Zašto kompanije treba da imaju blog i kako oživeti brend

od strane | SEO i Marketing sajta

blog-kompanije

Internet prezentacija gubi svoju svrhu bez posetilaca. Sajt radi sajta nije produktivan. Ako ste rešili da svojom internet prezentacijom unapredite poslovanje, potreban vam je i sadržaj koji će uz dobro osmišljen plan dovoditi posetioce. Sadržaj sajta koji nema blog često je ograničen na specifikaciju ponude i poslovanja. Međutim, sadržaj veb sajta firme koja vodi blog proširen je na objašnjenja ponude, potvrde kvaliteta, zanimljivosti, probleme, ali i rešenja koja takođe ulaze u okvir usluga. Uvek ažuran i zanimljiv sadržaj je detalj koji će novog klijenta privući vama, dok sama tematska širina i ključne reči utiču i na internet pretragu koju potencijalni klijenti obavljaju.

Blog vas može postaviti ispred konkurencije

Kao primer iskoristićemo dve firme koje se bave sličnim delatnostima. Obe firme na svojoj internet ponudi imaju slične proizvode i slične cenovnike. I jedna i druga firma posluju u istim pravnim uslovima i mogućnostima da svoje poslovanje razvije i unapredi. Jedna od te dve firme je sva svoja iskustva, probleme klijenata zajedno sa rešenjima spakovala u blog formu. Ista firma izdvaja i vreme da razgovara sa svojim klijentima, beleži njihova mišljenja i svedočenja. Druga firma se drži strogog prikaza svoje delatnosti i usluga bez odstupanja i utapa se u šablon sličnih firmi. Iako obe ove firme nude slične kvalitete samo jedna ima bolju šansu da se dobro reklamira na internetu. Nije teško uvideti koja je to firma.

Blog može lako izgraditi reklamu, potvrdu truda i zalaganja firme da izađe u susret svojim klijentima i sve to na vrlo jednostava način, koristeći već postojeće resurse, iskustva i materijale.

ispred-konkurencije-uz-pomoc-bloga

Blog se uklapa u svaku formu društvenih medija

Naravno, ovde se podrazumeva da kompanija već koristi sve blagodeti oglašavanja i marketinga koje društvene mreže pružaju. Povezivanje bloga sa društvenim mrežama koristi udobnost na koju su korisnici tih mreža navikli. Cilj na društvenim mrežama nikada ne treba da bude prikaz celokupnog sadržaja ili deljenog teksta sa bloga iz prostog razloga što Facebook, Twitter, Google+ nisu ni zamišljeni tako niti imaju dobre mogućnosti da sadržaje prikažu onako kako to može izgledati na blogu. Kratku, jasnu i već ustaljenu formu društvenih mreža treba maksimalno iskoristiti za reklamiranje posla kojeg vodimo na stranici našeg sajta. Na takav način stvara se ustaljeni režim povezivanja objava sa tekstovima što će vrlo brzo doneti vidljive rezultate.

Blog čini kompaniju čovečnijom

Kada potencijalni kupac dođe na veb sajt kompanije vidi profesionalnost i trud da se klijentu omogući najbolja usluga, ali ako želite da posetilac zaista i oseti da se iza elektronske prezentacije kriju i pravi živi ljudi, morate da uključite i načine koje blog omogućava. Osnovna komunikacija, pitanja i odgovori, tekstovi i sve ono o čemu ste napred čitali mora da daje do znanja da vi zaista cenite klijente, i prošle i buduće, kao i njihovo mišljenje, izlazite u susret njihovim željama i umete da slušate.

Iskusni blogeri u svojim savetima često govore da se tekstovi ne pišu za hiljadu ili milion ljudi, već za jednog čitaoca. Čitaoca čije probleme prepoznajete i pružate mu rešenje. Isto važi i za kompanije. Stvaranje čvrste osnove i pridobijanje klijenata mora da se odvija prikazom realnog kvaliteta i po obrascu 1+1.

Oživljavanje brenda kroz blog

Imate firmu, brend, veb prezentaciju i uloženi novac. Nemate dobru posećenost, nove sadržaje koji vas putem interneta i društvenih mreža povezuju sa klijentima. Nemate nešto što bi vas na internetu izdvojilo iz mnoštva sličnih ponuda, ali imate iskustva, rad, dugogodišnju praksu i želju da unapredite svoje prisustvo na internetu. Evo šta može blog da učini za vas, ali i šta vi morate da uradite da biste postigli značajne pomake.

postojeci-materijali

Koristite postojeći i stvarajte nove materijale

Bilo da ste nova ili firma sa godinama iskustva sigurno posedujete materijal koji vam može poslužiti da napravite odličnu priču, stručni tekst ili reportažu koja je srodna vašoj delatnosti poslovanja. Taj materijal može biti u obliku fotografija, video snimaka, ilustracija, grafikona i sve ostalo što se može pretvoriti u formu vidljivu na veb sajtu.

  • Fotografije – čak i ako blog pokrenete nakon nekoliko godina poslovanja biće zanimljivo da klijentima koji posete vašu veb prezentaciju pokažete galeriju slika pod nazivom “Ovako je izgledao naš početak“, ili “Prva godina poslovanja u dvanaest slika“, zašto da ne i “Deset godina našeg uspešnog poslovanja u slikama“. Ideja je mnogo, retrospektiva je uvek poštovana i može svedočiti o vašoj istrajnosti i iskustvu. Sve postojeće fotografije se mogu iskoristiti i to ne mali broj puta, ali se ne mogu menjati i uređivati već uhvaćeni kadrovi. Zato, nove fotograije, sada kada znate da ih na blogu možete kvalitetno upotrebiti, itekako mogu biti tempirane i dobro organizovane. Unajmite profesionalnog fotografa i izložite mu vaše želje vezane za promociju. On će umeti da iz vaše firme izvuče najlepše uglove i detalje. Beležite sve, jer nikada ne znate kada i zašto vam može to trebati. Snimite značajne trenutke poslovanja, proizvode, zanimljivosti, probleme ali i njihova rešenja.
  • Video materijal je odličan za sve vrste prezentacija, ali za razliku od fotografija ne može se lako upravljati situacijama koje se snimaju. Pored toga, treba biti oprezan da veb prezentacija ne bude pretrpana video snimcima. Koliko god detalja može biti prikazano na snimku, jedna slika i dalje govori više od petnaestominutnog video klipa koga niko ne odgleda do kraja. Ljudi danas nemaju toliko vremena da uvek pored teksta i slika gledaju i video reportaže. Dakle, umereno prikazivanje i biranje najzanimljivijih i najreprezentativnijih klipova. Ako se vaša firma našla u vestima ili emisiji na televiziji dobro je iskoristiti kratak isečak i podeliti ga na blogu uz prigodni tekst.
  • Ilustracije, grafikoni… Svaki materijal koji se može pretočiti u upotrebljivu veb formu može se naći kao sastavni, ali i glavni deo tekstova. Iako ovakva vrsta radije ide uz stručne tekstove i prikaze planova ili uspeha nikada ih to nije činilo neupotrebljivim na blogu. Upravo zato blog nikada nije ni važio za strogo zabavnu, ličnu prezentacionu formu na internetu. Mnoge ličnosti, korporacije, fakulteti i naučne ustanove koriste blog radi pokretanja diskusije na stručne teme.

srecni-klijenti

Beležite i koristite svedočenja klijenata kao potvrdu kvaliteta

Da svom brendu udahnete život, uvećate aktivnost i poboljšate komunikaciju na internetu iskoristite iskustva iz prošlosti, bolje slušajte šta kažu sadašnji klijenti i pripremite se za buduće. Beležite sve što klijenti kažu o vama, (ne)zadovoljstva i probleme. Potrudite se da na nenametljiv način ostvarite kontakt i održite vezu sa vašim kupcima i korisnicima usluga. Zamolite ih za svedočenje, obavestite ih da će se njihov intervju biti korišćen u promotivne i istraživačke svrhe, poklonite im nešto iz vaše nove palete proizvoda i pitajte ih za mišljenje.

Baš kao i napred pomenuti materijali i iskustva se mogu pretočiti u čitljivu formu. Fotografije i video materijal sa zadovoljnim kupcima (uz njihovo odobrenje) uz dobro osmišljen i sproveden marketing na društvenim mrežama može vam doneti boljitak ravan uspehu skupo plaćene reklame na televiziji.

Svedočansto o kvalitetu iz ustiju pravih (ne glumaca u reklami) klijenata koji posluju sa vama mogu biti (i jesu) najjači argumenti na strani zaštite i promocije vašeg poslovanja. Pored toga, i u zavisnosti od delatnosti vaše firme, uputstva za rešavanje problema, proizvodi (vaši) koji ih rešavaju, situacije i doživljaji povezani sa onim čime poslujete jesu odličan materijal za izgradnju bloga.

Stručni tekstovi

Blog jeste začet kao veb beleška, zapis (eng. web log – blog), ali je postepeno evoluirao u prezentaciju koja može sadržati širok dijapazon sadržaja. Stručni tekstovi, literatura i diskusije mogu da pronađu mesto upravo na blogu vaše firme. Dugometražne liste vaših usluga i cenovnici umeju da budu dosadni, naročito ako nisu pregledni. Specifikacije, sastav i opisi mogu da budu takođe zamorni. Tekstovi sa specifikacijama, merilom kvaliteta, materijalom i načinima pomenutih napred u ovom tekstu mogu da budu prisniji, lepši, zanimljiviji i kao takvi isplativiji. Upravo zbog toga sam i pisao ovih redom, jer fotografije, video materijal i potvrde kvaliteta mogu učiniti zanimljivim i najdosadniji materijal ako sve to lepo uklopite i predstavite klijentu onako kako jeste.

To je ujedno i odličan način da se razlikujete od već viđene, poznate forme i time izdovojite od konkurencije. Naravno, trebaće vam vremena, ali će vam klijenti biti zahvalni a vaš posao i usluge biće dobro prezentovani.

0f66ad35-910a-4f76-a78b-4b5c99c3847b

 Blog kao digitalni centar PR aktivnosti

Ako obuhvatite sve ovo napred pomenuto i uz dobru organizaciju spojite u jednu celinu, na jednom mestu, kao jedan blog, dobijate centar vašeg internet predstavljanja. Ako dalje, sve kreatore aktivnosti (autore) povežete u jedan tim i komunikaciju obogatite alatima za organizaciju i upravljanje kakve ima WordPress i o čemu će sigurno biti reči u nekom od narednih članaka, dobićete kvalitetan i jednostavan, isplativ PR centar koji će na dalje upravljati svim objavama na društvenim mrežama i komunikacijom na internetu generalno.

Zaključak koji ne završava priču

Pokretanje i oživljavanje, personalizovanje brenda firme nije jednokratni proces. Traži mnogo više od pukog postavljanja stranica i priča nikada ne prestaje. Možda menja likove, doživljaje i ističe trendove ali uvek prati jedan tok. Tok koji firmu vodi napred idejama koje idu u korak sa zakonima koje diktira tržište, pružaoci i korisnici krajnje usluge. Bitno je znati da ovo nije posao koji se obavlja bez plana i strategije jednostavnim deljenje objava na društvenim mrežama po sistemu slučajnog odabira. Jedno od boljih rešenja je da ovaj posao poverite firmi koja se bavi digitalnim marketingom, a verovatno najbolje rešenje da je ogranizujete svoj tim ljudi u čiju ćete edukaciju uložiti i koji će domen marketinga vaše organizacije držati pod stalnom kontrolom.

 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

0 коментара

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu