DokuWiki – enciklopedija i baza znanja na vašem sajtu

Dokuwiki je još jedno odlično rešenje za organizaciju dokumentacije i baza znanja koja je prilagođena da unose može da ostvaruje veći broj korisnika. Tekstovi, slike, važna dokumenta, bilo da treba da budu arhivirana javno ili privatno, mogu da pronađu svoje mesto na internetu.

DokuWiki, kao i MediaWiki, je wiki aplikacija pisana u PHP-u pod GPLv2 licencom. Koristi sličnu sintaksu kao i MediaWiki i za rad na serveru ne zahteva MySQL bazu podataka.

U jednom ranije tekstu, pisali smo o i MediaWiki platformi, pa više o njoj možete pročitati ovde: Instalirajte Mediawiki iz cPanela i pokrenite svoju web enciklopediju.

DokuWiki instalacija

DokuWiki možete instalirati tako što ćete instalacioni paket preuzeti sa zvanične stranice za preuzimanje i pokrenuti postupak koji za neke nivoe poznavanja može biti slože ili korišćenjem aplikacije u našem cPanelu koja će ovaj postupak obaviti za vas automatski.

U pitanju je Softaculous aplikacija uz pomoć koje je dovoljno da označite DokuWiki za instalaciju, označite na kojem domenu želite da pokrenete svoj wiki, upišete novu lozinku za administraciju i završite kompletan proces za samo nekoliko minuta.

Posebnu pažnju obratite na odabir internet protokola, jer je Adriahost omogućio svim klijentima da koriste besplatan SSL sertifikat, pa ukoliko wiki instalirate na posebnom domenu, možete odabrati https// protokol.

Ukoliko wiki instalirate u korenu vašeg domena, polje In Directory ostavite praznim. Međutim, ukoliko wiki instalirate na domenu kao vaš-domen.rs/wiki, u ovom polju upišite wiki

Dodatno korisna opcija je mogućnost odabira srpskog jezika:

Nakon instalacije dobićete pristupne linkove za wiki i administraciju. Ukoliko ste sačuvali podatke (username i password) koje ste uneli tokom postavljanja instalacije, sada ih možete iskoristiti za pristup administraciji.

Ukoliko do sada niste radili sa ovakvim podešavanjima trebaće vam vremena da istražite i naviknete se na interfejs. Za početak će vam sigurno biti od koristi zvanično uputstvo: DokuWiki uputstvo.

Postoje i određeni unapred pripremljeni šabloni koje možete pregledati i preuzeti sa sledeće stranice: DokuWiki šabloni.

DokuWiki primeri iz prakse

Charly’s Two Cents

Zioth Roleplaying Resources

Openwiki.kr

Šta je potrebno za DokuWiki?

Ukoliko tražite brzo i stabilno rešenje u vidu wiki enciklopedije sa velikim brojem korisnih opcija, DokuWiki je pravi izbor. Za pokretanje i podešavanje potrebno je minimalno ulaganje za najbolje rezultate.

DokuWiki možete pokrenuti na vašem postojećem hosting paketu. Ukoliko nemate svoj hosting, možete ga naručiti na sledećoj stranici: Hosting za vašu enciklopediju znanja. Biće vam potrebna i adresa za vaš wiki koju možete odabrati i naručiti ovde: Domen za vašu enciklopediju.

Za savetovanje i pomoć, slobodno nas kontaktirajte preko naše stranice za kontakt.

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Tags: , , ,

No comments yet.

Submit Comment