Вордпрес инсталација и основна подешавања за добар старт

by | WordPress за почетнике, Израда сајта

Упутство за Вордпрес инсталацију корак по корак је добар почетак ако сте решили да направите свој нови сајт у Вордпресу. Записали смо овде што вам је потребно да бисте исправно стартовали са својим сајтом.

вордпрес инсталација

Корак 1: Forbidden страница је исправна пре инсталације

Закупили сте хостинг и домен, прошао је вероватно један дан и ви и даље не видите ништа на вашем домену (адреса вашег сајта), већ видите следеће:

вордпрес инсталација
Forbidden страница је ОК

Ово је сасвим у реду јер означава да је фолдер где треба да се налазе фајлови сајта који раде на тој адреси празан. У тој ситуацији не постоје дозволе за приказ било чега на тој адреси јавно па се због тога јавља Forbidden (прев. забрањено). Хајде да на тој локацији поставимо Вордпрес фајлове.

Мала напомена: Кораци од 2-8 су кораци за ручну инсталацију Вордпреса и делују мало компликовано. Уколико се не сналазите, на крају овог текста имате и видео упутство на српском језику за брзу инсталацију Вордпреса на клик.

Корак 2: Преузмите Вордпрес фајлове за инсталацију

Идите на sr.wordpress.org/download/ и кликните на дугме Преузми Вордпрес. Ово ће покренути преузимање фајлова за инсталацију Вордпреса.

вордпрес инсталација

Фајлове сачувајте на вашем рачунару за почетак, а врло брзо биће потребно да их поставите на хостинг. Ево како:

Корак 3: Поставите Вордпрес фајлове на хостинг

Улогујете се најпре на ваш cPanel. Податке за пријаву на cPanel послали смо вам у мејлу “Информације о хостинг налогу…” а једно видео упутство је овде Како да се улогујем на cPanel.

Ту потражите апликацију која се зове File Manager. Одавде можете управљати фајловима на хостингу и радити upload, download, копирање, пребацивање из једног фолдера у други, али и брисање фајлова па будите опрезни. Ако ову апликацију не видите одмах, укуцајте њен назив у поље за претрагу.

Одмах по отварању File manager подразумевано отвара /home/ime-korisnika локацију и ово није локација где треба да поставите фајлове Вордпреса. Уколико је ваш хостинг нов и ту подижете први сајт, локација где треба да поставите фајлове је /public_html фолдер па га отворите. Овај фолдер је празан, односно ту је само cgi-bin фолдер. Кликните на дугме Upload:

cpanel

Отвориће се страница која омогућава да са вашег рачунара подигнете фајлове на ваш хостинг. Кликните на Select File:

cpanel upload
Upload Вордпрес фајлова

Тада ће се отворити прозор који приказује фолдере и фајлове који се налазе на вашем рачунару. Овде одаберите Вордпрес фајл који сте мало пре сачували на рачунару, одаберите га једним кликом а затим и кликните на Open:

upload cpanel

Када се upload фајла заврши, приказаће се зелено обавештење са 100% натписом. Тада кликните на линк Go Back и то ће вас вратити у фолдер где је фајл подигнут.

И ово је оно што сада треба да се нађе у /public_html фолдеру:

cpanel file manager

Корак 4: Распакивање Вордпрес фајлова на хостингу

Урадили смо уплоад Вордпрес фајлова који су запаковани у .zip пакету. Хајде да их распакујемо. Кликните десним кликом на Вордпрес zip пакет и одаберите опцију Extract:

wordpress file manager

cPanel ће вас питати да ли овде желите да урадите распакивање, па слободно потврдите кликом на дугме Extract File(s):

Врло брзо појавиће се извештај о распакивању па слободно кликните на Close у доњем десном углу тог обавештења. По распакивању, ово ће бити садржај фолдера:

Ако оставите све овако како јесте, ваш сајт ће радити из фолдера који се види на слици изнад – фолдер под називом wordpress. Ово за последицу има да сајт ради на следећој адреси vaš-domen.rs/wordpress. Да би ваш сајт радио на лепој адреси која гласи vaš-domen.rs, потребно је да све фајлове из фолдера /public_html/wordpress пребаците у /public_html.

Уђите сада у фолдер wordpress и одаберите све фајлове. Све фајлове бирате одједном тако што кликнете на дугме Select all, а када су сви фајлови одабрани кликните десним кликом на било који одабрани фајл и одаберите опцију Move:

copy wordpress file manager

У прозору који се отвори, cPanel ће вас питати где желите да пребаците одабране фајлове и ту већ стоји локација где сте сада. Само обришите део “wordpress” и кликните на Move File(s). Ово ће пребацити фајлове у /public_html фолдер што ће за последицу имати да сајт ради директно на домену vaš-domen.rs уместо на vaš-domen.rs/wordpress.

wordpress

Овај празан фолдер који је остао можете обрисати. Вратите се један корак назад кликом на дугме Up One Level, кликните десним кликом на фолдер wordpress и одаберите опцију Delete. Део са фајловима је завршен. Идемо сада на креирање базе података, можете затворити File Manager и вратите се на почетну страницу cPanela.

Корак 5: Креирање базе података за Вордпрес сајт

У cPanel-у потражите апликацију MySQL Databases. Када је отворите, прва опција је Create New Database. Потребно је да унесете име базе података по жељи. Префикс не можете мењати и увек носи назив корисника cPanela. Када унесете назив који желите кликните на Create Database и сачувајте овај назив негде са стране (копирајте цели назив, пример linoginf_imebazepodataka1).

база података

Када се база направи, приказаће се зелено обавештење па само кликните на линк Go back да бисте наставили даље овде. Сада треба направити корисника те базе података.

Видећете део MySQL Users Add New User. У поље Username унесите корисничко име за корисника базе по жељи. У поља Password и Password (again) унесите лозинку за тог корисника. Можете користити и Generator лозинки, а тачан назив корисника и лозинку запишите себи негде са стране, исто као што сте урадити и са базом података. Да креирате корисника кликните на Create User дугме:

корисник базе података

По креирању корисника базе добићете оно зелено обавештење па поново кликните на Go Back линк. Потребно је још да повежемо базу са корисником.

При дну странице постоји опција Add User To Database. У падајућем менију User треба да буде одабран корисник којег сте направили. У падајућем менију Database треба да буде одабрана база података коју сте направили, а онда кликните и на Add дугме.

Отвориће се Manage User Privileges страница. Штиклирајте опцију ALL PRIVILEGES, а затим кликните на Make Changes да би то било сачувано.

привилегије за базу података

Сада је битно да сте са стране сачували име базе података, корисника базе и лозинку коју сте поставили за базу података. Завршили смо са cPanel-ом па га можете затворити.

Корак 6: Повезивање Вордпреса са базом података

Урадили смо главно и најтеже, Вордпресови фајлови су постављени на хостинг, креирана је и база података коју ће Вордпрес користити. Укуцајте адресу сајта у интернет прегледач (енгл. browser). Ово треба да се појави на сајту:

вордпрес инсталација

Кликните на дугме кренимо! како бисте започели инсталацију Вордпреса. Овде сада уносите параметре базе података које сте мало пре записали са стране. Када их унесете кликните на дугме Пошаљи.

вордпрес инсталација

Ако су подаци тачни (ако сте их лепо уписали), појавиће се екран са потврдом. Тада кликните на Покрени инсталирање.

Корак 7: Инсталација Вордпреса

Ово је битно сада. Унесите наслов вашег сајта. Ово је главни наслов и добро је да буде као назив ваше фирме или блога (ако сте блогер, на пример). Корисничко име ће вам требати за приступ, избегавајте “админ” и “администратор” због brute-force напада и покушаја хаковања. Ставите сложену лозинку и тачну е-мејл адресу коју пратите и којој имате приступ.

Ту је и опција којом одређујете да ли ћете бити видљиви за интернет прегледаче. Можда је добро да сада штиклирате ову опцију док правите сајт, па када завршите сајт можете је искључити у Подешавања – Читање.

Запишите корисничко име и лозинку негде са стране, јер ће вам требати за приступ. Кликните на дугме Инсталирајте Вордпрес да бисте инсталирали.

вордпрес хостинг

А ово је потврда о успешној инсталацији Вордпреса.

вордпрес завршена инсталација

Са инсталацијом смо завршили, па идемо даље.

Корак 8: Улогујте се на Вордпрес сајт

На ваш нови сајт увек се пријављујете тако што на адресу сајта додате наставак /wp-admin/ па ако ваш сајт ради на адреси vaš-sajt.rs, адреса за приступ администрацији сајта је vaš-sajt.rs/wp-admin/

Овако изгледа Вордпрес када се улогујете па истражите и упознајте се са опцијама:

вордпрес контролна табла

Корак 9: Проверите наслов, поднаслов, време и датуме, ћирилица

Идите на Подешавања – Општа. Овде проверите главни наслов, али и поднаслов. Људи често забораве да промене поднаслов па им стоји “Само још једно Вордпресово веб место”. Поставите неки смислени поднаслов. Овде подешавате и језик на сајту, временску зону, облик датума и времена, као и да ли ће се пресловљавати ћирилични линкови у латиничне. Уколико желите да се ћирилични линкове пресловљавају у латиничне, имате опцију коју треба штиклирати.

Да сачувате ова подешавања на крају имате дугме Сачувај измене.

Корак 10: Подесите пермалинкове – сталне везе

Ово је важно и налази се у Подешавања – Сталне везе. Вордпрес подразумевано гради линкове као vaš-sajt.rs/2019/02/25/primer-clanka/. Саветујемо да одаберете опцију Назив чланка као врста линка па ће тада линк изгледати овако vaš-sajt.rs/primer-clanka/. Никако немојте бирати прву опцију са слике испод јер се показало као лоше за претраживаче.

сталне везе

Корак 11: Инсталирајте Вордпрес тему

Тему мењате у Изглед – Теме. Вордпрес долази са пар тема подразумевано и оне су прилично минималне. Ако желите неку другу тему, можете кликнити на дугме Додај нову.

вордпрес тема

Отвориће се Вордпресов репозиторијум тема где можете претраживати и на један клик инсталирати нове теме. Када пронађете неку која вам се свиди, само кликните на дугме Постави и тема ће бити инсталирана:

инсталација теме

Погледајте и наш ранији текст о одабиру професионалне теме за Вордпрес овде Где купити премијум тему за Вордпрес, а овде погледајте и који су то 10 начина да измените своју Вордпрес тему.

Корак 12: Инсталирате сигурносни плугин за заштиту сајта

Да би ваш сајт био заштићен, потребно је да инсталирате неки сигурносни плугин. У ранијем тексту смо препоручили неколико плугинова који ће вам помоћи, а ви истражите и инсталирајте само један. Wordfence може бити од користи чак и ако сте почетник. Текст је овде: Вордпрес плугинови за детектовање малициозног кода и заштиту

Корак 13: Инсталирајте и подесите SEO плугин

SEO плугин вам је потребан да бисте контролисали како ће ваш сајт приказивати садржаје пред Google-ом. Када објавите страницу или текст, биће потребно да попуните SEO поља како бисте тачно дали до знању Google-у шта се ту налази. Без тога, Google ће прилично слободно одлучивати шта ће и како евидентирати у вашим садржајима. Текст о једном таквом плугину смо записали овде: Упутство: WordPress SEO by Yoast.

Корак 14: Обришите Здраво свете! и Здраво, ово је коментар и Пример стране

Уз Вордпрес долази и један чланак као пример под насловом Здраво свете! Можете га обрисати јер није баш професионално да се тај чланак види на вашем сајту. Обришите га у Чланци-Сви чланци кликом на опцију Помери на отпад.

вордпрес чланци

Такође, долази вам и један коментар као пример под насловом Здраво, ово је коментар. Овај коментар ће бити обрисан аутоматски када обришете и чланак Здраво свете! а све нове коментаре на нове текстове можете пратити у Коментари:

вордпрес коментари

Постоји и Пример страна која је ту да бисте видели где су странице. Можете је обрисати у СтранеСве стране:

вордпрес страница

Корак 15: Почните са радом, направите странице, напишите први чланак

За неки добар почетак, направите странице преко којих ћете представити оно што нудите ако сте фирма, или о чему пишете ако сте блогер. Неке основне странице су Почетна, Блог, О нама (Аутор, О мени), Контакт. Касније можете додавати нове, а све то радите у Стране – Све стране и кликнете на дугме Додај нову.

Нове чланке – текстове, пишете у Чланци и кликнете на дугме Додај нови:

вордпрес чланци

Када будете писали текстове и правили нове странице, обавезно прочитајте и SEO – оптимизација текста, слика и веза у постовима. Не заборавите да направите категорије за ваше текстове јер ћете их тако једноставно груписати у зависности од теме коју обрађујете. Ако немате категорије или не означите када пишете текст, Вордпрес ће тај текст ставити у Uncategorized, што читаоци баш не воле да виде. Категорије правите у Чланци – Категорије.

Корак 16: Направите мени (изборник) и средите га

Када правите нове странице и пишете текстове требаће вам и мени који ће то приказати на вашем сајту ради лакше навигације посетилаца. Идите у Изглед – Изборници и у Име изборника напишете назив који ће овај мени носити и кликните на дугме Направи изборник:

Када направите нови изборник, са леве стране под Додај ставке изборника можете додати странице које ће се наћи у менију. Само штиклирајте страницу коју желите да додате у мени и кликните на Додај у изборник. У Подешавања изборника штиклирајте где ће тај мени стајати и кликните на Сачувај изборник да то све сачувате.

Брза инсталација Вордпреса преко Softaculous-a из cPanela

Ако су вам кораци од 1 до 8 за инсталацију Вордпреса копликовани, погледајте видео упутство за брзу и лаку инсталацију Вордпреса:

Како даље да наставите сами?

Одавде крећете даље сами. Могућности су велике, а зависе од тога шта планирате да представите на вашем сајту и како планирате да то улепшате и средите да би све било функционално и корисно за људе који ту долазе. Ево још текстова који ће вам бити корисни, па овде пронађите бесплатне слике и видео снимке за ваш сајт, а овде можете видети како да на сајту имате и ћирилицу и латиницу. Да бисте укључили лепше фонтове на сајту, погледајте текст са добрим плугиновима за фонт. Већина Вордпрес тема подржава приказ на различитим величинама екрана, али ако хоћете неке додатне могућности, погледајте Како да се Вордпрес сајт лепо приказује на мобилним и таблет уређајима. Све ово заједно налази се у нашој категорији Вордпрес за почетнике, али ако вам то не буде довољно слободно искористите нашу контакт форму и поставите питање.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи