Rank Math WordPress плугин за оптимизацију сајта за Google

by | WordPress за почетнике, Израда сајта

Ако је оптимизација Вордпрес сајта дошла на ред, то значи да сте већ направили ваш сајт и напредујете даље – време је да будете добро позиционирани на Google. У томе вам значајно може помоћи Rank Math плугин за оптимизацију Вордпреса.

Записали смо овде обимно упутство са описом већине опција које ће вам помоћи да што боље подесите овај плугин и добро се позиционирате на Google претрази. Гледали смо да покријемо што више корисних детаље, а за оно што нисмо поменули даћемо линкове до сајтова где можете истражити и пронаћи најбољу опцију за ваш сајт.

Оптимизација Вордпреса за Google – Rank Math плугин

Као и код сваког другог плугина, потребно је да га најпре инсталирате на вашем Вордпрес сајту. Идите у Plugins – Add New, потражите Rank Math и кликните на дугме Install Now да бисте инсталирали:

ранк матх плугин

Након инсталације, кликните на Activate дугме да бисте активирали плугин:

ранк матх плугин активација

Отвориће се страница са којом крећете у подешавање плугина. За почетак кликните на дугме Activate Rank Math:

налог ранк матх

У следећем екрану потражите опцију Not a member yet? Register Now да бисте отворили нови налог или се једноставно улогујте ако већ имате налог:

ранк матх регистрација

Можете се регистровати са Facebook налогом, Google налогом или користећи вашу е-мејл адресу:

ранк матх регистрација и налог

Ако регистрацију радите са е-мејл адресом, биће потребно да унесете име и вашу е-мејл адресу, а затим кликнете на дугме Register:

ранк матх регистрација мејлом

У следећем кораку само кликните на дугме ОК да бисте потврдили да се региструјете за сајт на којем и инсталирате плугин:

плугин wордпресс оптимизација

Подешавање Rank Math плугина за оптимизацију Вордпреса

Сада је Rank Math активиран и можете започети са подешавањем. Биће потребно да кликнете на дугме Start Wizard:

ранк матх старт wизард

Најпре означите чиме се бави ваш сајт, можете одабрати понуђене опције из падајуће менија. Додајте лого вашег сајта или блога у делу Logo for Google и то је лого који ће се видети на Google претрази. Овде можете поставити и слику која ће се појавити на друштвеним мрежама. На пример, када на Фејсу поделите неки чланак који нема featured image, та слика ће бити повучена одавде. Слику за друштвене мреже постављате ако у делу Default Social Share Image:

лого фор гоогле wордпресс

Када додате лого и слику за друштвене мреже, можете кликнути на Save and continue:

слика за друштвене мреже

Повезивање Вордпрес сајта на Google Search Console

Најпре ће бити потребно да овластите Rank Math да може да користи ваш Google налог да бисте се повезали на Google Search Console. Потребно је да кликнете на опцију Get authorization code опцију:

повезивање сајта на гоогле сеарцх цонсоле

Када приступите Google налогу добићете ауторизациони код, копирајте га и поставите у Rank Math плугин, а затим кликните на дугме Authorize:

гоогле регистрација

У делу Search Console Profile одаберите ваш сајт да би исправно био повезан са плугином. Након тога кликните на Save and Continue.

гоогле сеарцх цонсоле ауторизација

Укључите Sitemap за Вордпрес

У овом делу укључите опцију sitemap да би ваш сајт могао да има и сајтмапу на основу које ће Google знати шта имате на сајту када су у питању странице, чланци и други садржаји.

ситемап за ранкматх за гоогле оптимизацију

Да би Google могао да зна више о ваших сликама, укључите опцију Include images. Public Post Types се односи на постове (чланке), странице и друге типове страница које имате. На слици се види да у нашем случају постоји и тип Projects. Ово су типови које желите да буду у сајтмапи па их укључите (штиклирајте).

Овде су и опције за категорије па их можете штиклирати у Public Taxonomies:

таксономије за wордпресс плугин

SEO Tweaks оптимизација

Овде можете да аутоматизујете неке ствари, па за почетак укључите да се не индексирају празне категорије и тагови.

Овде је и опција којом можете означити да ли ће линкови из ваших текстова који воде до спољних сајтова бити праћени од стране Google претраживача или не. Такође, означите и да ли ће такви спољни линкови бити отворени у новом табу или новом прозору:

сео тwеакс

Овим сте завршили са основним подешавањима:

ранк матх подешено

Али хајде да подесимо и мало напреднија подешавања док смо још овде па идите на дно странице и кликните на дугме Setup Advances Options:

ранк матх адванцес напредне опције

404 Монитор за праћење непостојећих страница

Ако укључите 404 Монитор, Rank Math ће пратити све 404 странице и приказиваће вам извештај о томе. Непостојећа страница није проблем осим ако сте имали страницу коју је Google индексирао и уврстио у претрагу, а ви сте је након тога уклонили. Људи тада добијају ту страницу у Google претрази, али не могу да је пронађу на вашем сајту.

Опција Redirections служи да такве 404 странице буду аутоматски редиректоване на неку другу страницу која постоји, па можете укључити и ову опцију. Саме редирекције подешавате касније, за сада само укључите ову опцију.

404 монитор wордпресс

Укључите Schema Markup

Schema додаје мета податке вашем сајту који ће приказати обогаћене резултате у Google претрази и тако вам доводи више посетилаца. Ово можете укључити али прочитајте и текст о томе овде Schema.org Markup.

сцхеа маркуп wордпресс

За следеће опције биће потребно да мало истражите како желите да ваши садржаји на сајту буду виђени. Не можемо да претпоставимо шта би вама одговарало, па је најбоље да то урадите самостално.

сцхема wордпресс

Овим сте прошли најосновнија подешавања за оптимизацију Вордпрес сајта уз помоћ Rank Math плугина.

ранк матх 2

Додатна и корисна SEO подешавања за Вордпрес у оквиру Rank Math

ранк матх опције

Ово до сада су била подешавања која се пролазе у ходу, може се рећи да су једноставнија. Хајде да сада прођемо тек мало сложенија подешавања која ће вам помоћи да се ваш сајт боље прилагоди Google претрази.

Проћи ћемо редом све скупове подешавања за Rank Math плугин. Подешавања има доста па ћемо се потрудити да прикажемо што више конкретних детаља.

Rank Math подешавања налазе се у Вордпрес Dashboard-у под називом овог плугина. Видећете да су подељена у скупове сродних подешавања.

Rank Math – Dashboard

У овом делу, на првом месту, налазе се модули (Modules) које може укључити и побољшати – допуни функционалност вашег сајта. На пример, ту је 404 Monitor који сте вероватно укључили раније, али ту је и AMP (Accelerated Mobile Pages) плугин за много бржи приказ сајта на мобилним телефонима. За више о приказу сајта на мобилним телефонима и Google претрази видите Google Page Speed update утиче на рангирање сајтова у мобилној претрази.

дасхбоард ранк матх

У Help делу можете пронаћи корисне линкове до базе знања и слично. Setup Wizard сте већ прошли, док у делу Import & Export можете:

 • да урадите извоз свих подешавања (Export settings) ако исте поставке желите да примените на другом сајту
 • да урадите увоз свих подешавања (Import Settings) ако имате нови сајт и желите да примените иста подешавања која сте већ имали на другом сајту – да не бисте подешавали од почетка
 • да направите бекап свих подешавања и вратите стање на бекап који сте раније направили – у делу Backups.
бекап ранк матх

Прилично проста подешавања са којима се можете упознати да бисте их касније користили ако вам буду била потребна. Идемо даље.

Rank Math – General Settings

Овде коначно долазимо до конкретнијих подешавана за SEO када су у питању линкови, слике, webmaster tools, robots.txt, .htaccess, 404 монитор, search console, редирекције.

сео сеттингс wордпресс

Links – предлажемо да прођете сва подешавања и проверите да ли треба нешто да укључите или да искључите нешто што је дошло подразумевано укључено. Ево шта је корисно овде:

 • Strip Category Base: ако ово укључите из линкова категорија биће уклоњен део “category” из primer.com/category/moja-kategorija па ће линк бити лепши. Погледајте више о томе овде.
 • Redirect Attachments: ако неко наиђе на слику из вашег текста у Google Images (пример) и кликне на слику биће аутоматски редиректован на текст где се слика налази – прилично корисно ако нас питате.
 • Redirect Orphan Attachments: ово се односи на слике са сајта које не припадају тексту а опет се негде нађу на интернету. Можете поставити линк на који ће такве слике водити када неко кликне на њих.
 • Remove Stopwords from permalinks: Ово уклања “stopwords” из линкова. Stopwords су речи као а, and, the и са разлогом их треба уклонити из линкова јер немају никакву вредност за SEO и могу створити непотребни “шум”.

Images – Овде су SEO опције које се односе на истакнуте слике на текстовима и страницама, ево шта је корисно:

 • Add missing ALT attributes: Коначно и сјајно. Додаје ALT атрибуте аутоматски на слике без ALT атрибута.
 • Add missig TITLE attributes: Исто као и Add missing ALT attributes, само за TITLE атрибуте.

Bradcrumbs – ово је функција која омогућава да посетилац види где се налази на сајту, корисно ако имате дубље странице са подстраницама. Овде можете укључити или искључити ову функцију. То је ово:

Бреадцрумбс

Webmaster Tools – Овде се пријављујете на различите вебмастер сервисе као што су: Google Search Console, Bing Webmaster Tools, Baidu Webmaster Tools, Alexa Verification ID, Yandex Verification ID, Pinterest Verification ID, Norton Safe Web Verification ID. Испод сваке опције имате линк и кратко објашење о чему се ради. Тај линк води до странице за регистрацију за одређени вебмастер алат – на пример да се пријавите на Google и да би Google знао да постојите користите Google Search Console.

Edit robots.txt – Овде уређујете robots.txt фајл. Овај фајл говори аутоматским роботима који претражују сајтове (нпр. Google роботи) које фолдере да индексирају а које не. Ако нисте сигурни, погледајте овде више о robots.txt.

Edit .htaccess – Овај фајл је доста битан за рад целог сајта и можете га мењати одавде. Мењајте га само ако знате шта радите. Ако не знате, оставите га онаквим какав јесте.

404 Monitor – Кратко, можете подесити број логова који ће се чувати. Логови (белешке) се односе на све (погрешне) странице са којима су посетиоци покушали да дођу на ваш сајт.

Search Console – Ово се односи само на Google Search console и овде можете ауторизовати плугин да ради са вашим Google налогом (то све већ урадили на почетку). Такође, овде су и опције за Cache Limit.

Redirections – Овде можете поставити 404 редирекције (непостојећа страница вашег сајта редиректује на неку постојећу) или додати наменске редирекције.

Rank Math – Titles & Meta опције и подешавања

Овде постоји много тога што се може подесити, па ћемо напоменути само најзанимљивије опције.

глобал мета титлес мета

Global meta – већина ствари за наслове и мета опције:

 • Separator Character – Овде бирате како ћете у насловима у Google претрази раздвајати име сајта од описа сајта:
глобал мета сепаратор
 • Capitalize Titles – Не знамо да ли ће вам ово требати, али ова опција аутоматски поставља прво велико слово на сваком наслову који имате на сајту.
 • OpenGraph Thumbnail – ова опција је овде и ако сте на почетку поставили слику за друштвене мреже, видећете је и сада.

Local SEO – овде су опције које се односе на локалне услове као што је радно време.

Social Meta – разне опције и линкови до свих друштвених мрежа, прођите детаљно и подесите детаљно ако имате и водите лепе профиле.

Homepage – већина важних ствари које су везане за вашу почетну страницу сајта.

 • Homepage title – одредите како ће изгледати почетна страница у Гоогле резултатима.
 • Homepage Meta Description – овде одредите шта ће ићи у опис ваше почетне страница у Google резултатима.
 • Homepage Title for Facebook – Одређује који наслов ће се приказати када неко подели вашу почетну страницу на Фејсу.
 • Homepage Description for Facebook – Одређује опис странице који ће се појавити на Фејсу када неко подели вашу почетну страницу тамо.
 • Homepage Thumbnail for Facebook – Ово је слика која ће се појавити на Фејсу када неко подели вашу почетну страницу.

Posts – све опције везане за то како ће се ваши постови (чланци) приказати у резултатима претраге.

 • Single Post Title i Single Post Description – Како ће изгледати наслов и опис чланка у Google претрази.
 • Link Suggestions – активира препоруке за изглед линкова.
 • Link Suggestion Titles – бирате да ли ће се линк градити на основу наслова или на основу фокусне речи.

Pages – овде важи готово све исто као и за Posts. У суштини, Вордпрес не прави велику разлику између страница и постова.

Sitemap Settings – Rank Math

Овде су смештена подешавања која се односе на сајтмапу вашег сајта. Сајтмапа даје костур вашег сајта и приказује структуру.

Ситемап Сеттингс - Ранк Матх

General – основна подешавања сајтмапе:

 • Ping Search Engines – од понуђеног, обавезно укључите ову опцију која повремено “пингује” претраживачке машине приказујући да је ваш сајт жив. Прегледајте и друге опције, али колико видимо све што је исправно је већ укључено.

Posts – Pages – Media – Projects – у сваком овом делу можете само означити да ли ће се тај тип појавити у сајмапи или не. Подразумеване опције су већ у реду, али можете истражити ако желите да означите другачије.

Categories – Tags – можете оставити подразумевана подешавања.

404 Monitor – Rank Math

Овде можете пратити белешке о томе како гласи страница вашег сајта коју је посетилац покушао да пронађе (да дође на ту страницу) а да је та страница приказала статус 404 – непостојећа страница. Сходно томе можете предузети мере и истражити о чему се ради.

404 Монитор - Ранк Матх

Redirections – Rank Math

Овде постављате све редирекције. Ево примера како да додате редирекцију ако сте имали неку страницу коју сте угасили и желите да линк старе странице ради редирекцију на неку другу-нову страницу:

 • у поље Source URLs упишите стари линк
 • у поље Destionation URL упишете нови линк
 • у Redirection Type одаберите која врста редирекције ће овде радити
 • Статус: одаберите Activate, или Deactivate ако некада будете желели да деактивирате ово преусмерење.
 • на крају кликните на Add redirection да бисте додали ту редирекцију.
Редирецтионс - Ранк Матх

Search Console – Rank Math

Сећате се да сте повезали Google Search Console и Rank Math? Е па сада и овде можете видети детаље претраживача без одласка директно на овај Google сервис:

сеарцх цонсоле ранк матх

SEO Analysis – Rank Math

Из овог дела радите SEO анализу вашег сајта. Више о томе прочитајте овде Analyzing Your Site’s SEO with Rank Math.

сео аналyсис ранк матх

Status & Tools – Rank Math

Неколико корисних опција, најзанимљивија је:

 • Rollback to Previous Version – можете вратити Rank Math на неку старију верзију. На пример, урадили сте update и имате нешто што вам не ради исправно у тој новој верзији.
статус анд тоолс ранк матх

Обавезно истражите и друге опције које се овде налазе.

Help & Support – Rank Math

Ово је доста користан део јер се управо овде налази доста корисних линкова до сајтова на којима можете научити много тога корисног за даљи рад вашег сајта. Истражите све линкове и проверите шта би могло да вам буде од користи.

хелп суппорт ранк матх

Оптимизација Вордпрес сајта за Google није лака

Ово се може закључити из мноштва опција које смо представили овде, али не одустајте тако лако. Битно је да имате у виду да оптимизација сајта за Google није посао од једног дана и да је за прве резултате често потребно да прође пар дана или пар недеља тако да имате довољно времена да полако прођете сва подешавања и лепо подесите.

Ако још увек немате сајт, израду вашег новог сајта можете започети одавде: Наручивање хостинга за нови сајт.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи