Moodle – платформа за интернет часове и курсеве

by | cPanel за почетнике

Moodle је једна од најкоришћенијих плафторми за вођење наставе и држање часова преко интернета. Бесплатна је и отвореног је кода у случају да желите да се бавите преправком функционалности.

Тренутно постоји повећана потреба за оваквим начином учења због епидемије вируса Корона која влада. Ако вам требају бесплатни сервиси за уживо пренос ваших предавања прочитајте Како емитовати предавања преко интернета у време Короне.

Како да инсталирам Moodle?

Ако већ имате хостинг са cPanel-ом, улогујете се на cPanel и пронађите Softaculous Apps Installer. Softaculous је скуп од преко 350 апликација које можете инсталирати “на клик”. Ако вас занима Softaculous видите овде.

софтацулоус моодле

Када отворите Softaculous, у поље за претрагу доступних апликација за инсталацију куцајте “moodle”, а када се та аплиакција издвоји у резултатима претраге само кликните на њу:

инсталација моодле цпанел

У следећем екрану кликните на Install now опцију:

моодле софтацулоус

Важна напомена: Пре него што кренете да инсталирате Moodle, размислите да ће Moodle радити на домену у његовом корену (овде -> neki-domen.com) или на поддомену (овде -> moodle.neki-domen.com) или у подфолдеру (овде -> neki-domen.com/moodle). На пример, ако већ имате сајт на домену, Moodle треба да инсталирате на поддомену или још лакше у подфолдеру.

У овом делу одаберите домен на којем инсталирате Moodle тако што ћете клинути на опцију Choose Domain. На слици је приказана инсталација на поддомену, па ако имате поддомене на cPanel-у они ће такође бити приказани ту.

Обратите пажњу на опцију In Directory. Ако ту упишете нешто, нпр moodle, онда ће инсталација бити урађена у neki-domen.com/moodle. Ако то поље оставите празно, онда ће инсталација бити урађена директно на домену или поддомену који сте одабрали у опцији Choose Domain. Ако нисте сигурни, станите и јавите нама шта планирате па ћемо ми урадити инсталацију за вас.

софтацулоус инсталација моодле

Даље, унесите назив вашег пројекта и опис:

моодле инсталација

Након тога упишите податке за креирање Админ налога. Будите пажљиви, унесите сложену лозинку и тачну емаил адресу. Ово је главни налог за управљање пројектом:

админ налог моодле

На крају само кликните на дугме Install и сачекајте да се инсталација заврши. Инсталација траје мање од једног минута и врло брзо имаћете спремну платформу.

Уколико при инсталацији Moodle платформе преко Softaculous-a добијете захтев да је потребно укључити intl и file info PHP екстензије, идите на почетну страну cPanel-a и отворите апликацију Select PHP Version и укључите потребне PHP екстензије тако што ћете их штиклирати у табели екстензија:

моодле интл филе инфо

Прочитајте документацију за Moodle

Moodle као једна од најкоришћенијих платформи за учење има много опција за управљање садржајима, корисницима, дозволама и улогама. Сходно томе има и богату документацију, па предлажемо да је истражите и пробате да пронађете решење за све што вам није јасно овде Moodle документација.

Како да направим нови курс на Moodle?

Када се улогујете по први пут на Moodle, видећете опцију за вођени обилазак. Предлажемо да прођете све по реду:

курс моодле

Нови (први) курс можете додати ако одете на Site home, а затим кликните на Add a new course:

нови курс моодле

Прођите све опције и попуните их. Видећете да су све опције прилично корисне и прилагођене вођењу курсева:

додавање новог курса моодле

Додајте опис предавања, видећете да је уређивач текста прилично добро урађен па лако можете форматирати текст, слике и видео:

курс моодле опис

Додајте слику која се приказује у прегледу курса:

слика курс моодле

Погледајте и све остале опције и искористите све што вам може бити од користи:

додатне опције курсева

На крају само кликните на једно од Save дугмади, у зависности од тога шта желите даље.

Како да додате нове кориснике на Moodle?

Идите на Site administration – Users – Add a new user:

моодле

Додавање новог корисника на Moodle је једноставно па ће бити потребно да унесете основне податке за управљање корисником и да би корисник могао да учествује.

Како да додате учеснике на Moodle курс?

Ако сте већ направили курс и додали нове кориснике на Moodle, идите на курс као Администратор, кликните на Participants, а затим на Enrol users:

додавање учесника курса

Ту одаберите корисника којег желите да додате на курс, доделите му улогу и на крају кликните на Enrol users да бисте сачували ово подешавање.

курс

Ако немате хостинг са cPanel-ом и Softaculous апликацијом јавите нам се

Moodle платформа ради са вашег хостинга, ако немате хостинг погледајте хостинг за Moodle овде. На овим хостинг пакетима постоји и Softaculous апликација са којом можете инсталирати Moodle или јавите нама да ми то урадимо за вас бесплатно. Погледајте и видео о Moodle платформи:

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи