Како променити PHP верзију из cPanela на Адриахост серверима

Адриахост омогућава сваком кориснику да бира и подешава жељено PHP окружење за сајт. То значи да сваки корисник може самостално да одабере и промени PHP верзију на свом хостинг пакету независно од других корисника.

promena php verzije cpanel

PHP верзија за највећи број корисника не представља значајну ставку све док сајт или одређена апликација не престане са радом због захтева за новијом (или одређеном старијом) верзијом PHP-а. Овакав сценарио може се десити приликом ажурирања CMS и његових додатака, или чак миграцијом на сервере који користе PHP верзију која није компатибилна са скриптама сајта.

Промена PHP верзије у cPanel интерфејсу

Корак 1

Улогујте се на ваш cPanel. Уколико то до сада нисте радили можете погледати наше видео упутство на српском језику: Како да се улогујем на cPanel.

Корак 2

Потражите апликацију у cPanel-у која се зове Select PHP Version тако што ћете у поље за претрагу укуцати “select php version” или идите у одељак Software и кликните на Select PHP Version:

promena php verzije cpanel

У апликацији можете пронаћи следеће важне детаље:

  • PHP верзија која је тренутно укључена, то пише у Current PHP version
  • Одмах испод су PHP екстензије које можете укључили или искључити према потреби
  • Са десне стране је дугме Reset to default, ако желите да ресетујете подешавања
  • Горе на врху, ако кликнете на Options, можете подесити PHP окружење додатно

Ево како то изгледа:

promena php verzije cpanel

Корак 3

Промена PHP верзије може бити обављена ако кликнете на постојећу PHP верзију коју видите у делу “Current PHP version” и онда из падајућег менија одаберете нову PHP верзију:

promena php verzije cpanel

Након што одаберете нову PHP верзију, потребно је и да кликнете на Set as current да би она била сачувана:

У табели која се налази испод овог подешавања можете активирати или деактивирати одговарајуће PHP екстензије. Укључивање или искључивање PHP екстензије се чува аутоматски, потребно је само да штиклирате ону коју желите да ради, или одштиклирате ону за коју желите да не ради.

promena php verzije cpanel

Уколико погрешите и желите да ресетујте вредности на почетно стање, довољно је да кликнете на дугме Reset to default:

promena php verzije cpanel

Додатна подешавања PHP окружења у cPanel интерфејсу

Све PHP опције можете додатно уређивати једним кликом након што кликнете на Options.

promena php verzije cpanel

Овде лако подешавате оно што је обично најпотребније, на пример: max_input_vars, memory_limit, post_max_size, upload_max_filesize и друго:

promena php verzije cpanel

Све промене се чувају аутоматски па је потребно само да унесете или одаберете нову вредност за функционалност коју мењате.

Важно за промену PHP верзије

Основна промена PHP верзије не захтева додатно предзнање. Довољно је знати верзију коју желите да поставите и испратите горе наведене кораке. Међутим, уколико сајт не ради са новом PHP верзијом или желите да укључујете и искључујете екстензије, неопходно је да све радите у договору са вашим програмером који ће испратити комплетан процес.

Проблем са PHP верзијом након миграције

Уколико сте тек прешли у Адриахост и можда имате проблем са PHP верзијом, након миграције сајта довољно је одабрати верзију PHP-а која је коришћена код претходног хостинг провајдера и евентуални проблеми ће бити решени.

Уколико не користите хостинг код Адриахоста и желите да пређете код нас да бисте имали ове једноставне опције за промену PHP верзије, лако ћемо организовати миграцију на Адриахост хостинг.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

One Response

Trackbacks/Pingbacks

  1. 15 корисних wp-config трикова које треба знати - October 26, 2017

    […] Напомена: Ова опција је превазиђена на Адриахост серверима па све лимите меморије можете подешавати у вашем cPanel-у користећи следеће упутство: Како променити PHP верзију из cPanela на Адриахост серверим… […]

Submit Comment