Инсталирајте Mediawiki из cPanela и покрените своју веб енциклопедију

by | cPanel за почетнике, Израда сајта

Mediawiki је бесплатни вики (енгл. wiki) софтвер првенствено коришћен на Википедији. Писан је у PHP-у и сада се користи у многих другим непрофитним вики пројектима.

Може се користити као одлична платформа за базу знања, каталоге, рецепте, текстове или чак базу података или докумената за интерну употребу у вашој фирми или организацији.

Основна замисао је могућност рада на великим серверским фармама за сајтове који имају милионе прегледа у току једног дана. У питању је стабилан софтвер са великим могућностима за имплементацију додатних опција. Користи PHP да процесуира и прикаже податке који су снимљени у бази података.

Mediawiki инсталација из cPanela

Инсталација је једноставна уколико користите наше услуге хостинга. Довољно је да се улогујете у ваш cPanel и потражите апликацију Softaculous.

Процес постављања је прилично “straightforward”, па само обратите пажњу да одаберете исправан протокол који користите на вашем сајту (https или http) као и да у поље In Directory унесете локацију на којој желите да инсталирате ваш Mediawiki (нпр. sajt.rs/ovde) или да обришете постоји унос локације уколико желите да Mediawiki инсталирате у корену домена (нрп. овде: sajt.rs) при чему је потребно да поље In Directory буде празно.

Уколико у вашем cPanel-у већ имате више домена обратите пажњу на опцију Choose Domain и одаберите домен на којем треба да буде инсталиран Mediawiki.

meta wiki cpanel

Добро је да одмах укључите опцију Enable Uploads како бисте ви и људи који ће писати на вашем викију могли да постављају слике и документа у текстовима.

meta wiki cpanel

На крају инсталације добијате приступне линкове за администрацију и општи приступ вашем новом сајту. Податке које сте унели као username и password током инсталације можете користити за одржавање викија.

meta wiki cpanel

Зашто је Mediawiki добро решење за веб-енциклопедију?

Mediawiki долази као унапред припремљено решење за енциклопедијску врсту презентације. Није потребно предузимати велике кораке по питању подешавања и прилагођавања, довољно је да решите изглед, лого и поједине функције које ће моћи да буду доступне администраторима или обичним корисницима.

Примера ради, када бисте желели да покренете сличну енциклопедију на Вордпресу (енгл. WordPress), то радите тако што инсталирате Вордпрес, а затим одговарајући плугин за вики. Ово може бити непотребно уколико остале могућности Вордпреса нећете никада користити при чему ће оне ипак користити одређене ресурсе.

Додатно, као што је већ поменуто на почетку, када је коришћење хардверских ресурса у питању, Mediawiki је већ прилагођен раду под великим оптерећењем посета и истовремених прегледа, па у том пољу нећете морати да обављате додатне кораке.

Најбољи примери употребе Mediawikiа у пракси

Meta Wiki

Wikibooks

meta wiki cpanel

WikimediaCommons

Wikivoyage

Покрените и ви своју енциклопедију на интернету

Вики решење се може применити у многим областима пословања и интернет презентовања. Уколико водите блог о исхрани, кухињи или здравом животу ето идеје где можете архивирати све своје рецепте. Уколико пишете упутства, трикове и савете, Mediawiki је одличан алат за презентацију вашег хобија.

Битно је да знате да Адриахост може помоћи када је одабир правог решења у питању. Довољно је да нас контактирате и објасните шта вам је потребно како бисмо вам помогли да направите одличну презентацију на интернету и представили се у најбољем светлу.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи