Како направити једноставан Drupal веб-сајт за један сат користећи АдриаХост?

by | Израда сајта

Drupal је CMS (енгл. Content Management System) платформа за постављање и управљање веб-сајтовима. Ако сте имали прилике да радите са Вордпресом, може се рећи да је начин одржавања донекле сличан, али ће вам ипак бити потребно мало стрпљења док увидите основе и схватите на који начин функционишу алати за управљање, где се налазе и како се додају нови. Чак иако нисте радили ни са једним другим CMS-ом нећете имати проблема да се снађете и покренете једну од најмоћнијих платформи за управљање сајтовима на интернету.

АдриаХост је обезбедио једноставно click-to-install решење које ће уместо вас инсталирати и поставити Drupal CMS на месту које сте одредили за свој нови сајт. Услов за покретање веб-сајта је поседовање хостинг простора и домена, па ако то већ нисте урадили погледајте и одаберите из наше понуде решење које ће вам највише одоговарати. Простор за ваш сајт можете одабрати овде: Хостинг пакети. Адресу за ваш нови сајт одаберите на следећој страници: Домени.

Једном када сте се обезбедили неопходне ресурсе за ваш сајт, можете покренути инсталацију Drupal-а. Поступак је лак чак и без додатног предзнања.

Инсталација Drupal веб-сајта преко Softaculous апликације из cPanela

Отворите cPanel, у поље Find почните да куцате Softaculous. Кликните на име апликације када се појави у понуђеним резултатима.

Инсталација Друпала преко Софтацулоуса слика 1

У левом панелу налази се списак свих скрипти које можете инсталирати уз помоћ Softaculous-а. Кликните на Portals/CMS, пронађите Drupal и кликните на њега. Након тога, у десном панелу потребно је кликнути на дугме Install да би процес инсталације био започет.

Инсталација Друпала преко Софтацулоуса слика 2

Најпре одаберите издање Drupal-a које желите да инсталирате. Издање бирате у делу Choose the version you want to install.

Након тога, у Choose Domain, одаберите домен где желите да инсталирате Drupal. Обратите пажњу уколико имате више домена и одаберите прави.

Уколико желите да Drupal буде инсталиран у одређеном фолдеру вашег домена, унесите име фолдера. Уколико желите да Drupal буде инсталиран у корену домена, поље In Directory оставите празним (обришите било који унос из њега).

Инсталација Друпала преко Софтацулоуса слика 3

У одељку Site Settings, унесите име вашег будућег сајта. Ову ставку можете променити касније током уређивања сајта па се не морате пуно задржавати око ње.

У делу Admin Accountунесите корисничко име за администратора, лозинку и е-мејл адресу. Водите рачуна да ове податке забележите негде са стране или их упамтите. У супротном, нећете моћи да приступите администрационом делу Drupal-a и уређујете свој сајт.

Да покренете инсталацију, довољно је да кликнете на другме Install. Уколико желите да податке о инсталацији проследите на одређену е-мејл адресу, пре него што кликнете на дугме Install, унесите е-мејл адресу у предвиђено поље.

Инсталација Друпала преко Софтацулоуса слика 4

Инсталација не траје дуго и убрзо ћете добити екран као на слици испод. Ту можете видети линк за приступ администрационом делу Drupal-a где је при логовању потребно унети податке за администратора које сте креирали раније.

Инсталација Друпала преко Софтацулоуса слика 5Drupal је сада инсталиран и ви имате свој сајт. Његов изглед је прилично једноставан, али уз неколико измена чак и почетник може учинити да сајт буде потпуно другачији, привлачан и прегледан. У даљем тексту можете видети и како да то урадите.

друпал инсталација слика 7


Измена имена сајта у Drupal-у

Једном када се улогујете у административни део вашег сајта, на врху екрана видећете опције које се налазе у Toolbar-у. Ове опције представљају пречице до најбитнијих поставки одржавања.

Да промените име сајта, у Toolbar-у кликните на опцију Configuration.

Друпал подесавања измена имена сајта слика 1

Потражите одељак System, кликните на Site information:

Друпал подесавања измена имена сајта слика 2У пољу Site name упишите нови назив сајта. У пољу Slogan упишите опис сајта. Ако желите можете променити и е-мејл адресу.

Друпал подесавања измена имена сајта слика 3Када извршите измене сачувајте их кликом на дугме Save configuration.

Друпал подесавања измена имена сајта слика 5

Промене ће наступити одмах и можете видети резултате:

Друпал подесавања измена имена сајта слика 4


Инсталација и промена теме у Drupal

Да бисте променили тему, у Toolbar-у на врху екрана, потражите опцију Appearance (на слици означено бројем 1) и кликните на њу.

Друпал како променити тему слика 1

Отвориће се страница за управљање изгледом. Можете видети тему која је подразумевано укључена, али и инсталирати нове теме.

За инсталацију нове теме потребно је кликнути на линк под називом themes у реченици Alternative themes are available (на слици означено бројем 2).

Друпал како променити тему слика 2

Линк води до странице за преузимање тема (модула и других потребних додатака). Да бисте дошли до теме која најбоље пристаје вашим потребама можете задати параметре претрази:

  • Maintenance status : Стање одржавања. Ако одаберете Actively mainteined, захтеваћете теме које су активно одржаване. (на слици означено бројем 3)
  • Development status : Статус развоја теме. Ако одаберете Maintenance fixes only захтеваћете теме које су направљене и стабилне, али и даље могу добити исправке путем ажурирања (update) уколико их буде било. (на слици означено бројем 4)
  • Core compatibility : Компатибилност са језгром (основом) Drupal-a. Одаберите верзију Drupal-a коју сте инсталирати како би добили теме прилагођене њој. (на слици означено бројем 5)
  • Status : Одаберите Full projects за најбоље резултате. (на слици означено бројем 6)
  • Sort by : Сортирање према учесталости употребе, аутору, називу, датуму. Ако одаберете Most installed, добићете најчешће инсталиране теме што може значити да су уједно и потврђено добре, али истовремено и да их много људи већ користи (што није добро ако желите да се истакнете). (на слици означено бројем 7)

Search : Кликните на дугме Search једном када одредите параметре претраге. (на слици означено бројем 8)

Друпал како променити тему слика 3

Пронађите тему која вам одговара (можете је видети кликом на опцију Theme Live Demo). Да би тема била инсталирана најпре мора бити преузета на рачунар, па у прегледу теме у табели Downloads, под насловом Download кликните на пакет са темом (на слици означено бројем 8).

Друпал како променити тему слика 4Отвориће се прозор за чување пакета на рачунару па одаберите место где ће бити смештен и сачувајте (на слици означено бројем 9).

Друпал како променити тему слика 5

Вратите се поново на Appearance страницу за уређивање изгледа сајта. Кликните на дугме Choose File (на слици означено бројем 10).

Друпал како променити тему слика 6Отвориће се прозор у коме треба пронаћи тему коју сте преузели и сместити на рачунар. Одаберите датотеку и отворите је кликом на дугме Open (на слици означено бројем 11).

Друпал како променити тему слика 7За подизање теме на сајт кликните на дугме Install (на слици означено бројем 12).

Друпал како променити тему слика 8Тема ће бити инсталирана преко Update менаџера и можете је укључити кликом на опцију Enable newly added themes (на слици означено бројем 13).

Друпал како променити тему слика 9Отвориће се страница са темама. Пронађите тему коју сте подигли. Ако одаберете опцију Enable (на слици означено бројем 14), то значи да се одабрана тема сада може употребити за сајт(још увек није видљива на сајту), али ако одаберете опцију Enable and set default (на слици означено бројем 15) тема ће бити активирана за употребу и постављена као визуелни идентитет сајта.

Друпал како променити тему слика 10

Након постављања тема добићете обавештење које изгледа баш као на слици испод. Иако делује злослутно, троугао са узвичником само обавештава да тренутно нема информација за ажурирање теме (али може их бити у будућности).

Друпал како променити тему слика 11У зависности од теме коју сте одабрали за инсталацију ваш сајт већ сада изгледа свежије и лепше (кликните на слику испод за увећање).

Друпал како променити тему слика 12


Креирање About странице

Креирање About или било које друге странице је једноставно. У Toolbar-у на врху екрана кликните на Content (или на пречицу испод Toolbar-a – Add content).

Друпал креирање Абоут Ме странице слика 1

Отвориће се страница са свим садржајима које имате на сајту (текстови и странице, ако их имате, када их будете имали). Да додате нови текст или страницу кликните на опцију Add content.

Друпал креирање Абоут Ме странице слика 2

За додавање нове странице кликните на Basic Page:

Друпал креирање Абоут Ме странице слика 3

У пољу Title унесите наслов, име странице. У пољу Body унесите садржај. Drupal подразумевано нема алате за уређивање текста и додавање садржаја као што су слике и видео материјал (о додавању алата прочитајте даље у тексту испод поднаслова CKEditor и IMCE модул).

Друпал креирање Абоут Ме странице слика 4

Пошто је у питању About – О мени или О нама страници потребно је поставити линк на почетној страници који ће водити до ње. Када упишете садржај у пољу Бодy, одмах испод пронађите Menu settings и означите опцију Provide a menu link.

Друпал креирање Абоут Ме странице слика 5


 Додавање модула основној Drupal инсталацији

Модули омогућавају да Core (основа Друпала) буде проширен када су могућности у питању. Drupal иза себе има одличну, посвећену заједницу која развија и модуле који се једним именом често називају “contrib modules”. Сви модули (као и теме) могу се пронаћи на следећој страници:

https://www.drupal.org/project/project_module

Admin menu модул и упутство за инсталацију модула

Подразумевани Toolbar на врху екрана пружа пречице до административних алата, међутим Admin menu модул представља адекватну, практичнију и боље замену која штеди време и кликове. Admin menu модул има падајуће меније и подменије који у много чему олакшавају рад, сналажење и тражење потребних алата.

Да инсталирате овај модул посетите страницу Модули за Drupal. Искористите параметре претраге како би добили што боље резултате (као код претраге тема, описано напред у тексту).

Админ Мену модул слика 1Када у резултатима претраге добијете један под називом Administration menu, преузмите га и сачувајте на рачунару. Процедура се не разликује од оне за инсталацију тема, па кликните на пакет који одговара вашој верзији Drupal-a, одредите где ће бити ускладиштен на вашем рачунару и сачувајте га (Save).

Админ Мену модул слика 2Једном када је модул сачуван на вашем рачунару, у Тоолбару потражите опцију Modules и кликните на њу. Отвориће се страница са листом инсталираних модула. Кликните на опцију Install new module.

Админ Мену модул слика 9

Отвориће се страница за инсталацију нових модула. Кликните на дугме Choose File.

Админ Мену модул слика 3

У отвореном прозору пронађите модул који сте преузели и сачували на рачунару. Означите га и кликните на дугме Open.

Админ Мену модул слика 4Модул ће бити брзо инсталиран, а након тога добићете обавештење које је приказано на слици испод. Да активирате модул кликните на опцију Enable newly added modules.

Админ Мену модул слика 5

Отвориће се табела са свим инсталираним модулима. Пронађите Administration menu и Administration menu Toolbar style. Да сачувате подешавања обавезно кликните на дугме Save configuration.

Админ Мену модул слика 6

У табели модула пронађите модул Toolbar и уклоните ознаку испред њега (то ће искључити подразумевани модул Toolbar).

Админ Мену модул слика 7Још једном кликните на дугме Save configuration. Проверите како сада изгледа ваш Toolbar на врху екрана.

Админ Мену модул слика 8

На овај начин вршите инсталирање свих модула у Drupal-у.


CKEditor модул

Drupal подразумевано нема WYSISYG уређивач текста и материјала. WYSISYG је скраћеница од What You See Is What You Get и представља уређивач који имате прилике да користите можда у MS Office пакету или LibreOffice-у. Неопходно је да поред инсталације модула преузмете и пакет CKEditor и распакујете га на одређену локацију. Па идите редом.

Да инсталирате овај модул пронађите његов пакет на следећој страници и инсталирајте га као што сте научили напред у овом тексту:

https://www.drupal.org/project/ckeditor

Користите сада Admin menu toolbar који сте инсталирали и кликните на Modules, пронађите нови модул под називом CKEditor и активирајте га уношењем ознаке у адекватно поље и кликом на дугме Save configuration.

Друпал ЦКЕдитор Модуле слика 1

Посетите сада и страницу на којој треба преузети CKEditor:

http://ckeditor.com/download

Преузети пакет распакујте у sites/all/modules/ckeditor/ckeditor директоријум ваше инсталације Drupal-a.

Друпал ЦКЕдитор Модуле слика 3

Користећи Admin menu идите на Content – Add content – Article и видите као вам се сада допада уређивач текста, односно, његови алати којих сада има у много већем броју. Ако нисте запамтили како је уређивач изгледао раније, погледајте Креирање About странице у овом тексту и упоредите са сликом испод.

Друпал ЦКЕдитор Модуле слика 2


IMCE модул

Овај модул служи за додавање слика вашим садржајима. У питању је прегледач и uploader који ради са CKEditor-ом. IMCE можете преузети са ове странице:

https://www.drupal.org/project/imce

Након инсталације не заборавите да га укључите. На страници Modules пронађите IMCE у табели са инсталираним модулима и означите адекватно поље.

Друпал ИМЦЕ модул слика 1

Повежите сада IMCE са CKEditor-ом. Користите Admin menu Toolbar и идите на Configuration – Content Authoring – CKEditor. У табели Profiles у профилу Advanced кликните на опцију edit.

Друпал ИМЦЕ модул слика 2

Отвориће се опције за уређивање профила, кликните на File Browser Settings:

Друпал ИМЦЕ модул слика 3

У следећим ставкама поставите IMCE као подразумевани file browser бирањем из падајућег менија:

  • File browser type (Link dialog window)
  • File browser type (Image dialog window)
  • File browser type (Flash dialog window)

Друпал ИМЦЕ модул слика 4Сачувајте измене кликом на дугме Save на дну странице.


  Pathauto и Token модули

Подразумевани модул који омогућава ручно уређивање путања (изгледа линкова) добро ради свој посао. Међутим Pathauto модул нуди додатна подешавања и више простора за управљање. Pathauto модул захтева и инсталацију Token модула (даље у тексту), па морате и њега инсталирати.

Да инсталирате Pathauto модул преузмите пакет са линка: https://www.drupal.org/project/pathauto

Затим инсталирајте и Token модул преузимањем пакета са линка: https://www.drupal.org/project/token

Оба модула инсталирајте поступком објашњеним напред у тексту. Након инсталације у табели модула означите за укључивање (enabled) Pathauto и Token модуле и кликните на дугме Save configuration.

Друпал Патхауто модуле слика 1Промене можете видети ако отворите већ креирану страницу или чланак. У URL path settings (одмах испод Body уноса за текст и друге садржаје) истражите нове опције:

Друпал Патхауто модуле слика 2Додатна подешавања можете обавити ако кликнете на опцију Configure URL alias patterns.

Друпал Патхауто модуле слика 3


Views модул

Views модул долази као саставни део Drupal-a у верзији 8, али може се инсталирати и користити и у садашњој стабилној и препурученој верзији. Омогућава приказивање великог броја врста садржаја почев од обичних листа па до прегледа слајдова (slideshow). Views захтева и присуство Chaos tool suite (ctools) модула па их инсталирајте један за другим.

Пакет за Views modul преузимите овде и инсталирајте га по већ описаном поступку напред у тексту: https://www.drupal.org/project/views

Пакет за Chaos tool suite modul преузмите овде: https://www.drupal.org/project/ctools

Као и до сада, оба модула укључите у табели Moduls означавањем адекватног поља испред имена модула и кликом на дугме Save configuration.

У Admin menu tollbar-у потражите унос Structure и клините на њега. Можете видети нове опције и различите елементе које можете додавати вашим садржајима. Истражите и испробајте оне за које процените да ће најбоље пристајати вашем сајту.

Друпал Цхаос тоол модуле Виеwс


Quicktabs модул

Друпал qуицктаб модулСигурно сте на неким сајтовима приметили садржаје (у sidebar-у обично) са табовима у којима можете видети најпосећеније или најновије странице, последње коментаре и датотеке које се најчешће преузимају. Quicktabs управо томе служи – помаже вам да креирате блокове који не заузимају много простора управо због опције табова, односно, језичака (како их зову).

Quicktabs можете инсталирати преузимањем пакета одавде: https://www.drupal.org/project/quicktabs

Након инсталације означите га у табели Moduls, затим кликните на Structure (Admin menu toolbar – Structure). Одаберите Quicktab. Додајте нови Quicktab кликом на опцију Add Quicktabs Instance. Након креирање новог уноса, кликните на blocks administration page и одредите у ком блоку ће се налазити ваш нови Quicktab. Иако сада делује компликовано, једном када испробате видећете да није.

Друпал qуицктаб модул слика 2


Block

Сада када имате довољно модула за рад желећете да додате и неколико функција у sidebar (панел десно или лево од главног садржаја, у завистности од теме) свог сајта. Идите на следећу локацију: Structure – Blocks  (у Админ мену toolbar-у).  Пронађите Recent content (приказује најсвежије садржаје) и као место његовог приказивања одаберите First sidebar.

Друпал блоцкс слика 1Кликните на Save blocks и затворите подешавања. Сачекајте да се страница освежи и видећете да је нови блок додат у ваш сидебар. Ако сте пратили упутства од почетка ваш сајт може изгледати баш као на слици испод (кликните на слику за увећање).

Друпал блоцкс слика 2

Основна Drupal поставка

Ово упутство вам омогућава да инсталирате Drupal и овладате основним деловима сајта. Нећете потрошити више од једног сата за подизање Drupal сајта, укључујући ту и инсталацију и упоредно читање ове странице. За све додатне измене, истраживање и тражење најбољег решења биће вам потребно више од једног сата, али ако узмемо неко просечно време које се издваја за израду сајта, то свакако не може бити превише чак и да су дани у питању.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи