DNS контролни панел и како управљати DNS зонама на домену

by | cPanel за почетнике, Свет домена

Када региструјете домен код нас, можемо вам активирати DNS контролни панел. Уз њега добијате разне опције управљања доменом, поред тога даћемо вам 50MB хостинга на који можете поставити статичку страну, 1 е-мејл налог, форвардере, анти-спам заштиту. У овом упутству представићемо вам DNS контролни панел и показати како да управљате А записом, MX записом и CNAME записом.

Simple Zone editor, Advanced Zone editor, Zone Editor

Када вам треба управљање DNS зонама домена?

DNS контролни панел служи за управљање DNS зонама на домену и потребан је уколико желите да користите мејлове преко спољних сервиса као што су: G-Suite, Yandex Mail, GMail, Zoho Mail, Fast Mail, Rackspace или желите да имате сајт са својом адресом на бесплатним плафтормама као што су Blogger, Weebly, Wixx, BlogSpot и сличнима.

Постоје интернет сервиси ка којима не можете усмерити домен користећи NS параметре, већ само уз помоћ DNS записа као што су А, CNAME, TXT, MX запис.

Као пример узећемо да имате блог на BlogSpot платформи, док сте код нас купили домен (адресу за ваш сајт). Да би ваш блог који се налази на BlogSpot-у почео да користи нову адресу коју сте закупили, потребно је да буде усмерен ка BlogSpot-у уз помоћ CNAME записа.

Да би домен био усмерен, потребно је да од BlogSpot-a затражите CNAME записе и унесете их кроз DNS контролни панел.

Dodatne mogućnosti za dodavanje domena u dns kontrolni panel

Како додати и мењати А record?

Када вам је домен код нас а желите да вам сајт буде на другом серверу, тада мењате А record. Потребно је да се улогујте на ваш контролни панел уз помоћ података које сте добили и отворите апликацију Advanced Zone Editor. Овде можете уређивати постојеће зоне или додавати нове. Процедура је једноставна и потребно је само да од сервиса који желите да користите добијете тачне записе које треба унети у DNS зоне.

Dodavanje dns zapisa u kontrolnom panelu

Комплетно упутство за додавање новог или измену постојећег DNS записа можете прочитати овде: Додавање и измена DNS зоне домена (А, CNAME, TXT запис)

Како додати или изменити MX запис?

Када желите на нашем хостингу да користите други мејл сервис (Gmail, Outlook, Yandex…) онда морате променити MX запис. MX запис на вашем домену говори свим осталим мејл серверима где да доставе ваш мејл. Овај запис можете мењати када желите да свој сајт приказујете са нашег сервера, док за мејл сервер желите да користите други сервер. Да би то фунционисало исправно, потребно је унети MX запис који ће усмеравати е-мејл саобраћај на други сервер.

Отворите контролни панел и кликните на Zone Editor:

DNS zone editor

Кликните на опцију MX Record:

Upravljanje MX zapisom

И унесите запис који сте добили од провајдера сервера преко којег желите да користите е-мејлове:

Dodavanje MX zapisa priority Destionation

Потребно је да унесете приоритет у поље Priority. 0 – нула је приоритет највишег реда и означава да се мејл сервер налази на локалном серверу, па уколико се ваш MX сервер не налази на нашем серверу, поставићете други приоритет. У поље Destionation упишете запис који сте добили од провајдера сервера.

Како креирати е-мејл адресу на DNS контролном панелу?

На DNS контролном панелу можете користити једну е-мејл адресу бесплатно. Ово је идеално јер можете имати е-мејл са именом ваше фирме. На пример, ако сте закупили домен mojakompanija.rs можете направити адресу prodaja@mojakompanija.rs.

Потребно је само да нову адресу креирате по следећем упутству: Креирање е-мејл адресе на DNS контролном панелу

DNS kotrola domen

Овако креирану адресу можете користити као и сваку другу е-мејл адресу, примати и слати мејлове. Можете јој приступити путем Webmail апликације преко линка који се креира на моделу:

ime-sajta.rs/webmail

(“ime-sajta.rs” замените именом вашег домена)

Такође, ову е-мејл адресу можете користити и преко десктоп мејл клијента као што је Outlook или Thunderbird. Уз то можете користити опције као што су Autoresponders (аутоматско одговарање) и Forwarders (аутоматско прослеђивање поште). За заштиту од SPAM мејлова можете подесити и Apache SpamAssissin. Све ово можете подесити користећи следећа упутства:

Како поставити сајт на DNS контролном панелу?

На нашем панелу можете поставити и своју презентацију. Ово вам је корисно уколико желите да унапред резервишете домен, али не желите да одмах закупите и хостинг јер сајт планирате тек следеће године. Нема проблема, потпуно бесплатно можете поставити страницу обавештења која ће све посетиоце обавестити да “долазите ускоро!” и да вас у међувремену могу контактирати на е-мејл или телефон који ће бити постављен на страници.

За постављање сајта само потражите File Manager апликацију:

DNS kontrolni panel postavljanje sajta

Кликните на public_html фолдер (на слици означено бројем 1), а затим на дугме Upload (на слици означено бројем 2) да бисте извршили уплоад, односно, отпремање фајлова вашег сајта на сервер:

Upload sajta na kontrolni dns panel

Након што поставите фајлове вашег сајта у /public_html директоријум, сајт ће почети да се приказује на вашем домену. Имајте у виду да уколико сте ваш домен већ усмерили ка неком другом серверу, фајлови које овде поставите неће бити видљиви. Обратите пажњу да можете поставити само статичке стране тј. да немате могућност коришћења SQL базе података. Ово вам даје могућност да уз регистрован домен поставите мини сајт или неко обавештење (сајт у изради, контакт телефон…) Уколико вам треба нешто више од овога, морате купити хостинг.

Решење које добијате у Адриахосту омогућава да домен усмерите тачно тамо где треба. Потребно је само да региструјете свој домен и јавите нам да су вам потребни услови за усмерење домена путем DNS записа зона. Домене из наше понуде можете видети на страници понуде домена, док нас за додатну помоћ можете контактирати слањем тикета или коришћењем наше контакт форме.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи