Једноставан SEO водич за почетнике

by | WordPress за почетнике, СЕО и Маркетинг сајта

Без обзира који бизнис или пројекат да започнете, данас практично не постојите ако вас нема на Интернету. Али, невоља је у томе што када скочите у онлајн свет, није довољно да направите сајт и чекате муштерије да дођу.

Када желите да сакријете леш, најбоље је да то урадите на другој страни Google-а“, реченица је којом интернет стручњаци пластично објашњавају манир данашњих размажених интернет корисника. Тражиће само оно што је надохват руке. На првој страни. Неће да се муче, а и зашто би?

Гоогле_сеарцх

Већини људи који се не баве  интернет бизнисом, али им је интернет важан за бизнис, није баш најјасније шта конкретно треба да ураде – са свих страна чују велике речи великих интернет стручњака који им обећавају „прву позицију на Google-у“. А то кошта.

Ситним словима за почетнике:  “SEO – search engine optimization је термин који означава прилагођавање сајта тако да га интернет претраживачи лакше нађу и дају му бољу позицију.”

Али, пре него што ангажујете најскупље SEO експерте (а ако зовете врхунске, требаће Вам пристојан буџет и велико поверење у оно што раде), неке базичне ствари можете да урадите и сами. Да, SEO експерт је занимање и заиста постоји. Многи око њега праве фаму, али чињеница је да је и то занат, који се учи од почетка, и чије се основе могу савладати.

Шта када немате новца за SEO експерта? Да ли то значи да ће ваш сајт чамити на 258 страни претраге? Наравно да не, јер много можете и сами. Не очекујте чуда, али водите се девизом која у овом случају итекако вреди – и мале цигле у добар темељ значиће много више него да одустанете од зидања куће.

Шта је потребно за први SEO корак?

Пре него што Вас упутимо мало детељније у начине како да ваш сајт учините доступнијим и примамљивијим за претраживаче, а лакшим за налажење за кориснике, имајте у виду да у SEO – односно оптмизацији интернет садржаја за претраживаче важи правилно мање је више. Ово нарочито важи за кључне речи.

Не претерујте са кључним речима, јер тако вас само алгоритам претраживача може „омрзнути“ и казнити гурањем даље ка странама у претрази на које свраћају само најупорнији фанатици.

Ако нисте сигурни које су речи уопште кључне за ваш бизнис, одлично место да почнете истраживање уз помоћ Google Keyword tool-a. Ова алатка вам допушта да се играте кључним речима док не нађете оне које Вам највише одговарају.  Прочитајте и овај Kissmetrics водич за истраживање кључних речи

Како да оптимизујем страницу? On site SEO

  • Структура URL-ова

Једноставно, ако странице назовете правим именом (оним које садрже кључне речи), много је већа шанса да ће страница бити пронађена преко претраживача.

Дефинишите custom url ваших страница и постова, на пример www.imesajta.rs/kategorija/imeposta или www.imesajta.rs/imeposta.

На шта ће се залепити претраживачи

  •  Title tag

Таговима у ствари помажемо претраживачима да схвате шта нам је на страни важно. Title таг служи да саопшти интернет претраживачима о чему се на тој страници ради. Овај таг не би требало да има више од 70 карактера, јер Google само толико укључује у претрагу. Ако је у питању страница на којој представљате свој бизнис, гледајте да име бизниса, или кључни производ буду укључени у титле таг. Наравно, на неким странама то су кључне речи специфичне само за тај део посла о којем се на страни ради.

Технички, овај таг убацујете у парче кода на страници између <HEAD> </HEAD> тагова у близини врха HTML кода на страници.wп-сео-бy-yоаст-упутство-слика-14

  • Мета дескрипција

Ово је корак даље у објашњавању алгоритма машине о чему се на wеб страници ради. Meta description садржи опширнији опис теме странице.

И даље постоје различита мишљења око тога да ли мета опис уопште утиче на било који начин на рангирање страница сајта у претрази. Већина је на становишту да ако мета опис садржи текст који има на уму обичне људе, од крви и меса, и у то укључи кључне речи искоришћене за страницу, да ће се овакав Meta description ће се појавити у резултатима претраге, одмах испод наслова странице.

Колико је важно правилно коришћење кључних речи на страницама сајта, може се видети у резултатима претраге: кључне речи које је читалац укуцао у претраживач се појављују болдоване у претрази.

  • H1 до H6  heading тагови

Они се користе за истицање садржаја на страници који нам је важнији. Треба их обавезно користити,Гоогле  на пример препоручује коришћење хеад тагова <h1></h1>, <h2></h2>, <h3></h3>, <h4></h4>, <h5></h5>, <h6></h6>, при чему је <h1> најбитнији и тако редом.

Ови тагови се свакако користе у алгоритмима за рангирање,  а својим коришћењем осим “машини” скрећемо пажњу читаоцу на оно што је битно у тексту, а самим тим постаје битно и машинама за претрагу.
Предлог за распоред хеадинг тагова на страни:

H1 – наслов

H2 – већи поднаслов

текст

H3 – мањи поднаслов

текст

H2

текст

H3

текст

 Додатни елементи за on site SEO

Иако најпознатији, ови алати нису једини који се користе за оптимизацију за претраживаче.

  • Интерни линкови

Није довољно само да неки други, по могућству што квалитетнији  сајтови, и са што бољим рангом,  оставе линк ка нашем сајту. Веома су важни и такозвани интерни линкови.

Размислите како да повежете међусобно странице сајта а да немате “слепих путева”, да су оне повезане логички, али и да не расипају пажњу читалаца. Добро постављени интерни линкови претраживачу “говоре” да се бавите сличним, повезаним темама, да је сајт логички и тематски добро постављен.

  • Alt тагови за слике

Људи данас не читају праволинијски. Занимају их велики наслови и визуелно јасно издвојени сегменти, и ако ту додате ред емоција, имате “савршену” вест по укусу данашњег читаоца.

Ако користите слике на сајту (ах ко их не користи), размислите о добрим кључним речима за име слике и alt таг. Јер, претраживачи не виде шта је на слици, а ова два елемента служе да им то што боље објасне.

Почетници често заборављају важност тагова за фотографије. Ако на једној слици имате неки рандом таг 143546fg, под којим је била означена слика или таг Адриахост, најбољи хостинг, шта мислите када ће претраживач знати о чему се на слици ради и уврстити је у претрагу?

На пример, за ову слику, којом илуструјемо текст о хостингу, ставићемо следећи код:

<img src=”AdriaHost-najbolji-i-najstabilniji- hosting- sajtova- i- prodaja-domena.png” alt=”Adriahost, najbolji hosting i prodaja domena” />

Адриахост, најбољи хостинг и продаја домена

  •  Болдовани текст

Са овим не смете лудовати, али повремено треба да болдујете најважније кључне речи, како би привукли пажњу читалаца али и да би претраживачи лакше издвојили шта је у тексту битно.

  •  Садржај је краљ

Садржај је сјајан јер је користан за посетиоце, али и за претраживаче. Што више садржаја имате, вероватније да ће вас посетиоци наћи. Што више садржаја имате, претаживачи ће индексирати и у претрагу укључити већи број страна вашег сајта. А како да и читаоци и претраживачи буду задовољни?

Пишите феноменалан садржај! Исплатиће се!

Линк билдинг

Ово је дефинитивно једна од највише коментарисаних и претресаних тема у оквиру SEO.

Шта то значи?

Једноставно, треба да натерате људе да линк до вашег сајта оставе негде, како би он привукао и  што више људи.  Ако још добијете линкове са кључним речима, то ће вам помоћи да се боље рангирате на претраживачима за те кључне речи.

Ни сви линкови нису исти.

  • Органски линкови – то су они за које не морате да тражите дозволу, већ долазе природно, и они су најбољи.  Нарочито су важни ако долазе од институције која већ има поверење и добро се рангира.
  • Плаћени линкови – content marketing
  • “Whitehat” технике за грађење линкова, која даје квалитетне линкове.

Грађење линкова није процес који може да се заврши брзо, некада ни лако.  Али, можете испробати неколико “фора”:

  • Понудите се да напишете “guest постове”, за неки од популарних блогова у истој индустрији. Добићете свакако линк ка сајту, макар из “аутор box-a”.
  •  Пробајте да добијете линк од сајтова који су у сличном (али не конкурентском) бизнису. Добар начин за ово је међусобна размена линкова – ако постоје секције за пријатеље, партнере, сараднике и слично.
  • Направите профиле на друштвеним мрежама. Иако  они неће увек повећати важе рангирање у претрази, генерисаће саобраћај  ка сајту.
  • Пријавите се у директоријуме, али водите рачуна које – линкови у некима од њих могу да вам донесу више штете него користи. Избегавајте директоријуме који “сваштаре”, боље се концентришите на неколико из ваше области. На пример, ако имате онлајн продавницу дечијих ствари, више ће вам значити појављивање на директоријуму неког портала за децу, или часописа за децу, него у пет општих директоријума.

Креирајте садржај који вреди. Сјајан пример за садржај који ће “терати” људе да га деле  и линкују су добри инфографици – ако имате сјајну слику у којој су важни подаци, још и ако су атрактивно представљени, људи ће сигурно делити такав садржај.

Google+,  десна рука за рангирање

Google воли да се игра. Сведоци смо успона и падова многих њихових пројеката, ко се још сећа Google Wave-а? Али,  ако желите се позиционирате боље на Google-у, хтели не хтели морате да се придружите Google+ заједници.  Коришћење Google-ове сопствене друштвене мреже помоћи ће вам да се боље рангирате на претрази. Разлика се најбоље види када улоговани претражујете одређене кључне речи. Тада добијате персонализовану претрагу и разлика у вашој позицији ако користите и не користите Google+ биће ВЕЛИКА:

Шта треба да урадите?

  •  Направите Google+ профил и бизнис страну
  • Препоручите сајт који желите да ранкирате боље у претрази давањем знака +1 дељењем текстова на страни, и линковањем на самој страни.
  • Додајте +1 дугме на вашем сајту, како би људи сами могли да ваше текстове деле на овој мрежи
  • Добро попуните информације о вама на вашем профилу/бренд страни
  • Не претерујте постављајући само промо текстове, стављате и оно што је релевантно за вашу индустрију, или ће занимати вашу циљну групу.
  • Додајте људе у своје “кругове”, на основу интересовања. Ако сте радили претходне ставке, велика је вероватноћа да ће и они запратити вас.

Пратите како напредујете

SEO је можда најбољи пример колико често знање на интернету мора да се допуњава. Претраживачи стално мењају своје алгоритмове, друштвене мреже такође (ко се још сећа Панде, Пингвина и осталих “живуљки” којима нас претраживачи терају да се мењамо). Сталним изменама они желе да вас натераију да им платите више реклама, а да мање пажње добијате само добрим садржајем.

Зато је веома важно да пратите ефекте свог рада и да по потреби мењате. Кључно је да постанете Нинџа Google аналитике. Она има безброј могућности, а чак и почетник може да савлада довољно да прати кључне параметре: органску претрагу, број посета, колико људи напусти ваш сајт и зашто, које кључне речи “пале”, зашто људи долазе до вас. Научите да постављате циљневе у GA; јер ћете тачно знати која кључна реч је довела до посете, да ли су ти посетиоци радили оно што ви желите – уписали се на мејлинг листу, наручили производ, регистровали се…

НАПОМЕНА:  Ако користите Вордпрес,  захваљујући нашој бази знања, можете лакше да урадите основни СЕО за wордпресс. Такође, на тржишту  можете пронаћи квалитетне бесплатне и премијум додатке који знатно олакшавају основни SEO, попут SEO Yoast додатка 

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи