Инсталирајте Mediawiki из cPanela и покрените своју веб енциклопедију

Mediawiki је бесплатни вики (енгл. wiki) софтвер првенствено коришћен на Википедији. Писан је у PHP-у и сада се користи у многих другим непрофитним вики пројектима.

Може се користити као одлична платформа за базу знања, каталоге, рецепте, текстове или чак базу података или докумената за интерну употребу у вашој фирми или организацији.

Основна замисао је могућност рада на великим серверским фармама за сајтове који имају милионе прегледа у току једног дана. У питању је стабилан софтвер са великим могућностима за имплементацију додатних опција. Користи PHP да процесуира и прикаже податке који су снимљени у бази података.

Mediawiki инсталација из cPanela

Инсталација је једноставна уколико користите наше услуге хостинга. Довољно је да се улогујете у ваш cPanel и потражите апликацију Softaculous.

Процес постављања је прилично “straightforward”, па само обратите пажњу да одаберете исправан протокол који користите на вашем сајту (https или http) као и да у поље In Directory унесете локацију на којој желите да инсталирате ваш Mediawiki (нпр. sajt.rs/ovde) или да обришете постоји унос локације уколико желите да Mediawiki инсталирате у корену домена (нрп. овде: sajt.rs) при чему је потребно да поље In Directory буде празно.

Уколико у вашем cPanel-у већ имате више домена обратите пажњу на опцију Choose Domain и одаберите домен на којем треба да буде инсталиран Mediawiki.

Добро је да одмах укључите опцију Enable Uploads како бисте ви и људи који ће писати на вашем викију могли да постављају слике и документа у текстовима.

На крају инсталације добијате приступне линкове за администрацију и општи приступ вашем новом сајту. Податке које сте унели као username и password током инсталације можете користити за одржавање викија.

Зашто је Mediawiki добро решење за веб-енциклопедију?

Mediawiki долази као унапред припремљено решење за енциклопедијску врсту презентације. Није потребно предузимати велике кораке по питању подешавања и прилагођавања, довољно је да решите изглед, лого и поједине функције које ће моћи да буду доступне администраторима или обичним корисницима.

Примера ради, када бисте желели да покренете сличну енциклопедију на Вордпресу (енгл. WordPress), то радите тако што инсталирате Вордпрес, а затим одговарајући плугин за вики. Ово може бити непотребно уколико остале могућности Вордпреса нећете никада користити при чему ће оне ипак користити одређене ресурсе.

Додатно, као што је већ поменуто на почетку, када је коришћење хардверских ресурса у питању, Mediawiki је већ прилагођен раду под великим оптерећењем посета и истовремених прегледа, па у том пољу нећете морати да обављате додатне кораке.

Најбољи примери употребе Mediawikiа у пракси

Meta Wiki

Wikibooks

WikimediaCommons

Wikivoyage

Покрените и ви своју енциклопедију на интернету

Вики решење се може применити у многим областима пословања и интернет презентовања. Уколико водите блог о исхрани, кухињи или здравом животу ето идеје где можете архивирати све своје рецепте. Уколико пишете упутства, трикове и савете, Mediawiki је одличан алат за презентацију вашег хобија.

Битно је да знате да Адриахост може помоћи када је одабир правог решења у питању. Довољно је да нас контактирате и објасните шта вам је потребно како бисмо вам помогли да направите одличну презентацију на интернету и представили се у најбољем светлу.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

Tags: , ,

No comments yet.

Submit Comment