DNS контролни панел и како управљати DNS зонама на домену

Када региструјете домен код нас, можемо вам активирати DNS контролни панел. Уз њега добијате разне опције управљања доменом, поред тога даћемо вам 50MB хостинга на који можете поставити статичку страну, 1 е-мејл налог, форвардере, анти-спам заштиту. У овом упутству представићемо вам DNS контролни панел и показати како да управљате А записом, MX записом и CNAME записом.

Када вам треба управљање DNS зонама домена?

DNS контролни панел служи за управљање DNS зонама на домену и потребан је уколико желите да користите мејлове преко спољних сервиса као што су: G-Suite, Yandex Mail, GMail, Zoho Mail, Fast Mail, Rackspace или желите да имате сајт са својом адресом на бесплатним плафтормама као што су Blogger, Weebly, Wixx, BlogSpot и сличнима.

Постоје интернет сервиси ка којима не можете усмерити домен користећи NS параметре, већ само уз помоћ DNS записа као што су А, CNAME, TXT, MX запис.

Као пример узећемо да имате блог на BlogSpot платформи, док сте код нас купили домен (адресу за ваш сајт). Да би ваш блог који се налази на BlogSpot-у почео да користи нову адресу коју сте закупили, потребно је да буде усмерен ка BlogSpot-у уз помоћ CNAME записа.

Да би домен био усмерен, потребно је да од BlogSpot-a затражите CNAME записе и унесете их кроз DNS контролни панел.

Како додати и мењати А record?

Када вам је домен код нас а желите да вам сајт буде на другом серверу, тада мењате А record. Потребно је да се улогујте на ваш контролни панел уз помоћ података које сте добили и отворите апликацију Advanced Zone Editor. Овде можете уређивати постојеће зоне или додавати нове. Процедура је једноставна и потребно је само да од сервиса који желите да користите добијете тачне записе које треба унети у DNS зоне.

Комплетно упутство за додавање новог или измену постојећег DNS записа можете прочитати овде: Додавање и измена DNS зоне домена (А, CNAME, TXT запис)

Како додати или изменити MX запис?

Када желите на нашем хостингу да користите други мејл сервис (Gmail, Outlook, Yandex…) онда морате променити MX запис. MX запис на вашем домену говори свим осталим мејл серверима где да доставе ваш мејл. Овај запис можете мењати када желите да свој сајт приказујете са нашег сервера, док за мејл сервер желите да користите други сервер. Да би то фунционисало исправно, потребно је унети MX запис који ће усмеравати е-мејл саобраћај на други сервер.

Отворите контролни панел и кликните на Zone Editor:

Кликните на опцију MX Record:

И унесите запис који сте добили од провајдера сервера преко којег желите да користите е-мејлове:

Потребно је да унесете приоритет у поље Priority. 0 – нула је приоритет највишег реда и означава да се мејл сервер налази на локалном серверу, па уколико се ваш MX сервер не налази на нашем серверу, поставићете други приоритет. У поље Destionation упишете запис који сте добили од провајдера сервера.

Како креирати е-мејл адресу на DNS контролном панелу?

На DNS контролном панелу можете користити једну е-мејл адресу бесплатно. Ово је идеално јер можете имати е-мејл са именом ваше фирме. На пример, ако сте закупили домен mojakompanija.rs можете направити адресу prodaja@mojakompanija.rs.

Потребно је само да нову адресу креирате по следећем упутству: Креирање е-мејл адресе на DNS контролном панелу

Овако креирану адресу можете користити као и сваку другу е-мејл адресу, примати и слати мејлове. Можете јој приступити путем Webmail апликације преко линка који се креира на моделу:

ime-sajta.rs/webmail

(“ime-sajta.rs” замените именом вашег домена)

Такође, ову е-мејл адресу можете користити и преко десктоп мејл клијента као што је Outlook или Thunderbird. Уз то можете користити опције као што су Autoresponders (аутоматско одговарање) и Forwarders (аутоматско прослеђивање поште). За заштиту од SPAM мејлова можете подесити и Apache SpamAssissin. Све ово можете подесити користећи следећа упутства:

Како поставити сајт на DNS контролном панелу?

На нашем панелу можете поставити и своју презентацију. Ово вам је корисно уколико желите да унапред резервишете домен, али не желите да одмах закупите и хостинг јер сајт планирате тек следеће године. Нема проблема, потпуно бесплатно можете поставити страницу обавештења која ће све посетиоце обавестити да “долазите ускоро!” и да вас у међувремену могу контактирати на е-мејл или телефон који ће бити постављен на страници.

За постављање сајта само потражите File Manager апликацију:

Кликните на public_html фолдер (на слици означено бројем 1), а затим на дугме Upload (на слици означено бројем 2) да бисте извршили уплоад, односно, отпремање фајлова вашег сајта на сервер:

Након што поставите фајлове вашег сајта у /public_html директоријум, сајт ће почети да се приказује на вашем домену. Имајте у виду да уколико сте ваш домен већ усмерили ка неком другом серверу, фајлови које овде поставите неће бити видљиви. Обратите пажњу да можете поставити само статичке стране тј. да немате могућност коришћења SQL базе података. Ово вам даје могућност да уз регистрован домен поставите мини сајт или неко обавештење (сајт у изради, контакт телефон…) Уколико вам треба нешто више од овога, морате купити хостинг.

Решење које добијате у Адриахосту омогућава да домен усмерите тачно тамо где треба. Потребно је само да региструјете свој домен и јавите нам да су вам потребни услови за усмерење домена путем DNS записа зона. Домене из наше понуде можете видети на страници понуде домена, док нас за додатну помоћ можете контактирати слањем тикета или коришћењем наше контакт форме.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

Tags: , , ,

No comments yet.

Submit Comment