Управљање DNS зонама унутар WHM панела на вашем dedicated или VPS серверу

 У овом упутству ћемо вам показати како да додате и одржавате ваше DNS зоне на вашем dedicated или VPS серверу који користи WHM панел, како би се ваш сајт исправно приказивао на интернету. Упутство подразумева да имате инсталиран DNS сервер, што се добија уз закуп cPanel/WHM.

Додавање DNS зоне на серверу

Постављање DNS сервера исправно, једини је начин да се ваш сајт приказује на интернету. Да би ваша адреса имала исправан ресолвинг, потребно је имати или додати DNS зоне. Ово упутство подразумева да на вашем VPS или Dedicated серверу већ имате постављен DNS сервер.

Лако уз WHM/cPanel

Ово је једноставна и брза процедура уколико имате закупљену WHM/cPanel лиценцу. Довољно је улоговати се на WHM и отићи у секцију DNS Funcions > Add a DNS Zone:

Додавање DNS зоне радите на следећи начин:

  • У делу Domain Selection, унесите ИП адресу у Ип поље
  • Унесите име домена у поље Domain
  • Кликните на дугме Add Zone које се налази на дну странице да бисте додали нову зону

На овај начин додали сте нову DNS зону на вашем серверу.

Уређивање постојеће DNS зоне

Овде је такође потребно да будете улоговани на WHM. Потражите опцију Edit DNS Zone:

У поље Choose a Zone to Edit унесите име домена чије DNS зоне желите да измените и кликните на дугме Edit да покренете измену:

Имајте у виду да је за уређивање постојеће зоне потребно имати основно искуство по питању параметара које мењате. Уређивање се обично врши по инструкцијама које добијате од програмера, хостинг провајдера или одређеног интернет сервиса који захтева DNS зону како би радио са вашим сервером. Инструкције су обично по моделу “постојећи унос заменити новим – ово је нови унос” тако да неће бити потребе да уређивање радите напамет.

NS и А записи су витални за DNS домена. Нејмсервери (NS) су усмерени и додељени ИП адресама којима DNS сервер одговара и које ће Apache Web Server релоцирати за тачно одређени хост који је захтеван. Посебну пажњу обратите на ове записе и немојте их мењати насумично јер у случају грешке ваш сајт може престати са радом.

Уколико користите наше услуге дељеног хостинга, додавање потребних зона можете вршити уз помоћ cPanel-a који долази бесплатно уз сваки закупљени хостинг пакет дељеног хостинга. Упутство за то можете пронаћи овде: Додавање и измена DNS зоне домена.

WHM/cPanel лиценцу лако можете закупити уз Адриахост сервере

WHM/cPanel поседује графички интерфејс који омогућава једноставно и брзо управљање вашим сервером без великог предзнања. Наравно, основно предзање вам је и даље потребно је да бисте уносили измене или додавали нове опције.  Неопходно је да знате шта тачно радите иначе можете угрозити рад вашег сервера и сајта, а тиме и ваше пословање.

Квалитетно решење за VPS и Dedicated сервере

Адриахост нуди квалитетна хостинг решења када су у питању VPS и dedicated сервери. Ова решења могу унапредити ваше пословање по приступачној цени уз коју добијате квалитет услуге једног од најбољих дата-центара у Европи.

Управљање dedicated или VPS сервером захтева и познавање основа у раду са Линукс или Windows серверским оперативним системима. Када је Адриахост понуда ових услуга у питању, доступна су бесплатна решења у виду оперативних система које добијате уз свој сервер, али и лиценцирана решења контролних панела као што су WHM и cPanel.

Разлика између ових решења је што за руковање сервером уз помоћ оперативног система без WHM/cPanel-а захтева познавање више од основних радњи, док за управљање сервером преко WHM/cPanel-а није потребно толико залазити у функционисање оперативног система јер постоји графички интерфејс за управљање.

Нашу комплетну понуду сервера и пратећих услуга можете прегледати на следећим страницама:

За сва додатна питања слободно искористите контакт форму која се налази испод сваке наше понуде.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

Tags: , , , , ,

No comments yet.

Submit Comment