Mockup и како да представите дизајн на шољи или мајици

У дигиталном свету, mockup је начин да прикажете свој дизајн пре него што кренете у финалну производњу. Ово је брз и јефтин начин да свој рад представите у правом светлу из више углова. Ако се клијенту допадне, можете да кренете са даљим корацима и улагањима.

Моцкуп дизајна на мајици

Шта је mockup?

Mockup је страна реч и представља модел, радни примерак, узорак који се може користити за преглед идеје пре него што се крене у финалну производњу. Да сада живимо у 1920. години и ви се бавите израдом слика за шољице, морали бисте да направите шољицу и осликате је да бисте некоме понудили такав дизајн. Међутим, у данашње време можемо да користимо технологију и уштедимо шољице док не дођемо до крајње замисли. Да бисте представили ваш дизајн на шољи, мајици или нечему другом, поред рачунара, требаће вам и Photoshop и пар mockup PSD-а. Ево како да се огранизујете:

Где да нађем mockup PSD за шољицу кафе?

Google је ваш пријатељ, али да вам уштедимо време за претрагу, идите на freepik.com и у поље за претрагу куцајте “cup mockup”. Овде можете пронаћи доста већ готових mockup PSD фајлова за Photoshop и тамо где је предвиђено убаците свој дизајн који се одмах затим чаробно прикаже на шољици. Ми смо за пример узели ову модерну шољицу са слике испод, а исто и ви можете преузети овде.

моцкуп шољица за кафу
Designed by eightonesix / Freepik

Када преузмете пакет са фајловима, распакујте га. Отворите 1545.psd фајл уз помоћ Photoshopa и кликните два пута на (Your Design Here) лејер (енг. layer, прев. слој).

моцкуп лаyер пхотосхоп

Тада ће се отворити нови таб и фајл са слојем где треба да убаците ваш дизајн уместо постојећег. Можете обрисати постојећи слој и додати нови са вашим дизајном или натписом.

уредјивање моцкуп фајла пхотосхоп

Када сачувате измене у овом (Ctrl+s), ваш дизајн ће се појавити у главном фајлу. Само кликните на главни фајл у првом табу и видећете резултат:

коначна верзија моцкуп шољица
Овако изгледа mockup вашег дизајна

На исти начин уређујете и друге mockup фајлове. У зависности од тога како је аутор спаковао слојеве, може бити одређених разлика, па мало истражите. Ако слој где уносите свој дизајн није одмах видљив можда је у фолдеру слојева.

Где да нађем mockup за мајицу?

На истом месту можете пронаћи и многе друге mockup PSD фајлове. Ако свој дизајн треба да представите на мајици само у претрази укуцајте “t shirt mockup“. Ево једног доброг примера и како смо то ми урадили:

моцкуп мајица
Designed by Zlatko_Plamenov / Freepik

Ево још неколико добрих mockup сајтова

Freepik није једино место где можете пронаћи ове mockup идеје, али је лако за преузимање и има доста ресурса које можете користити бесплатно. Ево неколико других сајтова одакле такође можете користити идеје: MockupworldOriginalmockupsFreebiesbug, а ту је и Google претрага.

Ево и додатних mockup примера

Међу mockup PSD фајловима можете пронаћи скоро све што вам је потребно да бисте представили дизајн који радите. Ево још једне одличне шољице за кафу:

Некада је потребно да свој дизајн представите тако да се види како изгледа на лаптопу. На пример, ако се бавите израдом сајтова овде је одличан mockup за лаптоп на којем се може видети сајт:

моцкуп лаптоп мац
Mockup psd created by anthonyboyd – www.freepik.com

Овде је одличан mockup за роковник. Добро ће вам доћи ако желите да представите дизајн логоа за вашег клијента и како би то изгледало када уради роковнике за фирму:

моцкуп роковник
Logo psd created by freepik – www.freepik.com

Треба вам mockup за визит-карту? Никакав проблем. Овако лако можете приказати вашем клијенту како ће изгледати његове визит-карте када ви урадите дизајн:

моцкуп визит карта новчаник
Mockup psd created by rawpixel.com – www.freepik.com

Mockup дизајна вам штеди време и новац

На овај начин можете да уштедите и убрзате процес израде дизајна, презентовање и добијање крајњег производа. Вашем клијенту лако можете да покажете како ће нешто изгледати пре него што постане опипљиво и то је драгоцено. Ми смо дали неколико примера, али постоје и многи други mockup шаблони за разне врсте производа који се најчешће користе.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

Tags: , , , , ,

No comments yet.

Submit Comment