Миграција сајта са Bloggera, WordPress.com, Blogspota и Wixa

by | WordPress за почетнике, Израда сајта

Сваког месеца помогнемо на десетине миграција са WordPress.com, Blogger или Blogspot платформи. Готово свакодневно, људи се одлучују да свој блог поставе на хостинг где ће имати много више могућности за креативност и раст сајта, а ми овде смо записали најбитније савете који могу помоћи да миграција прође што лакше.

Припремите се јер није могуће мигрирати све што треба

Лако је направити бесплатан сајт, међутим, када дође до тога да се сајт пребаци на боље хостинг решење, постоји зачкољица. Није могуће мигрирати изглед и функционалност сајта. Зашто? Зато што никада нисте ни добили приступ фајловима сајта и бази података (wordpress.com) или зато што је рад сајта условљен платформом коју одржава тај сервис (Blogger, Blogspot, Wix). Оно што је могуће мигрирати су текстови, странице, слике и коментари. Ево како:

Миграција сајта са WordPress.com

Најпре вам је потребан хостинг и домен за нови сајт, све имате овде. Инсталирајте Вордпрес на новом хостингу или јавите нама да ми то урадимо за вас – бесплатно је. Одмах затим идите на ваш блог који имате на WordPress.com, улогујте се на Контолну таблу (енгл. Dashboard) и идите на Алатке-Извоз (Tools – Export). У следећем кораку, у делу где се нуди Free, кликните на дугме Start Export:

Одмах затим, одаберите шта желите да извезете и кликните на дугме Сними извозну датотеку. Овим ће бити преузет xml фајл који треба да сачувате на рачунару. Фајл ће се звати некако овако WordPress.2018-10-26.xml. Не заборавите да штиклирате опцију Сав садржај.

Сада сте завршили са бесплатним блогом, али га немојте брисати све док не будете сигурни да је све на крају прошло уредно. Идите сада на нови Вордпрес који је инсталиран на вашем хостингу и поново потражите Алати, али сада овде одаберите опцију Увоз (Tools-Import). Видећете табелу са разним алатима за увоз садржаја, али одаберите Вордпрес и кликните на Постави сада, а када се заврши инсталација кликните на Покрени увозника:

wордпресс миграција

Сада кликните на Choose File и потражите фајл који сте извезли са wordpress.com. Одаберите тај фајл и кликните на Отпреми датотеку и увези:

миграција са wордпресса

У следећем, последњем кораку, потребно је да одаберете да ли ћете увести постојећег аутора или желите да доделите све текстове новом аутору или креирате новог. Такође, овде обавезно штиклирајте опцију Download and import file attachments јер у супротном све ваше слике неће бити пребачене. Кликните на дугме Submit да започнете миграцију и сачекајте да процес буде завршен.

миграција сајта

Када видите да се испише All done. Have fun! импорт је завршен. Потребно је само да преконтролишете да ли је све ту од текстова, страница и слика и поново подесите тему и функционалност коју желите да имате на сајту.

миграција на хостинг

Миграција сајта са Bloggera или Blogspota

Овде је процедура слична. Требају вам и хостинг и домен и то можете пронаћи овде, као и инсталација Вордпреса на вашем хостингу. Вордпрес можемо ми да инсталирамо за вас бесплатно. Имајте у виду да Blogger ради само на својој платформи па ако текстове желите да преселите на свој хостинг, морате то урадити тако што ћете извести све са Bloggera и импортовати у Вордпрес који је на вашем хостингу.

Улогујте се на ваш Blogger и идите у SettingsOtherImport&back up. Ту кликните на дугме Back up Content:

миграција са блоггера

Одмах затим, у прозору који се отвори кликните на Save to your computer. Тада ће се генерисати фајл који преузимате на рачунар и зваће се овако некако blog-10-27-2018.xml. Сачувајте тај фајл јер ће вам он омогућити импорт садржаја на нови сајт.

блоггер миграција

Идите сада на Вордпрес који је инсталиран на вашем хостингу. Идите у Алати-Увоз и у списку могућих опција за увоз на првом месту стоји Blogger. Кликните на Постави сада, а када се инсталација заврши, кликните на Покрени увозника:

миграција сајта блоггер

У следећем делу, кликните на Choose File и одаберите фајл који сте преузели на рачунар. Кликните затим и на Отпреми датотеку и увези да започнете импорт текстова и садржаја са Bloggera на Вордпрес:

блоггер миграција сајта

Одаберите да ли ћете увести постојећег аутора или све садржаје доделити постојећем Вордпрес аутору и кликните на Submit:

блоггер

Када видите да се испише порука All done. Have fun! то значи да је пребацивање завршено. Обавезно проверите да ли је све ту и подесите тему за Вордпрес као и функционалност која вам је потребна.

миграција сајта блогспот

Миграција сајта са Wix-а

Миграција сајта са Wix-а није могућа у мери у којој је то омогућено са WordPress.com или са Bloggera. Оно што се може урадити, када желите да пређете са Wix-а на свој хостинг, јесте да инсталирате Вордпрес и ручно копирате текстове, странице и слике на нови сајт. Када наручите хостинг, јавите нам само да инсталирамо Вордпрес за вас и можете полако почети са копирањем.

Миграција је бесплатна ако се не снађете сами

Миграцију можемо да обавимо и ми за вас потпуно бесплатно. За то нам требају само приступни подаци тренутног сајта којег имате на некој од бесплатних платформи. Потребно је само да нас контактирате овде и пошаљете корисничко име и лозинку коју користите. Ми ћемо већ инсталирати Вордпрес и урадити импорт садржаја за вас, а даље ви преузимате.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи