Шта урадити када Вордпрес тражи новију PHP верзију?

Вордпрес и његови плагинови написани су у PHP програмском језику који се активно унапређује. Уколико сте добили обавештење да је време да пређете на новију верзију PHP-а ево шта треба да урадите.

Проверите коју верзију PHP-а тренутно користите

Уколико сте ваш сајт у Вордпресу направили пре неколико година и од тада нисте мењали верзију PHP-а у cPanel-у, могуће је да користите старије верзије 5.3 или 5.4. Да проверите коју верзију користите улогујте се на cPanel и отворите Select PHP Version апликацију.  Уколико у апликацији стоји “Current PHP version: native (5.6)” значи да користите 5.6 верзију.

Ово значи и да су Вордпрес и плагинови прилагођени раду на тој верзији. Потребно је да контактирате програмера који је ваш сајт направио и проверите да ли ће све радити исправно када пређете на новије PHP окружење. Битно је да у тренутку преласка на новију верзију ваш програмер буде поред рачунара како би исправио одређене неправилности уколико до њих дође.

Улогујте се на cPanel и одаберите PHP верзију

Када све проверите, промена PHP верзије ради се лако. Потребно је да се улогујете на cPanel и потражите апликацију Select PHP version. Можете прочитати и наш претходни чланак о томе: Како променити PHP верзију из cPanel-а.

Уколико сте на верзији 5.6, није хитно да одмах пређете на новију верзију. Вордпрес и његови плагинови још увек раде одлично на овој верзији. Оно што можете урадити је да у наредних неколико месеци полако припремите прелазак на верзију 7.2 која је препоручена за најоптималнији рад.

Уколико одмах мењате верзију довољно је да из падајућег менија PHP Version одаберете нову верзију и кликнете на дугме Set as current:

Тиме ћете обавити прелазак на новију PHP верзију, па тестирајте сајт и проверите да ли све ради исправно.

Препоручене PHP верзије за бољи рад и сигурност

Вордпрес и већина плагинова могу приказати обавештење да треба да пређете на новију уколико сте испод 5.6 верзије. На пример, Mail Poet 3 плагин не може да ради на верзијама PHP-а старијим од 5.6, док је препоручена верзија 7.2. Ово и јесте тренутно најотимизованија верзија и слободно планирајте да пређете на њу.

Уједно, 7.2 је верзија са активном подршком за коришћење па се и развој платформи као што је Вордпрес ослања на ове нове верзије уместо на старије. Предности ових нових верзија је што су претходни багови (енгл. bug, прев. грешка) као и сигурносни пропусти исправљени па ће и ваш сајт бити сигурнији. Сајтови на овим верзијама раде брже, док уколико имате свој сервер, нове PHP верзије ће имати мањи хардверски захтев када су ресурси у питању.

Најновије и подржане верзије PHP-а су већ доступне на Адриахост хостинг пакетима па је потребно само да са вашим програмером испланирате прелазак. Уколико будете имали проблема или не користите наш хостинг а потребна вам је новија верзија PHP-а слободно нас контактирајте са наше контакт странице.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

Tags: , , , , ,

No comments yet.

Submit Comment