Шта урадити када Вордпрес тражи новију PHP верзију?

Вордпрес и његови плагинови написани су у PHP програмском језику који се активно унапређује. Уколико сте добили обавештење да је време да пређете на новију верзију PHP-а ево шта треба да урадите.

Проверите коју верзију PHP-а тренутно користите

Уколико сте ваш сајт у Вордпресу направили пре неколико година и од тада нисте мењали верзију PHP-а у cPanel-у, могуће је да користите старије верзије 5.3 или 5.4. Да проверите коју верзију користите улогујте се на cPanel и отворите Select PHP Version апликацију.  Уколико у апликацији стоји “Current PHP version: native (5.6)” значи да користите 5.6 верзију.

Ово значи и да су Вордпрес и плагинови прилагођени раду на тој верзији. Потребно је да контактирате програмера који је ваш сајт направио и проверите да ли ће све радити исправно када пређете на новије PHP окружење. Битно је да у тренутку преласка на новију верзију ваш програмер буде поред рачунара како би исправио одређене неправилности уколико до њих дође.

Улогујте се на cPanel и одаберите PHP верзију

Када све проверите, промена PHP верзије ради се лако. Потребно је да се улогујете на cPanel и потражите апликацију Select PHP version. Можете прочитати и наш претходни чланак о томе: Како променити PHP верзију из cPanel-а.

Уколико сте на верзији 5.6, није хитно да одмах пређете на новију верзију. Вордпрес и његови плагинови још увек раде одлично на овој верзији. Оно што можете урадити је да у наредних неколико месеци полако припремите прелазак на верзију 7.0 или 7.1 које су препоручене су за најоптималнији рад.

Уколико одмах мењате верзију довољно је да из падајућег менија PHP Version одаберете нову верзију и кликнете на дугме Set as current:

Тиме ћете обавити прелазак на новију PHP верзију, па тестирајте сајт и проверите да ли све ради исправно.

Препоручене PHP верзије за бољи рад и сигурност

Вордпрес и већина плагинова могу приказати обавештење да треба да пређете на новију уколико сте испод 5.6 верзије. На пример, Mail Poet 3 плагин не може да ради на верзијама PHP-а старијим од 5.6, док је препоручена верзија 7.0 или 7.1. Ово и јесу тренутно најотимизованије верзије и слободно планирајте да пређете на једну од њих.

Уједно, 7.0 и 7.1 су верзије са активном подршком за коришћење па се и развој платформи као што је Вордпрес ослања на ове верзије уместо на старије. Предности ових верзија је што су претходни багови (енгл. bug, прев. грешка) као и сигурносни пропусти исправљени па ће и ваш сајт бити сигурнији. Сајтови на овим верзијама раде брже, док уколико имате свој сервер, нове PHP верзије ће имати мањи хардверски захтев када су ресурси у питању.

Најновије и подржане верзије PHP-а су већ доступне на Адриахост хостинг пакетима па је потребно само да са вашим програмером испланирате прелазак. Уколико будете имали проблема или не користите наш хостинг а потребна вам је новија верзија PHP-а слободно нас контактирајте са наше контакт странице.

Tags: , , , ,

Нема коментара.

Пошаљи коментар