CMS Made Simple и израда новог сајта

CMS Made Simple је контент менаџмент систем (енгл. Content Management System) на којем лако можете направити свој сајт. Сам начин уређивања и администације сличан је оном у контролним таблама са којима сте се можда већ срели у Вордпрес, Џумла или Друпал системима. Овакав систем омогућава лако креирање страница и додавање садржаја, као и уређивање самог изгледа сајта.

Основне предности којим се CMS Made Simple истиче су следеће:

  • Администаторски панел са подршком за више језика (доступан је српски језик)
  • SEO Friendly URL структура
  • Интегрисани манаџер датотека
  • Интегрисана помоћ
  • Надоградив систем
  • Пуна подршка за теме и шаблоне
  • Минимални серверски захтеви
  • Мали футпринт (енгл. footprint)

Брза инсталација из Адриахост cPanel-a

Уз Адриахост cPanel добијате све могућности да брзо и лако инсталирате неку од 350 скрипти сајтова и портала. Ово је омогућено преко Softaculous апликације коју добијате уз сваки наш хостинг пакет. Потребно је да се улогујете на ваш cPanel и потражите ову апликацију. Отворите је и пронађите CMS Made Simple, а затим кликните на дугме Install Now.

Процес инсталације је брз и једноставан. Највећу пажњу обратите на први део где треба одабрати протокол (http или https, и не заборавите да у Адриахосту добијате SSL сертификат бесплатно), а затим и домен на којем ће сајт радити. У овом делу обратите пажњу и на опцију In Directory јер уколико оставите подразумевани унос, сајт ће бити инсталиран у одређеном фолдеру уместо у корену домена. Уколико желите да сајт буде инсталиран у фолдеру домена (sajt.rs/овде) унесите име фолдера по жељи, али уколико желите да сајт буде инсталиран у корену домена, обришите подразумевани унос и ово поље оставите празним.

Током инсталације не заборавите да можете одабрати и српски језик па ће вам администрација сајта бити прилично једноставна.

Податке о приступним линковима добијате одмах након инсталације. Тада можете искористити корисничко име и лозинку које сте унели током постављања инсталације.

Примери CMS Made Simple сајтова из праксе

Како су то на званичком сајту инстакнуто, ова платформа је лако скалабилна па се подједнако добро може искористити за мале фирме или велике корпорације. На сликама испод можете видети неколико примера:

kamoflorist.co.nz

kompozit.cc

pe.lt

Да ли сајт може да ради на овој плафторми?

Као што можете видети у наведеним примерима, CMS Made Simple може лако бити организован у сајт за ваш хоби или посао. Потребно је само да имате времена и стрпљења за креирање новог сајта. Имајте у виду да у односу на Вордпрес и остале познатије плафторме, овај CMS није толико подржан и можда вам буде теже да пронађете упутство за сваки детаљ који желите да измените и подесите на свој сајту, али уз мало труда и учења можете направити сајт по вашој жељи.

Било да се одлучите за ову или било коју другу плафторму, ваш сајт можете лако поставити користећи услуге које пружа Адриахост. Биће вам потребан хостинг за ваш сајт који можете наручити на нашој страници хостинг понуде. Такође, да би ваш сајт могао да буде пронађен на интернету, потребан вам је и домен, односно, адреса за ваш сајт па је можете регистровати на страници за регистрацију домена.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

Tags: , , ,

No comments yet.

Submit Comment