Kako napraviti jednostavan Joomla sajt i samostalno ga održavati

od strane | Izrada sajta

Joomla CMS na Adriahost serveru

Ovo je uputstvo za instalaciju Joomla CMS-a. Između ostalog, moći ćete da pročitate i koje su to osnovne radnje neophodne za početak veb prezentacije uz pomoć Joomla-e. Možda će vam se početak učiniti teškim, ali zapravo nije tako. Joomla se lako instalira, lako podešava i ima dobru korisničku podršku i dokumentaciju koja će vam priskočiti u pomoć.

Joomla, uz WordPress i Drupal, jedna je od najzastupljenijih platformi za izradu veb-sajtova. Kao open source projekat razvija se od 2000. godine. Vreme trajanja ovog projekta, garancija je njegovog kvaliteta.

Joomla 3

Ako ste već isprobali, koristili ili odustali od neke ranije verzije Joomla-e, možda je vreme da ponovo razmotrite ovo rešenje, jer u verziji 3 donosi velika unapređenja vredna pažnje. Evo i nekoliko detalja koji se čine privlačnim odmah na početku:

 • Joomla 3 je prvi CMS koji je kompletno responsivan (engl. responsive), kako za posetioce tako i za administratore u delu za uređivanje.
 • Usvojen je Bootstrap Framework što privlači veliku pažnju Front-End dizajnera, ali i programera koji se bave izradom aplikacija.
 • Sam proces instalacije sada je jednostavniji i za svega nekoliko minuta može se postaviti kompletna osnova za buduću veb prezanciju.

Neophodno za instalaciju Joomla CMS-a

Na samom početku, da biste instalirali podlogu za svoj sajt, treba da obezbedite hosting prostor i adresu novog sajta. Adriahost vam može pomoći, pa u pauzama između čitanja ovih redova možete naručiti sve ono što vam je potrebno.

 • Hosting paket koji vam najviše odgovara možete pronaći ovde: Hosting paketi. Obratite pažnju na ponuđene resurse u paketima kako biste odbrali baš ono što vam je neophodno za početak. Joomla zahteva jednu bazu podataka (što možete dobiti uz Basic paket), ali ako planirate instalaciju dodatnog softvera koji zahteva dodatne baze podataka, pogledajte odmah i veće pakete.
 • Domen se ne bira tako brzo kao hosting, pa ako vam treba savet kod odabira prave adrese za sajt pročitajte Kako da pametno odaberete odličan domen. Proveru dostupnosti imena, naručivanje i registraciju možete izvršiti ovde: Registracija domena.

Jednom kada dobijete e-mail potvrde od Adriahosta, možete krenuti sa instalacijom i daljim uređivanjem.

Joomla – instalacija ručnim putem

Razlika između instalacije bilo kog softvera na serveru ručnim putem ili preko određenih skripata (npr Softaculous) je u tome što kod ručne metode znate tačno šta ste uradili, na koju lokaciju ste smestili datoteke i dobro je što na ovaj način uvek nešto novo naučite.

Ovo uputstvo biće podeljeno na bitne korake koje treba preduzeti kako bi sve prošlo u najboljem redu. Idemo redom.

Korak 1. Preuzimanje najnovije preporučene stabilne verzije softvera

Joomla-u, kao i bilo koji drugi softver koji instalirate na svom hosting prostoru, uvek preuzimajte sa zvaničnih i potvrđenih veb lokacija kako biste izbegli probleme.

Joomla, u svojoj najnovijoj verziji može se preuzeti ovde: Joomla preuzimanje

Joomla - preuzimanje instalacionog paketaKliknite na dugme predviđeno za preuzimanje paketa za instalaciju i taj paket sačuvajte na svom računaru.

Joomla - preuzimanje instalacionog paketa 2Zapamtite gde ste sačuvali preuzeti paket, jer će vam isti ubrzo biti potreban.

Korak 2. Kreiranje nove baze podataka za Joomla instalaciju

Kao što je napred pomenuto, Joomla zahteva jednu bazu podataka za osnovni rad i prezentaciju. Video lekciju koje će vas potpuno uvesti u kreiranje nove baze podataka možete pogledati odmah ispod:

Kompletna priprema baze podataka sastoji se od kreiranja nove baze, kreiranja novog korisnika baze, povezivanja korisnika sa bazom i davanja privilegija korisniku koji će koristiti bazu. Postupak je objašnjen u snimku iznad i nećete imati problema ako pažljivo pratite.

Ukratko, u aplikaciji MySQL Databases (u cPanelu) napravite novu bazu tako što ćete upisati ime nove baze(1) i kliknuti na dugme Create Database (2).

Joomla - kreiranje baze podatakaNapravite novog korisnika upisivanjem imena novog korisnika (3), lozinke (4 i 5) i klikom na dugme Create a User (6).

Joomla - kreiranje korisnika baze podatakaDodajte korisnika bazi podataka:

Joomla - dodavanje korisnika bazi podatakaDodajte korisniku neophodne privilegije za korišćenje baze podataka:

Joomla - dodavanje korisnika bazi podataka 2

Jednom kada je baza, zajedno sa korisnikom, uspešno napravljena i povezana, zapišite negde sa strane ove tri stavke:

 1. ime baze podataka (tačno)
 2. ime korisnika baze podataka (tačno)
 3. lozinku koji ste koristili za kreiranje novog korisnika baze podataka

Korak 3. Podizanje Joomla instalacionog paketa na server i priprema za instalaciju

Paket koji je preuzet u koraku 1. sada treba podići na server koji je zakupljen i raspakovati paket na željenoj lokaciji. Najpre se ulogujte na cPanel (Kako da se ulogujem na cPanel?) i u odeljku aplikacija pod nazivom Files potražite File Manager. Kliknite na ikonicu.

Joomla - file manager

Otvoriće se mali prozor u kome treba odabrati opciju Document Root for i iz padajućeg menija domen koji je zakupljen za Joomla sajt (7). Kliknite na dugme Go.

Joomla - file manager 2

Otvoriće se File manager. Kliknite na dugme Uploud (8) kako biste pristupili postupku podizanja instalacionog paketa na server.

Joomla - file manager 3Prozor koji će se zatim otvoriti tražiće da odaberete paket sa vašeg računara koji treba biti otpremljen na server. Pronađite paket koji ste preuzeli u koraku 1. i odaberite ga, a onda kliknite na dugme Open.

Joomla - file manager 4Na dnu ekrana možete da pratite napredak.

Joomla - file manager 5Jednom kada se podizanje paketa završi (zavisi od internet brzine) vratite se u File Manager. Videćete novi paket Joomla_broj.verzije-Stable-Full_Package.zip.

Joomla - file manager 7Kliknite desnim klikom na paket i u otvorenom meniju odaberite opciju Extract (9).

Joomla - file manager 8Proverite još jednom da li je navedena lokacija ispravna i ako jeste kliknite na dugme Extract Files (10). Neophodne datoteke za instalaciju sajta biće raspakovane na zadatoj lokaciji.

Joomla - file manager 9Po završetku raspakivanja datoteke neće biti odmah vidljive pa kliknite na dugme Reload da bi bile učitane.

Joomla - file manager 10Ciljana lokacija sa raspakovanim datotekama treba da izgleda ovako:

Joomla - file manager 11Ovaj korak se završava ovde.

Korak 4. Podešavanje instalacije

Pošto su sve pripreme izvršene za instalaciju je potrebno još posetiti adresu koja je zakupljana za Joomla sajt. I ako ste prethodne korake dobro izvršili, ovo je slika koju treba da vidite i ovo je početak instalacije. Uradite sledeće:

Main configuration:

 • Odaberite jezik (11)
 • Upišite ime sajta (12)
 • Upišite opis sajta (13)
 • Unesite e-mail adresu budućeg administratora (14)
 • Unesite korisničko ime budućeg administratora (15)
 • Unesite lozinku za administratora (16)

Joomla - instalacija slika 1

Na istoj stranici nastavite dalje:

 • Potvrdite lozinku za administratora (17)
 • Odaberite da li će sa startom sajt odmah biti vidljiv za javnost (18)

Joomla - instalacija slika 1a

Za nastavak instalacije kliknite na dugme Next.

Database Configuration

Podaci o bazi podataka koje ste ranije zapisali sa strane sada će vam biti potrebni.

 • Database Type – Odaberite tip baze podataka. MySQLi stoji kao podrazumevano i to je ujedno i preporučena opcija pa možete ostaviti tako kako jeste (19)
 • Host Name – Unesite localhost (20)
 • Username – ime korisnika baze podataka (21)
 • Password – lozinka korisnika baze podataka (22)
 • Database Name – ime baze podataka (23)
 • Table Prefix – ostavite podrazumevanu opciju (24)
 • Old Database Process – možete ostaviti podrazumevanu opciju (25)

Nakon unošenje potrebnih postavki da bi se instalacija nastavila, potrebno je kliknuti na dugme Next.

Joomla - instalacija slika 2 baza podatakaFinalisation & Overview

 • Install Sample Data – ova opcija omogućava instalaciju probnih podataka i testova koji će omogućiti bolje upoznavanje sa Joomla CMS-om. Ako odaberete opciju None, nećete pogrešiti i dobićete čist prostor za novi sajt (26).
 • Email Configuration omogućava slanje postavki koje ste preduzeli na adresu e-pošte koju ste odredili za administratorsku. Ako želite da postavke dobijete u e-mailu,označite opciju Yes. (27)

Za nastavak procesa instalacije kliknite na dugme Install (28).

Joomla - instalacija slika 3

Korak 5. Joomla je instalirana! Uklanjanje instalacionog foldera

Ako ste došli do ove stranice, to znači da je i Joomla uspešno instalirana. Potrebno je ukloniti instalacioni folder klikom na dugme Remove installation folder (29). Još jednom proverite e-adresu i ime administratora (30). Ukoliko želite da instalirate dodatne jezike, možete to uraditi klikom na dugme Extra steps: Install languages (31).

Joomla - instalacija slika 4 Joomla je instaliranaKorak 6. Test

Posetite adresu na kojoj ste instalirali svoj Joomla sajt. Ukoliko prepoznajete podatke naslova i opisa sajta koje ste uneli ranije to znači da je sajt uspešno instaliran. Podrazumevani izgled Joomla sajta ne izgleda senzacionalno. Da bi sajt dobio svoj prepoznatljivi izgled i dodatne mogućnosti potrebno je uložiti još malo vremena. To je i drugi deo našeg uputstva.

Joomla - instalacija slika 6 default izgled

 

Joomla – pristup administraciji

Instalacija je sada izvršena. Sajt je testiran i radi. Administrativnom delu pristupa se tako što se na adresu sajta doda lokacija administrator, i to izgleda ovako:

http://joomla-sajt.rs/administrator

Ova adresa otvara najpre formu za prijavu administratora, a podatke ste odredili sami još tokom instalacije. Treba uneti ime administratora i lozinku.

Joomla - prvo logovanje prijava na Admin slika 2Administrativni deo izgleda ovako:

Joomla - Administrator slika 1

Joomla Templates – izmena izgleda sajta

Templates su vizuelni šabloni i kontrolišu izgled samog sajta. Da biste upravljali ovim šablonima, idite na glavni Toolbar – Extensions – Template Manager.

Joomla - template manager

Podrazumevani šablon za sajt je protostar. Ukoliko želite da ga promenite označite drugi čekiranjem kvadratića ispred naslova teme i kliknite na zvezdicu u koloni Default.

Joomla - izmena sablona templatePodrazumevani šablon za administrativni deo sajta je isis. Izmenu ovog šablona vršite na isti način kao i kod šablona za izgled javnog dela sajta.

Joomla templates – dodavanje novih šablona

Za dodavanje novih šablona postoji nekoliko načina. Podrazumevano će biti ponućeno tri:

 1. Instalacija podizanjem datoteke u kojoj se nalazi šablon sa vašeg računara
 2. Instalacija iz direktorijuma koji se nalazi na vašem serveru
 3. Instalacija sa URL-a gde je smeštena datoteka sa šablonom

Možda najprostiji način za početak je preuzimanje odabranog šablona na računar, a zatim i njegovo podizanje na server i instalacija. Evo kako se to radi:

Pronađite šablon koji želite da instalirate. Možete videti ovde: Free Joomla templates. Preuzmite paket klikom na dugme Free Download i sačuvajte na svom računaru.

Joomla - free templates slika 1

Otvorite administratorski deo Joomla sajta i preko glavnog Toolbara idite na Extensions – Extensions Manager.

Joomla - extensions manager

U tabu Upload Package File kliknite na dugme Browse…

Joomla - extensions manager slika 2

Pronađite preuzeti šablon koji ste sačuvali na svom računaru i kliknite na dugme Open.

Joomla - extensions manager slika 3

Kliknite i na dugme Upload & Install.

Joomla - extensions manager slika 4Poruka kao na slici ispod obaveštava da je instalacija uspešno obavljena.

Joomla - extensions manager slika 5

Da biste uključitli novi šablon, koristite postupak naveden napred u tekstu (Joomla templates – izmena izgleda sajta). Nakon toga možete isprobati novi izgled. Ako ste odabrali šablon pod imenom Foodworld i vaš sajt može izgledati kao na slici ispod:

Joomla - novi sablon

Ono na šta najviše treba obratiti pažnju je sam dizajn i funkcija određenog šablona i da li se uklapa sa planovima vezanim za svrhu sajta. Neke mogućnosti zavise od samog šablona i tu naročito treba obratiti pažnju.

Uređivanje šablona

Svaki šablon ima opcije uređivanja izgleda, dodavanja logoa, boje, naslova i podnaslova na glavnoj stranici. Ove mogućnosti nalaze se u Extensions – Template Manager. Uključiti temu za sajt koristeći napred navedeni način, odabrati temu čekiranjem kvadratića ispred i klikom na dugme Edit.

Joomla - uredjivanje sablona - template

Otvoriće se opcije za uređivanje stila šablona. U tabu Advanced može se izmeniti sve napred navedeno i odrediti Google font po želji. Najbolji rezultati postižu se isprobavanjem različitih varijanti postavki. Za čuvanje izmena treba kliknuti na dugme Save ili Save & Close.

Joomla - uredjivanje sablona - template slika 2

Joomla Components

Značajno mesto čine podešavanja koja ulaze u sastav alata pod nazivom Components. Ovde se podrazumevano nalaze tri (pored ostalih) korisne alatke i to:

 • Contacts – omogućava kreiranje kontakt formi
 • Joomla updates – ažuriranje Joomla izdanja (one-click)
 • Tags – uređivanje oznaka kojima se obeležavaju sadržaji.

Link do ovih alata nalazi se glavnom Toolbaru u delu Components.

Joomla components slika 1

Dodavanje modula u Sidebar

Za sve stavke i alate koji se prikazuju u Sidebar-u na sajtu Joomla koristi naziv Moduls, odnosno, moduli. Modul menadžer može se pronaći preko linka iz glavnog Toolbara, i to u Extensions – Modul manager.

Joomla - ukljucivanje polozaja modula i prikaz slika 2

Pozicija modula može se lako izmeniti, a pozicija podrazumevanih modula može se videti u koloni Position. Da bi se lako dobio uvid u sve ostale pozicije Joomla ima podrazumeni trik koji će vam lako pomoći. Uključite najpre pregled pozicija modula u Extensions – Template Manager, dugme Options. Uključite Preview Module Positions.

Joomla - ukljucivanje polozaja modula i prikaz

Odmah zatim otvorite svoj sajt i na adresu dodajte /?tp=1. To treba da izgleda ovako: mojsajt.rs/?tp=1

Početna stranica će sada prikazati sve pozicije na kojima mogu biti raspoređeni moduli:

Joomla - pozicije modula na glavnoj stranici

Sada kada znate nazive pozicija možete i lako uključiti module baš tamo gde ste planirali.

Joomla extensions directory – JED

Lako se može ugraditi određena mogućnost u Joomla sajt. Ove mogućnosti zovu se ekstenzije ili dodaci, a mesto gde možete pronaći na hiljade pouzdanih dodataka je: http://extensions.joomla.org

Ovaj direktorijum sa dodacima pokrenut je 2006. godine i trenutno sadrži preko 9000 dodataka svih vrsta i namena. Pretraživanje može lako izvršiti kucanjem naziva ili listanjem kategorija.

Joomla - extensionsJednom kada pronađete odgovarajući modul, preuzmite ga klikom na dugme Get -naziv-dodatka- i sačuvajte preuzeti paket na računaru.

Joomla - extensions slika 2

U administrativnom delu vašeg Joomla sajta idite na Extensions – Extensions Manager u glavnom Toolbaru. U tabu Upload Package File kliknite na dugme Browse.

Joomla - extensions slika 3

U prozoru koji će se otvoriti pronađite paket sa dodatkom koji je ranije preuzet. Odaberite ga i kliknite na dugme Open:

Joomla - extensions slika 4

Odmah zatim kliknite i na dugme Upload & Install. 

Joomla - extensions slika 5

Obaveštenje o uspešno obavljenoj instalacija izgleda ovako:

Joomla - extensions slika 6

Na ovaj način možete izvršiti instalaciju bilo kog dodatka za Joomla sajt.

Pisanje prvog članka na Joomla sajtu

Na početnoj stranici administrativnog dela sajta odaberite opciju Add New Article.

Joomla - novi clanak slika 1Otvoriće se uređivač teksta bogat opcijama i mogućnostima. Unesite naslov i sadržaj.

Joomla - novi clanak slika 2Slike možete dodavati sa svog računara klikom na dugme Image koje se nalazi ispod uređivača teksta.

Joomla - novi clanak slika 3

Otvoriće se prozor za podizanje (ili biranje već podignutog materijala koji se nalazi na sajtu) materijala. Kliknite na dugme Browse(u delu Upload file) i odaberite sliku sa svog računara. Kliknite na dugme Start Upload da bi ona bila podignuta na sajt.

Joomla - novi clanak slika 4Jednom kada slika bude podignuta biće dostupna za odabir pre ubacivanja u članak. Odaberite sliku i kliknite na dugme Insert da koristite sliku.

Joomla - novi clanak slika 6

Iskoristite dostupne alate da sliku poravnate sa tekstom:

Joomla - novi clanak slika 7

Kliknite na dugme Save iznad uređivača teksta da članak sačuvate i objavite. Kliknite na dugme Save As Copy da ga sačuvate bez objave. Iskoristite opcije koje se nalaze desno od uređivača teksta da vidite status članka (ili promenite status, povučete objavu), odaberite kategoriju, uključite prikazivanje članka na početnoj stranici (Featured), odredite pristup, jezik, dodate oznake ili belešku.

Joomla - novi clanak slika 8

Objavite članak i pogledajte kako izgleda na stranici sajta:

Joomla - novi clanak slika 5

Da li je Joomla najbolje rešenje za veb-sajt?

Nije, ali i jeste. Ako pretpostavimo da ne postoji unapred pripremljena podloga samo za naše zamisli i da sve moramo sami da pripremimo, lako možemo doći do toga da je svako rešenje dobro ukoliko u njega dovoljno uložimo. Joomla je besplatno rešenje, ali traži vremena ukoliko tek počinjete da radite na internetu ili prvi put koristite ovu platformu. Verzija 3 donosi dobre zamisli i teži jednostavnosti, što može da znači da se ovaj projekat polako, pored profesionalaca, okreće i početnicima.

Ukoliko ste u fazi biranja između platformi obavezno pročitajte i naše ranije tekstove, uporedite i pronađite ono što vama najviše odgovara:

 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

3 Komentari

 1. Angelina Radulović

  Da li postoji jednostavan i relativno bezbolan način da se postojeći joomla sajt, koji je u verziji 1.5.23 prebaci u neku noviju (po mogucstu poslednju verziju) a da ne mora da se značajno menja struktura sajta?

  Odgovori
  • Ivan Blagojević

   Relativno najbezbolniji način je onaj opisan u zvaničnoj dokumentaciji sa korak po korak instrukcijama: https://docs.joomla.org/Joomla_1.5_to_3.x_Step_by_Step_Migration
   Relativno je bezbolan samo zato što je napisan iz prve ruke ljudi koji održavaju Joomlu na samom njenom izvoru. Ono što se kod WordPressa zove upgrade ovde se zove migracija i znatno je komplikovaniji proces nadogradnje verzije 1.5 na noviju. Novije verzije, 2,5+, imaju one-click-update i sam proces je lakši.
   Proslediću ovo pitanje i kolegama, pa ćemo zajedno pronaći adekvatno rešenje. Ako u međuvremenu preduzimate bilo koji način nadogradnje obavezno napravite bekap kompletne instalacije sajta sa pratećim softverom.

   Odgovori
 2. Zoran Kostadinovic

  Postovani
  Ja upravo koristim tu verziju joomle a prije smo imali stariju verziju (ne znam sad tacno koju). Sad kad smo presli na ovu imamo veliki problem, da pojasnim htio sam da ubacim pokretni text i u njemu sms brojevi i zastavice za slanje sms poruka i htio sam da zamijenim player ali ni jedan html kod nece da prihvati. Dakle na ovoj stranici http://www.museter.com/SHOUTcast_Hosting_Online_Radio_Flash_Player.php ima sve ponudjeno i tu unesem svoju adresu streaminga i kad kliknem na generate code player se pojavi sa nasom muzikom i pojavi se html kod koji treba kopirati i zalijepiti na joomlu medjutim player se ne pojavljuje a kad ponovo pogledamao kod koji smo zalijepili njega nema. Takodje bilo sta drugo sto smo pokusali sa html kodom ne uspijeva a na staroj joomli to je sve moglo bez problema.

  Odgovori

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu