Dedicated Сервер – зашто је наменски сервер најбољи избор за ваше пословање

by | Сервери и ВПС

Dedicated сервер је засебан серверски компјутер која ће комплетан ваш сајт, е-мејл или веб апликацију издвојити у потпуно независно окружење. Закупом dedicated сервера добијате на располагање све његове ресурсе, посебну IP адресу, CPU, RAM, дискове и потпуну слободу да са њим радите шта желите.

Уз сервер долазе и обавезе. Сигурност и мониторинг, SPAM, блеклистовање и посебна мрежна подешавања, захтевају одржавање и за то ће вам требати администатор. Уколико нисте у могућности да ангажујете администратора, уз закуп сервера код сваке хостинг компаније добијате и понуду за одржавање која се обично плаћа на месечном нивоу, поред тога ту је и услуга security hardening (ојачавање сигурности) која се плаћа једнократно. Везано за то, боље хостинг компаније ће вам понудити и сетап (енгл. setup) сервера по one-time цени. Конкретно, рецимо ми нудимо сетап сервера  бесплатно када код нас неко закупи сервер.

Када вам треба Dedicated сервер?

Имајте у виду да није неопходно да имате засебан сервер уколико сте стартап пројекат, мања фирма која тек истражује тржиште или сте почели да пишете свој лични блог. Међутим, уколико ваш посао и финансије зависе од тога да ли ћете на време примити и послати мејл независно од других корисника, као и да ли ће свих 500.000 пратилаца моћи да прочита текст који је објављен у новинама, е онда ви имате потребу за dedicated сервером.

Такође, уколико желите да имате могућности које нису доступне на дељеном хостингу, као што је root, ssh и sftp приступ, рестарт сервера и реинсталација система, посебни скриптинг и измене у самој намени и раду сервера, напредну сигурност, додатне дискове – HDD и SSD, потребно је да закупите dedicated сервер.

Ево неколико сценарија када нам се клијенти одлучују на куповину сервера:

  • Планирате појављивање у медијима и то ће изазвати велику посету? Нема ничег горег него када коначно изађете на РТС-у и онда ваш сајт не ради због превелике посете. Тада вам треба сервер.
  • Имате фирму са 400 запослених и пословање вам зависи од мејлова, тада вам треба засебни сервер. Знамо много тужних прича када пословање стане на 3 дана због блеклистовања е-мејл адреса на дељеном серверу.
  • Ви сте маркетинг или дизајн агенција која ради сајтове за своје клијенте? Када су сајтови ваших клијената на вашем серверу онда је њихово пословање сигурније и лакше им можете пружити подршку.
  • Требају вам ИПВ6 адресе, треба вам отворен порт на посебној адреси или желите да конектујете своју микроталасну са wебсајтом 🙂 – е онда вам треба сервер.
  • Уколико се бавите неком запаљивом темом која може изазвати контра напад, рецимо политички садржај у време избора…

Dedicated сервер у односу на VPS и дељени хостинг

Узмимо да сте покренули фирму чији сте сајт, за почетак, свој сајт поставили на дељени хостинг. То значи да један сервер, ИП адресу и ресурсе дели већи број корисника. Ово је уобичајно и већина фирми у Србији користи дељени хостинг. Међутим, како ваша фирма расте и развија се, сваки мејл и сваки минут доступности сајта вреди више. Оног тренутка када претрпите први губитак због битног мејла који је закаснио, почињете да схватате да дељени хостинг више није решење за вас и да вам треба озбиљније решење.

VPS може бити добро решење за неке кориснике. Ту је један физички сервер подељен је у виртуалне целине где један корисник не зависи од другог. Овде сте одвојени од других корисника и по питању ресурса и по питању било какве злоупотребе. Међутим, и VPS има своје недостатке који се огледају у ограниченом простору на диску и ограниченим хардверским ресурсима.

Dedicated сервер је најозбиљније решење које истовремено даје највише флексибилности. Комплетна серверска машина припада у потпуности вама и сви ресурси се могу лако надоградити. Једино ваши сајтови могу изазвати хардверско оптерећење, једино ваши мејлови могу изазвати блеклист ваше ИП адресе (уколико шаљете SPAM) и слично. Другим речима, кључ сигурности вашег пословања је у вашим рукама. Уколико је и најачи сервер мали за вас, ми можемо више сервера повезати у групе и користити снагу више машина. На тај начин рецимо функционишу велики сајтови – рецимо Facebook или Google.

Најбитније опције Dedicated Сервера

Ресурси само за васServerski resursi

Сви хардверски ресурси који долазе уз сервер припадају само вама. С обзиром да се на вашем серверу не налазе туђи сајтови, нико не може угрозити ваш рад. Највећи сервер из наше понуде има 4 CPU језгра, 32 GB RAM-а, 400GB SSD простора (+додатни дискови на захтев) и 10 TB месечног протока.

IP adresa Server SrbijaВаша dedicated IP адреса 

Уз свој сервер добијате и  само вашу ИП адресу на располагање. У сваком тренутку можете додати нове и додатне ИП адресе.  Код нас можете додати и 65.000 ИПв6 адреса – бесплатно. Ово је изузетно битно код RBL и блеклистинга ИП адресе које може настати на дељеном хостингу, али и због свих посебних подешавања која по питању ИП адресе нису омогућена на дељеном хостингу.

RDNS Srbija lakoReverse DNS за сајт и е-мejл

RDNS је у потпуности доступан па комплетна подешавања можете имати на располагању како би ваш сајт и ваши мејлови имали исправан ресолвинг. Ова опција доступна је за лако подешавање и из вашег клијентског налога. Reverse DNS омогућава да ваш домен буде повезан са вашом ИП адресом и тиме омогући валидан потпис.

Server Srbija 1 gbps link1GB/s линк за саобраћај на серверу

Добијате 1 GB/s линк који омогућава да ваш одлазни и долазни саобраћај функционише великом брзином. Конкретно, ово значи да је ваш сервер повезан на интернет путем линка који омогућава проток по брзини од 1 гигабајта по секунди. Видео стриминг, много истовремених преузимања фајлова са вашег сајта, дељење слика, читање докумената, слушање музике са вашег сајта, овај линк вам то омогућава.

Server SecurityНапредна сигурност и наменске модификације

На dedicated серверу можете конфигурисати сигурност по вашој жељи. На дељеном хостингу ово није могуће јер је подешен тако да може да буде коришћен од већег броја корисника, па би прилагођавање условима једног корисника довело до тога да други корисник не може да користи свој део сервера. Велика предност dedicated сервера је што можете користити “custom script” за сигурност који на дељеном хостингу није дозвољен.

Dedicated Server SrbijaСервер Uptime зависи само од ваших планова 

Сами бирате када ћете рестаровати свој сервер и колико ће он дуго радити без прекида. На дељеном хостингу може постати неопходно да се сервер рестартује услед одржавања или евентуалног проблема. На свом dedicated серверу, сами бирате због чега ћете рестартовати сервер или за рестарт можете одабрати време које вам одговара.

Dedicated Server Srbija AdriahostОдабир локације сервера у одређеном делу света

Можете одабрати локацију сервера у одређеном делу света. Радите са клијентима из источне Азије? Нема проблема. Сви ваши клијенти налазе се на Америчком континенту? Нема проблема, активираћемо вам сервер у Сан Франциско датацентру. У нашој понуди можете бирати између Европе, Азије и Америке.

Dedicated Server Srbija AdriahostДовољно простора за све ваше бекапе – SSD и HDD дискови

Готове конфигурације из наше понуде иду до 12 TB (4x1TB + 4x2TB додатног простора), док у сваком тренутку и током рада можете наручити додатне дискове и проширити простор. Ово је поприлично битно за скадиштење великих количина података или рецимо за чест бекап података. Например, уколико имате активан сајт који се често мења (уносите 200 производа дневно), није исто када враћате сајт из стања од пре 10 дана (и изгубите 2000 унетих производа) у односу на враћање из бекапа од пре 3 сата.

Dedicated Server Srbija AdriahostRoot приступ за ваше програмере и администраторе

Да бисте да управљате свим наведеним опцијама, добијате комплетан Root приступ свом серверу што укључује и SSH конекцију. Ово значи да ваши програмери и администратори могу у потпуности управљати свим конфигурацијама на машини.

Почетни сетап сервера

Почетни сетап или подешавање сервера подразумева: постављање сервера, инсталацију оперативног система, инсталацију cPanel-a, као и подешавање Apache-а , мејл сервера, MySQL-а, бекапа и DNS-а. Ми ову услугу пружамо бесплатно.

Naručivanje servera onlineФлексибилност конфигурације

Кликом на дугме Поручи, на нашој страници са понудом сервера можете наручити и конфигурисати сервер по својој потреби. Процес је једноставан и све битне опције су постављене тако да лако можете направити конфигурацију сервера која вам је потребна. То изгледа овако:

Конфигурација сервера при наручивању

Омогућено је да одмах и сами одаберете оперативни систем, локацију вашег сервера, као и додатни RAM или ИП адресе. Такође, можете одабрати да сервер буде испоручен са додатним услугама као што су: cPanel лиценца

Овде можете погледати конфигурације које имамо у понуду или нам се јавити ако вам је потребно јаче и специфичније решење. 

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи