље. У мејлу ћете добити информације неопходне за пријаву на клијент зону Адриахост веб сајта. Након тога, добићете још један мејл са подацима за уплату. Уколико сте навели да желите да платите уплатницом, довољно је да препишете податке које сте добили и однесете је у најближу пошту или банку. Једном када ваша уплата буде примљења добићете још један мејл са свим подацима неопходним за управљање вашим купљеним простором и адресом вашег сајта.

У следећем видео снимку можете видети комплетно објашњење које ће вам спровести кроз наручивање и куповину хостигна и домена на нашем сајту (препоручујемо да видео погледате у HD квалитету):

Инсталација Вордпрес преко Softaculous апликације из cPanela

По завршетку наруџбине хостинга и домена добили сте први мејл од Адриахоста. Након што извршите уплату преко начина који сте навели, врло брзо ће ваша услуга бити доступна за коришћење.

Мејл са приступним подацима, cPanel, лозинке, адресе

Добићете још један мејл са свим подацима неопходним за управљање вашим изнајмљеним простором и адресом. Да би инсталирали Вордпрес најпре морате да приступите cPanel-у – алату за управљање и одржавање. Добро прочитајте мејл са подацима, пронађите лозинку и линкове за приступ.

cPanel-у најлакше можете приступити додавањем локације “/cpanel” на адресу вашег сајта. То изгледа овако:

http://adresa-sajta.com/cpanel

Бићете доведени до форме за унос корисничког имена и лозинке (подаци се налазе у мејлу који сте добили након уплате). Након што их унесете отвориће се cPanel који изгледа баш као на слици испод:

cpanel

cPanel пружа много више од инсталације Вордпреса, али то је нешто о чему ћемо читати у неком другом тексту. Оно што нас даље занима је како да инсталирамо Вордпрес сајт брзо, лако и једноставно. Ево како:

Инсталација Вордпрес-а уз помоћ Softaculous-а

У већ отвореном cPanel-у потражите поље Find и укуцајте Softaculous. Кликните на Softaculous Apps Installer.

Софтацулоус слика 1 wордпресс


Отвориће се преглед свих могућности овог додатка(слика испод). Са леве стране стоје све доступне скрипте које можете инсталирати преко Softaculous-а. Да инсталирате Вордпрес кликните на Blogs, а затим на WordPress.

У десном панелу кликните на дугме Install Now да започнете инсталацију.

Софтацулоус слика 3 wордпресс

Унесите основне информације које се тичу инсталације Вордпреса. На месту Chose domain одаберите домен где желите да инсталирате Вордпрес (уколико имате више домена).

Посебну пажњу обратите на опцију In Directory, уколико ту упишете неко име Вордпрес ће бити инсталиран у фолдеру, односно, vaš-sajt.com/ime-foldera-koje-uneli. Уколико не желите да инсталирате Вордпрес у неком одређеном фолдеру, ово поље оставите празним (обришите све из њега).

Софтацулоус слика 4 wордпресс сите сеттингс

У делу Site settings унесите име сајт и опис сајта. Ове детаље можете мењати касније тако да није неопходно да се претерано оптеретите њима.

Уколико желите да инсталирате Вордпрес WPMU можете означити ту опцију.

Софтацулоус слика 4 wордпресс сите сеттингс 2

На месту Choose Language можете одабрати језик који ће аутоматски бити постављен на Вордпрес инсталацији.

Софтацулоус слика 4 wордпресс одабир језика

У делу Admin Account поставите корисничко име за администратора сајта, лозинку и е-мејл. Сва три податка прибележите негде са стране јер у супротном нећете моћи да приступите уређивању сајта.

Софтацулоус слика 7 wордпресс админ аццоунт

Након уношења свих података можете кликнути на дугме Install како би инсталација Вордпреса била извршена. Уколико желите да податке о инсталацији  доставите себи или некоме другоме на е-мејл можете унести е-мејл адресу у предвиђено поље пре него што кликнете на дугме Install.

Софтацулоус слика 7 wордпресс инсталација

Сама инсталација не траје дуго и убрзо ћете видети екран као на слици испод. На овој страници можете видети и приступни линк за администрациони део Вордпреса. Преко тог линка приступате WordPress Dashboard-у користећи податке које сте унели напред током инсталације.

Софтацулоус слика 7 wордпресс инсталација обавештење

Закључак

Видели сте како да купите хостинг, региструјете домен, инстралирате Вордпрес и да вас у старту не кошта превише. Цело ово упутство, заједно са видео снимцима, припремљено је за почетнике који имају жељу да прошире своју реч интернетом, за оне који имају потребу, али су несигурни или сматрају да је покретање сајта резервисано само за програмере и стручњаке. Свима њима пуно значи када чују да почетак не мора да кошта пуно и да је довољна добра идеја и сигуран партнер који ће моћи да испрати све потребе које захтева веб.

Ако и даље нисте сигурни у одређене кораке, не устручавајте се да питате, коментаришите испод текста или затражите техничку подршку, савет, предлог или идеју.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи