Instalirajte Mediawiki iz cPanela i pokrenite svoju web enciklopediju

 

Mediawiki je besplatni wiki softver prvenstveno korišćen na Wikipediji. Pisan je u PHP-u i sada se koristi u mnogih drugim neprofitnim wiki projektima.

Može se koristiti kao odlična platforma za bazu znanja, kataloge, recepte, tekstove ili čak bazu podataka ili dokumenata za internu upotrebu u vašoj firmi ili organizaciji.

Osnovna zamisao je mogućnost rada na velikim serverskim farmama za sajtove koji imaju milione pregleda u toku jednog dana. U pitanju je stabilan softver sa velikim mogućnostima za implementaciju dodatnih opcija. Koristi PHP da procesuira i prikaže podatke koji su snimljeni u bazi podataka.

MediaWiki instalacija iz cPanela

Instalacija je jednostavna ukoliko koristite naše usluge hostinga. Dovoljno je da se ulogujete u vaš cPanel i potražite aplikaciju Softaculous.

Proces postavljanja je prilično „straightforward„, pa samo obratite pažnju da odaberete ispravan protokol koji koristite na vašem sajtu (http ili https) kao i da u polje In Directory uneste lokaciju na kojoj želite da instalirate vaš MediaWiki (npr. sajt.rs/ovde) ili da obrišete postoji unos lokacije ukoliko želite da MediaWiki instalirate u korenu domena (nrp. ovde: sajt.rs) pri čemu je potrebno da polje In Directory bude prazno.

Ukoliko u vašem cPanelu već imate više domena obratite pažnju na opciju Choose Domain i odaberite domen na kojem treba da bude instaliran MediaWiki.

Dobro je da odmah uključite opciju Enable Uploads kako biste vi i ljudi koji će pisati na vašem wikiju mogli da postavljaju slike i dokumenta u tekstovima.

Na kraju instalacije dobijate pristupne linkove za administraciju i opšti pristup vašem novom sajtu. Podatke koje ste uneli kao username i password tokom instalacije možete koristiti za održavanje wikija.

 

Zašto je MediaWiki dobro rešenje za veb-enciklopediju?

MediaWiki dolazi kao unapred pripremljeno rešenje za enciklopedijsku vrstu prezentacije. Nije potrebno preduzimati velike korake po pitanju podešavanja i prilagođavanja, dovoljno je da rešite izgled, logo i pojedine funkcije koje će moći da budu dostupne administratorima ili običnim korisnicima.

Primera radi, kada biste želeli da pokrenete sličnu enciklopediju na WordPressu, to radite tako što instalirate WordPress, a zatim odgovarajući plugin za wiki. Ovo može biti nepotrebno ukoliko ostale mogućnosti WordPress-a nećete nikada koristiti pri čemu će one ipak koristiti određene resurse.

Dodatno, kao što je već pomenuto na početku, kada je korišćenje hardverskih resursa u pitanju, MediaWiki je već prilagođen radu pod velikim opterećenjem poseta i istovremenih pregleda, pa u tom polju nećete morati da obavljate dodatne korake.

Najbolji primeri upotrebe MediaWikija u praksi

Meta Wiki

 

Wikibooks

 

WikimediaCommons

 

Wikivoyage

 

Pokrenite i vi svoju enciklopediju na internetu

Wiki rešenje se može primeniti u mnogim oblastima poslovanja i internet prezentovanja. Ukoliko vodite blog o ishrani, kuhinji ili zdravom životu eto ideje gde možete arhivirati sve svoje recepte. Ukoliko pišete uputstva, trikove i savete, MediaWiki je odličan alat za prezentaciju vašeg hobija.

Bitno je da znate da Adriahost može pomoći kada je odabir pravog rešenja u pitanju. Dovoljno je da nas kontaktirate i objasnite šta vam je potrebno kako bismo vam pomogli da napravite odličnu prezentaciju na internetu i predstavili se u najboljem svetlu.

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Tags: , ,

2 Responses

Trackbacks/Pingbacks

  1. DokuWiki – enciklopedija i baza znanja na vašem sajtu - 31 марта, 2017

    […] U jednom ranije tekstu, pisali smo o i MediaWiki platformi, pa više o njoj možete pročitati ovde: Instalirajte Mediawiki iz cPanela i pokrenite svoju web enciklopediju. […]

  2. DokuWiki – енциклопедија и база знања на вашем сајту - 9 октобра, 2017

    […] […]

Submit Comment