DokuWiki – енциклопедија и база знања на вашем сајту

DokuWiki је још једно одлично решење за организацију документације и база знања која је прилагођена да уносе може да остварује већи број корисника. Текстови, слике, важна документа, било да треба да буду архивирана јавно или приватно, могу да пронађу своје место на интернету.

DokuWiki, као и MediaWiki, је wiki апликација писана у PHP-у под GPLv2 лиценцом. Користи сличну синтаксу као и MediaWiki и за рад на серверу не захтева MySQL базу података.

У једном раније тексту, писали смо о и MediaWiki платформи, па више о њој можете прочитати овде: Инсталирајте MediaWiki из цПанела и покрените своју веб енциклопедију.

DokuWiki инсталација

DokuWiki можете инсталирати тако што ћете инсталациони пакет преузети са званичне странице за преузимање и покренути поступак који за неке нивое познавања може бити сложен или коришћењем апликације у нашем cPanel-у која ће овај поступак обавити за вас аутоматски.

У питању је Softaculous апликација уз помоћ које је довољно да означите DokuWiki за инсталацију, означите на којем домену желите да покренете свој wiki, упишете нову лозинку за администрацију и завршите комплетан процес за само неколико минута.

Посебну пажњу обратите на одабир интернет протокола, јер је Адриахост омогућио свим клијентима да користе бесплатан SSL сертификат, па уколико wiki инсталирате на посебном домену, можете одабрати https// протокол.

Уколико wiki инсталирате у корену вашег домена, поље In Directory оставите празним. Међутим, уколико wiki инсталирате на домену као vaš-domen.rs/wiki, у овом пољу упишите wiki

Додатно корисна опција је могућност одабира српског језика:

Након инсталације добићете приступне линкове за wiki и администрацију. Уколико сте сачували податке (username и password) које сте унели током постављања инсталације, сада их можете искористити за приступ администрацији.

Уколико до сада нисте радили са оваквим подешавањима требаће вам времена да истражите и навикнете се на интерфејс. За почетак ће вам сигурно бити од користи званично упутство: DokuWiki упутство.

Постоје и одређени унапред припремљени шаблони које можете прегледати и преузети са следеће странице: DokuWiki шаблони.

DokuWiki примери из праксе

Charly’s Two Cents

Zioth Roleplaying Resources

Openwiki.kr

Шта је потребно за DokuWiki?

Уколико тражите брзо и стабилно решење у виду wiki енциклопедије са великим бројем корисних опција, DokuWiki је прави избор. За покретање и подешавање потребно је минимално улагање за најбоље резултате.

DokuWiki можете покренути на вашем постојећем хостинг пакету. Уколико немате свој хостинг, можете га наручити на следећој страници: Хостинг за вашу енциклопедију знања. Биће вам потребна и адреса за ваш wiki коју можете одабрати и наручити овде: Домен за вашу енциклопедију.

За саветовање и помоћ, слободно нас контактирајте преко наше странице за контакт.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

Tags: , ,

No comments yet.

Submit Comment