Како да се ослободите кодирања уз Вордпрес sitebuilder-е

by | WordPress за почетнике, Израда сајта

Wордпресс-Драг-анд-Дроп-билдери-за-сајтШта је drag-and-drop сајт билдер (енгл. Site builder)? То су алати за грађење, креирање веб-сајтова. Drag-and-drop је начин на који процес израде функционише. Елемент који желимо да уметнемо у страницу ухватимо и повучемо (енгл. Drag) све до места где желимо да се на страници нађе и тај елемент пустимо (енгл. Drop).

Овакви креатори страница не захтевају програмерско знање што је изузетно важно за почетнике али, не треба их сврставати у почетничке алате и баш напротив, многи програмери користе веб-сајт билдере да би уштедели време и убрзали израду веб-страница.

Ево неколико конректних ствари због којих ћете волети овакве креаторе страница:

  • Уместо учења кода и програмирања, могуће је све елементе уградити у празну веб-страницу по Drag-and-drop принципу.
  • Уз помоћ само неколико клика мишем сви елементи странице могу бити распоређени и подешени по жељи.
    Све промене које се примењују виде се директно у живом прегледу на страници баш онако како ће је и посетиоци видети. Више није неопходно пребацивати се из back-end у front-end када треба видети резултате рада на измени дизајна странице.
  • Као додатак елементима странице долазе разне погодности као што су додаци и унапред припремљени шаблони (енгл. Prebuild templates).
  • Уз помоћ drag-and-drop принцима могу се градити сви типови странице као што су: почетна, блог, контакт, о мени/нама/блогу, страница са производима и друге.

У даљем тексту налази се списак одабраних drag-and-drop билдера за Вордпрес са описом и освртом на њихове главне могућности и недостатке истих. Ево шта треба да очекујете да један Вордпрес drag-and-drop билдер треба да поседује:

  • Уграђени елементи који долазе са основном инсталацијом (модули, виџети, блокови)
  • Унапред припремљени шаблони страница које корисник може користити и прилагођавати
  • Респонсиве дизајн и аутоматска прилагодљивост различитим величинама екрана
  • Спремност за превод на друге језике – конкретно, да ли подржава WPML (WordPress Multilingual Plugin)
  • Подршка за WPMU? Писали смо о томе у тексту: WordPress Multisite на АдриаХост серверу
  • WooCommerce компатибилност
  • Могућност нагодрадње основних функција инсталацијом додатних модула и додатака

Бесплатни drag-and-drop билдери за Вордпрес

Стартоваћемо од бесплатних најпопуларних решења. Немојте дозволити да вас завара то што ово нису Премијум верзије. У зависности од потреба и идеја можда баш међу њима лежи право решење за вашу интернет презентацију што значи да нећете морати да га платите.

Live Composer

Wордпресс-драг-анд-дроп-билдери-Ливе-Цомпосер

Овај креатор веб-сајтова садржи све главне могућности осим унапред припремљених шаблона страница и нема премијум верзију. Долази са више од 30 елемената као што су: коментари, навигација, сведочанства клијената, страница са производима, табови, линкови друштвених мрежа итд. Сваки модул има опцију за стилизовање и постизање јединственог изгледа. Добија се и приступ за више од 550 Font Awesome иконица и цела база Google фонтова. Уз помоћ овог алата може се правити 404 страница, страница са резултатима претраге и различите странице за категорије са различитим типовима чланака. Употребљивост се може увећати са додацима који се плаћају (48 lincons иконице, before/after слајдер, галерије) и уз помоћ бесплатних (47 анимација, опције за уградњу видео снимака, линкови ка претходни/следећи текст итд).

MiniMax Page Layout Builder

Wордпресс-драг-анд-дроп-билдери-МиниМаx-Паге-Лаyоут-Буилдер

Кренућемо са оним што недостаје од главних могућности које смо набројали на почетку, па овај креатор не долази са унапред припрељеним шаблонима за странице, нема подршку за WPML и WPMU, нити за WooCommerce. MiniMax је намењем изради добро дефинисаних продајних страница. Подржава више од 3000 додатака из главног Вордпрес директоријума и има сопствене модуле за поруке, упозорења и обавештења, timeline, прогрес барове, падајуће изборнике. Могул за слике долази са 5 предефинисаних стилова. Могуће је увозити и извозити већ направљене шаблоне на нови сајт. Велики недостатак представља некомпатибилност са SEO додацима због base64 енкодирања у бази података.

MotoPress content editor

Wордпресс-драг-анд-дроп-билдери-МотоПресс-Цонтент-Едитор

Овај билдер садржи све главне могућности набројане у списку напред и има чак и Премијум верзију која кошта 29$. Долази са 30+ елемената као што су галерије, CTA (call to action) дугмад, Youtube и Vimeo подршка за уградњу видео снимака у страницу. Основне функционалности могу бити надограђене кодовима и додацима као што су: video-slajder, video-lightbox, image hotspot или white label опција. Комплетан  дизајн може бити преуређен додавањем корисничних илустрација и радова без велике муке.

White Label је термин који означава да од овог алата можете направити сопствени под другим називом – можете извршити ребрендирање.

Page builder Sandwich

Wордпресс-драг-анд-дроп-билдери-Паге-Буилдер-Сандwицх

Не долази са припремљеним шаблонима страница, није компатибилан са Woo Commerce-ом и није лако надоградити основне функционалности. Ослобођен је pop-up прозора и обавештења иако има Премијум верзију. Уз помоћ овог креатора сајтова лако је мењати боје, уређивати текст, уграђивати видео снимке, додавати колоне текста и подешавати просторне размаке уз додавање предефинисаних шаблона. Садржи кратке кодове за брзу примену који се додатно могу подешавати. Да све буде лакше, поседује и UnDo пречицу. Лако се уграђују услуге сервиса као што су YoutubeVimeo, Twitter, Flickr, Instagram. Искуства корисника сведоче да постоји проблем у сарадњи са PHP-ом у верзији 5.2 па треба опрезно приступити коришћењу и пре употребе направити бекап веб-сајта.

Page Builder by WooRockets

Wордпресс-драг-анд-дроп-билдери-Паге-Буилдер-бy-WооРоцкетс

Овде се не добијају унапред припремљени шаблони страница, не подржава WPML као ни WPMU и нема Премиjум верзију. Овај Вордпрес софтвер за креирање сајтова може да се користи како за креирање чланака тако и за странице. Садржи уграђене предефинисане кодове за брзу примену одређених поставки. Међу основним елементима могу се користити и листе садржаја, одељци за промоције, ценовници и прогрес барови. Олакшано је  проналажење елемената по њиховој сврси и месту где могу бити постављени. Виџети се такође могу додавати и лако подешавати. Може се рећи да овај креатор лако може задовољити све потребе у стварању једноставнијег дизајна страница, за неки сложенији дизајн можда је боље потражити неки други алат.

SiteOrigin page builder

Wордпресс-драг-анд-дроп-билдери-СитеОригин-Паге-Буилдер

Не долази са предефинисаним шаблонима страница, није компатибилан са WooCommerce-ом и нема премијум верзију што баш и није недостатак. Спада у лаке креаторе страница са чистим кодом који је прилагођен SEO-у. Долази са интегрисаним додатком – Widget Bundle који обезбеђује све основне елементе као што су дугмад, слике, мапе, слајдери и други. Када је уређивање у питању, детаљи као што су padding, spacing и borders могу бити кориговани уношењем жељених вредности  у предвиђена поља. Поседује и историју па се измене лако могу поништити простим враћањем у назад. Овај креатор намењем је изради једноставних страница и нема подршку за JavaScript.

Премијум drag-and-drop Вордпрес билдери

Све оно што недостаје у бесплатним билдерима за сајтове може се пронаћи у Премијум издањима ових алата. Оваква издања софтвера ослобођена су pop-up прозора и обавештења, имају много веће ресурсе и готова решења, али и даље не пружају гаранцију да ће испунити сва очекивања. На кориснику је да пре куповине добро истражи понуду и усклади је са својим замислима и потребама.

Themify Builder

Wордпресс-драг-анд-дроп-билдери-Тхемифy-Буилдер

Почетна цена овог креатора сајтова износи 39$. Сматра је јефтиним решењем са front-end и back-end опцијама уређивања и прилагођавања, import-export опцијама и садржајима који се могу рециклирати. Када је дизајн у питању долази са видео позадинама, parallax ефектима, измењивачем боја, више од 660 Google Фонтова и преко 60 анимација које се могу применити на било који модул.  Алат је заснован на модуларној структури што у великој мери утиче на перформансе зато што се ресурси и датотеке учитавају само када је неопходно. Поред свих главних могућности додатно је компатибилан са SEO Yoast, Contact Form 7 и Events Calendar додацима. Један велики недостатак је што је овај креатор компатибилан само са Themify темама које су прилично једноставне па можда не могу задовољити све потребе уколико је пословна презентација у питању.

Beaver builder

Wордпресс-драг-анд-дроп-билдери-Беавер-Буилдер

Beaver садржи све главне могућности побројане на почетку овог текста и носи почетну цену до 99$. Омогућава богато изражавање у дизајну без уплитање у програмирање. Елементи из овог пакета садрже сепараторе садржаја, слајдере постова, дугмад друштвених мрежа, решетке постова, контакт и претплатничке форме страница. Ту је и white label опција за ребрендирање. Постојећи шаблони могу бити у потпуности замењени корисничким. Приликом уређивање било ког модула измене се аутоматски примењују на целом сајту где је тај модул искоришћен. Ако одлучите да престанете са коришћењем овог алата можете целокупан садржај вратити назад у Вордпрес уређивач без нереда и проблема.

Beaver не омогућава уређивање постова већ само страница, међутим комплетне могућности добијају се са пакетом који кошта 199$.

Velocity Page

Wордпресс-драг-анд-дроп-билдери-Велоцитy-Паге

Цена овог избоси износи 97$. Не подржава WPML, нити WooCommerce и не може се тако лако надоградити. Drag-and-drop систем омогућава лако креирање страница различитих намена, као што су: landing, продајне, вебинар, контакт и “about” странице. Landing странице компатибилне су са е-мејл маркетинг алатима као што су Aweber и MailChimp. У питању је прилично чисто програмиран код, али не доноси много модула. Постоји стандардни сет модула као што су: слике, Youtube видео снимци, HTML код као што су affiliate огласи, header тагови за SEO потребе, divider страница итд. Битно је напоменути да се може користити на неограниченом броју сајтова све док ти сајтови указују да су ваши, уколико желите да га користити на сајту клијента морате доплатити 47$ годишње.

Conductor plugin

Wордпресс-драг-анд-дроп-билдери-Цондуцтор-Плугин

Не подржава WPML и нема унапред креиране шаблоне страница. Почетна цена износи 49$. Омогућава креирање различитих распреда страница (пуна ширина, са или без sidebar-а). Лако је груписати различите типове садржаја на страници у табелама, листама или у виду решетке. Подржава и прилагођене типове постова и примењив је уз било коју тему коју користите у Вордпресу. Conductor се у највећој мери ослања на Вордпрес уређивач па га није тешко користити и не тражи додатно упознавање. Веома је једноставан за коришћење и максимално искоришћава лакоћу drag-and-drop система грађења сајтова.

Layouts

Wордпресс-драг-анд-дроп-билдери-Лаyоутс

Поред свих главних могућности у цену од 79$ не улазе унапред припремљени шаблони страница и не може се надоградити додатним могућностима. Долази са богатим опцијама са различите садржаје. То укључујеimage box, изборнике, CRED форму, Вордпрес архиву, слајдер, виџете, решетке са ћелијама за садржаје. Корисник лако може креирати различите типове постова, таксонимије и прилагођена поља за постове и кориснике. Једном дизајнирати блок може се користити више пута. Овај креатор ради само са темама које су базиране на Bootstrap фрејмворку (енгл. framework) па обратите пажњу на овај детаљ пре него што се определите за куповину.

Headway

Wордпресс-драг-анд-дроп-билдери-Хеадwаy

У питању је флексибилан drag-and-drop алат за прављење сајтова и омогућава лако стварање разних садржаја почев од обичних блогова па до онлајн продавница. Кошта 89$ и доноси следеће блокове који се могу имплементирати: изборници, breadcrumbs, слајдер, заглавље, иконице друштвених мрежа, листе и стандардни сет елемената. Поред добре са сарадње са WooCommerce-ом, корисно је напоменути и да подржава Gravity Forms и iThemes Exchange. Уколико негде погрешите, лако се можете вратити уназад уз помоћ само једног клика. Може се рећи да је недостатак то што ради само са Headway шаблонима.

Thrive Content builder

Wордпресс-драг-анд-дроп-билдери-Тхриве-Цонтент-Буилдер

Од главних могућности фали му само надоградивост основних функционалности. Почетна цена му је 49$. Thrive доноси прегршт елемената као што су листе, различити боксови за садржаје, табови, оцене за прегледе, форме страница, динамичке одбројаваче и друге. Event Manager опција омогућава креирање анимација и lightbox-ова за слике и галерије. Као додатак овим елементима долазе већ уређене Лендинг странице са оптимизованим дизајном и лаким опцијама за додатна прилагођавања. Када је HTML аспект у питању, код није 100% чист и садржи празне параграфе које корисник мора ручно уклањати. Постоје и жалбе да Yoast често није у могућности да прочита све садржаје како би одредио SEO оцену па узмите то у обзир.

Template Toaster

Wордпресс-драг-анд-дроп-билдери-Темплате-Тоастер

Почетна цена износи му 49$ са неограниченим могућности бесплатног испробавања. Доноси стотине унапред припремљених шема боја, Google Фонтове и Stock слике које се могу прилагођавати по потреби корисника. Нема унапред дизајниране шаблоне, не подржава WPMU и не може се надограђивати изван основног пакета функција. Омогућава лако креирање различитих изборника, хоризонтално, вертикално, магазинске типове са подизборницима. Дизајн који се направи уз помоћ овог алата лако се може селити на други сервер кроз FTP. Циљ програмера који ради на овом пројекту је да прошири употребу на више CMS платформи као што су Joomla, Drupal и Magento.

Одлично решење и уштеда

Ако узмемо у обзир да и готове теме коштају колико и ови алати за грађење сајтова долазимо до тога да су drag-and-drop билдери економичније решење. Готове теме су већ спаковане у унапред замишљени шаблон и уколико желимо да их мењамо неопходно је да познајемо начине за ту акцију, насупрот томе, билдери пружају много већу слободу и ширење по питању дизајна за шта нам не треба никакво програмерско знање. Да решење буде још боље, неки од напред наведених алата имају могућност да се уклопе у већ постојећу тему и своје могућности пренесу на њих. Додатне странице по замисли и потреби, прилагођени виџети, дугмад, анимације, слајдери и галерије могу бити додавани баш тамо где ће то бити добро запажено и искоришћено.

Drag-and-drop билдери су одлично решење за многе идеје, кампање и презентације, али пре него што кренете у инсталацију бесплатног или купите Премијум издање, обавезно истражите функцију и могућности, искуства корисника и на крају и могућности уклањања ако некада не будете желели да их користите. Овакви алати често умеју да оставе неред за собом када је програмски код у питању, па растанак са њима уме да буде мало тежи него почетак.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи