Chevereto галерија, инсталација преко Softaculousa из cPanela

Chevereto Free је бесплатно решење за складиштење фотографија на вашем хостингу. Ова апликација долази уз сваки Адриахост пакет и лако се инсталира. Лако можете подесити да фотографије које постављате буду јавно доступне или део ваше приватне колекције.

Chevereto Free има следеће могућности:

 • Админ панел
 • Basic API
 • Кодове за уградњу и опције дељења
 • Менаџер датотека
 • Flood protection
 • Промену величине слика
 • Отпреманје више слика истовремено
 • Вишејезичност
 • Приватни мод (заштита лозинком)
 • Подршка за сервисе за скраћивање URL-а
 • Теме
 • Водени жиг

Долази уз сваки cPanel из Адриахост понуде и лако се инсталира

Сви корисници Адриахост хостингa уз наручене пакете дељеног хостинга добијају и cPanel уз који долази и одлична Softculous апликација. Ова апликација омогућава инсталацију преко 350 скрипти за сајтове, форуме, портале, блогове и друге апликације. Између осталог, Softaculous може инсталирати и Chevereto апликацију.

Довољно је да се улогујете на cPanel и потражите Softaculous. У склопу ове апликације пронађите Chevereto и покрените инсталацију кликом на дугме Install.

Потребно је означити домен на којем треба инсталирати апликацију, као и локацију. Уколико немате посебну потребу да галерија буде инсталирана у одређеном фолдеру домена (нпр. domen.rs/овде), поље In Directory оставите празним, односно обришите подразумевани унос.

Одмах након инсталације добићете приступне линкове за администрацију који се граде по моделу “https://vaš-domen.rs/login“.

Подешавањима приступате из Admin изборника:

У склопу саме апликације постоји доста корисних подешавања које се тичу могућности, али лако можете уређивати и профиле корисника:

Лако се користи

Једном када инсталирате ову апликацију и подесите одговарајуће могућности лако је можете користити. Довољно је да кликнете на опцију Upload и са свог рачунара одаберете фотографије које желите да отпремите на сервер.

Прилично олакшавајућа околност је могућност додавања више слика одједном што додатно штеди време.

Не заборавите да подесите опцију приватности у зависности од тога да ли желите да ваша слике буду јавно изложене или доступне само корисницима вашег сајта. Опције приватности подешавате у Dashboard – Settings – Website privacy mode:

Галерија за фотографе, веб-дизајнере и свакодневне кориснике

У ранијем тексту Lychee галерија за чување и презентацију ваших фотографија, описали смо Lychee галерију. Разлика између ове две галерије је што Chevereto може бити користан како свакодневним корисницима тако и корисницима којима је неопходно да имају мало више подешавања, могућности и додатне начине да организују своје фотографије.

Управо због тога, Chevereto лако може бити прави одабир и за кориснике који се професионално баве фотографијом или дизајном генерално.

Да бисте користили све предности Chevereto галерије потребно је да имате хостинг простор за вашу галерију и домен, односно адресу која ће омогућити да ваша галерија постоји на интернету. Што се тога тиче, и хостинг и домен можете регистровати у Адриахосту, док на следећим страницама можете видети више детаља о свему томе:

Имајте у виду да у Адриахосту добијате и бесплатан SSL уз наручени хостинг пакет. На тај начин можете додатно заштитити своје податке и фотографије које бисте постављали на хостинг простор. Више о томе прочитајте овде: Бесплатан SSL.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

Tags: , , ,

No comments yet.

Submit Comment