Како направити једноставан Joomla сајт и самостално га одржавати

by | Израда сајта

Ово је упутство за инсталацију Joomla CMS-а. Између осталог, моћи ћете да прочитате и које су то основне радње неопходне за почетак веб презентације уз помоћ Joomla-е. Можда ће вам се почетак учинити тешким, али заправо није тако. Joomla се лако инсталира, лако подешава и има добру корисничку подршку и документацију која ће вам прискочити у помоћ.

Joomla, уз WordPress и Drupal, једна је од најзаступљенијих платформи за израду веб-сајтова. Као пројекат отвореног кода развија се од 2000. године. Време трајања овог пројекта, гаранција је његовог квалитета.

Joomla 3

Ако сте већ испробали, користили или одустали од неке раније верзије Joomla-е, можда је време да поново размотрите ово решење, јер у верзији 3 доноси велика унапређења вредна пажње. Ево и неколико детаља који се чине привлачним одмах на почетку:

  • Joomla 3 је први CMS који је комплетно респонсиван (енгл. responsive), како за посетиоце тако и за администраторе у делу за уређивање.
  • Усвојен је Bootstrap Framework што привлачи велику пажњу Front-End дизајнера, али и програмера који се баве израдом апликација.
  • Сам процес инсталације сада је једноставнији и за свега неколико минута може се поставити комплетна основа за будућу веб презанцију.

Неопходно за инсталацију Joomla CMS-а

На самом почетку, да бисте инсталирали подлогу за свој сајт, треба да обезбедите хостинг простор и адресу новог сајта. Адриахост вам може помоћи, па у паузама између читања ових редова можете наручити све оно што вам је потребно.

  • Хостинг пакет који вам највише одговара можете пронаћи овде: Хостинг пакети. Обратите пажњу на понуђене ресурсе у пакетима како бисте одбрали баш оно што вам је неопходно за почетак. Joomla захтева једну базу података (што можете добити уз Basic пакет), али ако планирате инсталацију додатног софтвера који захтева додатне базе података, погледајте одмах и веће пакете.
  • Домен се не бира тако брзо као хостинг, па ако вам треба савет код одабира праве адресе за сајт прочитајте Како да паметно одаберете одличан домен. Проверу доступности имена, наручивање и регистрацију можете извршити овде: Регистрација домена.

Једном када добијете е-мејл потврде од Адриахоста, можете кренути са инсталацијом и даљим уређивањем.

Joomla – инсталација ручним путем

Разлика између инсталације било ког софтвера на серверу ручним путем или преко одређених скрипта (нпр Softaculous) је у томе што код ручне методе знате тачно шта сте урадили, на коју локацију сте сместили датотеке и добро је што на овај начин увек нешто ново научите.

Ово упутство биће подељено на битне кораке које треба предузети како би све прошло у најбољем реду. Идемо редом.

Корак 1. Преузимање најновије препоручене стабилне верзије софтвера

Joomla-у, као и било који други софтвер који инсталирате на свом хостинг простору, увек преузимајте са званичних и потврђених веб локација како бисте избегли проблеме.

Joomla, у својој најновијој верзији може се преузети овде: Joomla преузимање

Јоомла - преузимање инсталационог пакетаКликните на дугме предвиђено за преузимање пакета за инсталацију и тај пакет сачувајте на свом рачунару.

Јоомла - преузимање инсталационог пакета 2Запамтите где сте сачували преузети пакет, јер ће вам исти убрзо бити потребан.

Корак 2. Креирање нове базе података за Joomla инсталацију

Као што је напред поменуто, Joomla захтева једну базу података за основни рад и презентацију. Видео лекцију које ће вас потпуно увести у креирање нове базе података можете погледати одмах испод:

Комплетна припрема базе података састоји се од креирања нове базе, креирања новог корисника базе, повезивања корисника са базом и давања привилегија кориснику који ће користити базу. Поступак је објашњен у снимку изнад и нећете имати проблема ако пажљиво пратите.

Укратко, у апликацији MySQL Databases (у cPanel-у) направите нову базу тако што ћете уписати име нове базе(1) и кликнути на дугме Create Database (2).

Јоомла - креирање базе податакаНаправите новог корисника уписивањем имена новог корисника (3), лозинке (4 и 5) и кликом на дугме Create a User (6).

Јоомла - креирање корисника базе податакаДодајте корисника бази података:

Јоомла - додавање корисника бази податакаДодајте кориснику неопходне привилегије за коришћење базе података:

Јоомла - додавање корисника бази података 2Једном када је база, заједно са корисником, успешно направљена и повезана, запишите негде са стране ове три ставке:

  1. име базе података (тачно)
  2. име корисника базе података (тачно)
  3. лозинку који сте користили за креирање новог корисника базе података

Корак 3. Подизање Joomla инсталационог пакета на сервер и припрема за инсталацију

Пакет који је преузет у кораку 1. сада треба подићи на сервер који је закупљен и распаковати пакет на жељеној локацији. Најпре се улогујте на cPanel (Како да се улогујем на cPanel?) и у одељку апликација под називом Files потражите File Manager. Кликните на иконицу.

Јоомла - филе манагер

Отвориће се мали прозор у коме треба одабрати опцију Document Root for и из падајућег менија домен који је закупљен за Joomla сајт (7). Кликните на дугме Go.

Јоомла - филе манагер 2

Отвориће се File manager. Кликните на дугме Uploud (8) како бисте приступили поступку подизања инсталационог пакета на сервер.

Јоомла - филе манагер 3Прозор који ће се затим отворити тражиће да одаберете пакет са вашег рачунара који треба бити отпремљен на сервер. Пронађите пакет који сте преузели у кораку 1. и одаберите га, а онда кликните на дугме Open.

Јоомла - филе манагер 4На дну екрана можете да пратите напредак.

Јоомла - филе манагер 5Једном када се подизање пакета заврши (зависи од интернет брзине) вратите се у File Manager. Видећете нови пакет Joomla_broj.verzije-Stable-Full_Package.zip.

Јоомла - филе манагер 7Кликните десним кликом на пакет и у отвореном менију одаберите опцију Extract (9).

Јоомла - филе манагер 8Проверите још једном да ли је наведена локација исправна и ако јесте кликните на дугме Extract Files (10). Неопходне датотеке за инсталацију сајта биће распаковане на задатој локацији.

Јоомла - филе манагер 9По завршетку распакивања датотеке неће бити одмах видљиве па кликните на дугме Reload да би биле учитане.

Јоомла - филе манагер 10Циљана локација са распакованим датотекама треба да изгледа овако:

Јоомла - филе манагер 11Овај корак се завршава овде.

Корак 4. Подешавање инсталације

Пошто су све припреме извршене за инсталацију је потребно још посетити адресу која је закупљана за Joomla сајт. И ако сте претходне кораке добро извршили, ово је слика коју треба да видите и ово је почетак инсталације. Урадите следеће:

Main configuration:

  • Одаберите језик (11)
  • Упишите име сајта (12)
  • Упишите опис сајта (13)
  • Унесите е-мејл адресу будућег администратора (14)
  • Унесите корисничко име будућег администратора (15)
  • Унесите лозинку за администратора (16)

Јоомла - инсталација слика 1

На истој страници наставите даље:

  • Потврдите лозинку за администратора (17)
  • Одаберите да ли ће са стартом сајт одмах бити видљив за јавност (18)

Јоомла - инсталација слика 1а

За наставак инсталације кликните на дугме Next.

Database Configuration

Подаци о бази података које сте раније записали са стране сада ће вам бити потребни.

  • Database Type – Одаберите тип базе података. MySQLi стоји као подразумевано и то је уједно и препоручена опција па можете оставити тако како јесте (19)
  • Host Name – Унесите localhost (20)
  • Username – име корисника базе података (21)
  • Password – лозинка корисника базе података (22)
  • Database Name – име базе података (23)
  • Table Prefix – оставите подразумевану опцију (24)
  • Old Database Process – можете оставити подразумевану опцију (25)

Након уношење потребних поставки да би се инсталација наставила, потребно је кликнути на дугме Next.

Јоомла - инсталација слика 2 база податакаFinalisation & Overview

  • Install Sample Data – ова опција омогућава инсталацију пробних података и тестова који ће омогућити боље упознавање са Joomla CMS-ом. Ако одаберете опцију None, нећете погрешити и добићете чист простор за нови сајт (26).
  • Email Configuration омогућава слање поставки које сте предузели на адресу е-поште коју сте одредили за администраторску. Ако желите да поставке добијете у е-мејлу,означите опцију Yes. (27)

За наставак процеса инсталације кликните на дугме Install (28).

Јоомла - инсталација слика 3

Корак 5. Joomla је инсталирана! Уклањање инсталационог фолдера

Ако сте дошли до ове странице, то значи да је и Joomla успешно инсталирана. Потребно је уклонити инсталациони фолдер кликом на дугме Remove installation folder  (29). Још једном проверите е-адресу и име администратора (30). Уколико желите да инсталирате додатне језике, можете то урадити кликом на дугме Extra steps: Install languages (31).

Јоомла - инсталација слика 4 Јоомла је инсталиранаКорак 6. Тест

Посетите адресу на којој сте инсталирали свој Joomla сајт. Уколико препознајете податке наслова и описа сајта које сте унели раније то значи да је сајт успешно инсталиран. Подразумевани изглед Joomla сајта не изгледа сензационално. Да би сајт добио свој препознатљиви изглед и додатне могућности потребно је уложити још мало времена. То је и други део нашег упутства.

Јоомла - инсталација слика 6 дефаулт изглед

Joomla – приступ администрацији

Инсталација је сада извршена. Сајт је тестиран и ради. Административном делу приступа се тако што се на адресу сајта дода локација администратор, и то изгледа овако:

http://joomla-sajt.rs/administrator

Ова адреса отвара најпре форму за пријаву администратора, а податке сте одредили сами још током инсталације. Треба унети име администратора и лозинку.

Јоомла - прво логовање пријава на Админ слика 2Административни део изгледа овако:

Јоомла - Администратор слика 1

Joomla Templates – измена изгледа сајта

Templates су визуелни шаблони и контролишу изглед самог сајта. Да бисте управљали овим шаблонима, идите на главни Toolbar – Extensions – Template Manager.

Јоомла - темплате манагер

Подразумевани шаблон за сајт је protostar. Уколико желите да га промените означите други чекирањем квадратића испред наслова теме и кликните на звездицу у колони Default.

Јоомла - измена саблона темплатеПодразумевани шаблон за административни део сајта је isis. Измену овог шаблона вршите на исти начин као и код шаблона за изглед јавног дела сајта.

Joomla Templates – додавање нових шаблона

За додавање нових шаблона постоји неколико начина. Подразумевано ће бити понућено три:

  1. Инсталација подизањем датотеке у којој се налази шаблон са вашег рачунара
  2. Инсталација из директоријума који се налази на вашем серверу
  3. Инсталација са URL-а где је смештена датотека са шаблоном

Можда најпростији начин за почетак је преузимање одабраног шаблона на рачунар, а затим и његово подизање на сервер и инсталација. Ево како се то ради:

Пронађите шаблон који желите да инсталирате. Можете видети овде: Free Joomla templates. Преузмите пакет кликом на дугме Free Download и сачувајте на свом рачунару.

Јоомла - фрее темплатес слика 1

Отворите администраторски део Joomla сајта и преко главног Toolbar-a идите на Extensions – Extensions Manager.

Јоомла - еxтенсионс манагер

У табу Upload Package File кликните на дугме Browse

Јоомла - еxтенсионс манагер слика 2

Пронађите преузети шаблон који сте сачували на свом рачунару и кликните на дугме Open.

Јоомла - еxтенсионс манагер слика 3

Кликните и на дугме Upload & Install.

Јоомла - еxтенсионс манагер слика 4Порука као на слици испод обавештава да је инсталација успешно обављена.

Јоомла - еxтенсионс манагер слика 5

Да бисте укључитли нови шаблон, користите поступак наведен напред у тексту (Joomla templates – измена изгледа сајта). Након тога можете испробати нови изглед. Ако сте одабрали шаблон под именом Foodworld и ваш сајт може изгледати као на слици испод:

Јоомла - нови саблон

Оно на шта највише треба обратити пажњу је сам дизајн и функција одређеног шаблона и да ли се уклапа са плановима везаним за сврху сајта. Неке могућности зависе од самог шаблона и ту нарочито треба обратити пажњу.

Уређивање шаблона

Сваки шаблон има опције уређивања изгледа, додавања логоа, боје, наслова и поднаслова на главној страници. Ове могућности налазе се у Extensions – Template Manager. Укључити тему за сајт користећи напред наведени начин, одабрати тему чекирањем квадратића испред и кликом на дугме Edit.

Јоомла - уредјивање саблона - темплате

Отвориће се опције за уређивање стила шаблона. У табу Advanced може се изменити све напред наведено и одредити Google font по жељи. Најбољи резултати постижу се испробавањем различитих варијанти поставки. За чување измена треба кликнути на дугме Save или Save & Close.

Јоомла - уредјивање саблона - темплате слика 2

Joomla Components

Значајно место чине подешавања која улазе у састав алата под називом Components. Овде се подразумевано налазе три (поред осталих) корисне алатке и то:

  • Contacts – омогућава креирање контакт форми
  • Joomla updates – ажурирање Joomla издања (оне-цлицк)
  • Tags – уређивање ознака којима се обележавају садржаји.

Линк до ових алата налази се главном Toolbar-у у делу Components.

Јоомла цомпонентс слика 1

Додавање модула у Sidebar

За све ставке и алате који се приказују у Sidebar-у на сајту Joomla користи назив Moduls, односно, модули. Модул менаџер може се пронаћи преко линка из главног Toolbar-a, и то у Extensions – Modul manager.

Јоомла - укљуцивање полозаја модула и приказ слика 2

Позиција модула може се лако изменити, а позиција подразумеваних модула може се видети у колони Position. Да би се лако добио увид у све остале позиције Joomla има подразумени трик који ће вам лако помоћи. Укључите најпре преглед позиција модула у Extensions – Template Manager, дугме Options. Укључите Preview Module Positions.

Јоомла - укљуцивање полозаја модула и приказ

Одмах затим отворите свој сајт и на адресу додајте /?tp=1. То треба да изгледа овако: mojsajt.rs/?tp=1

Почетна страница ће сада приказати све позиције на којима могу бити распоређени модули:

Јоомла - позиције модула на главној страници

Сада када знате називе позиција можете и лако укључити модуле баш тамо где сте планирали.

Joomla extensions directory – JED

Лако се може уградити одређена могућност у Joomla сајт. Ове могућности зову се екстензије или додаци, а место где можете пронаћи на хиљаде поузданих додатака је: http://extensions.joomla.org

Овај директоријум са додацима покренут је 2006. године и тренутно садржи преко 9000 додатака свих врста и намена. Претраживање може лако извршити куцањем назива или листањем категорија.

Јоомла - еxтенсионсЈедном када пронађете одговарајући модул, преузмите га кликом на дугме Get -назив-додатка- и сачувајте преузети пакет на рачунару.

Јоомла - еxтенсионс слика 2

У административном делу вашег Joomla сајта идите на Extensions – Extensions Manager у главном Toolbar-у. У табу Upload Package File кликните на дугме Browse.

Јоомла - еxтенсионс слика 3

У прозору који ће се отворити пронађите пакет са додатком који је раније преузет. Одаберите га и кликните на дугме Open:

Јоомла - еxтенсионс слика 4

Одмах затим кликните и на дугме Upload & Install

Јоомла - еxтенсионс слика 5

Обавештење о успешно обављеној инсталација изгледа овако:

Јоомла - еxтенсионс слика 6

На овај начин можете извршити инсталацију било ког додатка за Joomla сајт.

Писање првог чланка на Joomla сајту

На почетној страници административног дела сајта одаберите опцију Add New Article.

Јоомла - нови цланак слика 1Отвориће се уређивач текста богат опцијама и могућностима. Унесите наслов и садржај.

Јоомла - нови цланак слика 2Слике можете додавати са свог рачунара кликом на дугме Image које се налази испод уређивача текста.

Јоомла - нови цланак слика 3

Отвориће се прозор за подизање (или бирање већ подигнутог материјала који се налази на сајту) материјала. Кликните на дугме Browse(у делу Upload филе) и одаберите слику са свог рачунара. Кликните на дугме Start Upload да би она била подигнута на сајт.

Јоомла - нови цланак слика 4Једном када слика буде подигнута биће доступна за одабир пре убацивања у чланак. Одаберите слику и кликните на дугме Insert да користите слику.

Јоомла - нови цланак слика 6

Искористите доступне алате да слику поравнате са текстом:

Јоомла - нови цланак слика 7

Кликните на дугме Save изнад уређивача текста да чланак сачувате и објавите. Кликните на дугме Save As Copy да га сачувате без објаве. Искористите опције које се налазе десно од уређивача текста да видите статус чланка (или промените статус, повучете објаву), одаберите категорију, укључите приказивање чланка на почетној страници (Featured), одредите приступ, језик, додате ознаке или белешку.

Јоомла - нови цланак слика 8

Објавите чланак и погледајте како изгледа на страници сајта:

Јоомла - нови цланак слика 5

Да ли је Joomla најбоље решење за веб-сајт?

Није, али и јесте. Ако претпоставимо да не постоји унапред припремљена подлога само за наше замисли и да све морамо сами да припремимо, лако можемо доћи до тога да је свако решење добро уколико у њега довољно уложимо. Joomla је бесплатно решење, али тражи времена уколико тек почињете да радите на интернету или први пут користите ову платформу. Верзија 3 доноси добре замисли и тежи једноставности, што може да значи да се овај пројекат полако, поред професионалаца, окреће и почетницима.

Уколико сте у фази бирања између платформи обавезно прочитајте и наше раније текстове, упоредите и пронађите оно што вама највише одговара:

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи